Máris megrohamozták az antiszemiták a Twittert

2022. október 29. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk éppen csak elfoglalta székét a Twitter főhadiszállásán mint a közösségi oldal tulajdonosa, az antiszemiták máris meglátták a lehetőséget, és kampányt indítottak a platformon. Az egész a 4chanen szerveződött, és antiszemita tweetekre, a zsidókkal való vitára és egymás lájkolására szólította fel a felhasználókat.

Az amerikai Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League, A.D.L.) elemzése szerint az azonosított tweetek tovább növelték a rasszista, transzfób és szabálysértő tartalmak áradatát, amely pénteken indult meg a Twitteren, miután Elon Musk hivatalosan is átvette a platform irányítását. Musk megígérte, hogy a „szólásszabadság” jegyében lazítja a tartalommoderálási szabályokat a közösségi oldalon, ami sokakat aggaszt, mivel a változtatások potenciálisan lehetővé tehetik a sértő tartalmak terjedését a platformon.

Az A.D.L. szerint az antiszemita tweetkampány a 4chan nevű weboldalról érkezett a Twitterre, ez tulajdonképpen egy lazán moderált üzenőfal, ahol viszonylag általános a gyűlöletbeszéd. Csütörtökön a 4chan egy névtelen felhasználója utasította a többi felhasználót, hogy antiszemita tartalmakat osszanak meg Twitteren, amint Musk hivatalosan is felvásárolja a közösségi oldalt. Az A.D.L. szerint a bejegyzést a szélsőjobbosok között népszerű csevegőalkalmazáson, a Telegramon is terjesztették.

„Most, hogy Elon átveszi az uralmat a Twitteren, itt az ideje, hogy végre kamatoztassuk képességeinket” – olvasható a bejegyzésben, amely arra szólította fel a felhasználókat, hogy vitázzanak a zsidó Twitter-felhasználókkal, és lájkolják a többi antiszemita felhasználó tweetjét.

A névtelen felhasználó Ye-t, a korábban Kanye West néven ismert rappert is megnevezte, akit csaknem két hete tiltottak ki a Twitterről, miután antiszemita üzenetet posztolt.

„Reméljük, hogy Musk megteszi a szükséges intézkedéseket annak biztosítására, hogy a Twitter ne váljon az antiszemitizmus, a szélsőségesség és a gyűlölet menedékévé” – írta a Timesnak Oren Segal, az A.D.L. szélsőségekkel foglalkozó központjának alelnöke egy emailben. „Ez az összehangolt antiszemita kampány azt sugallja, hogy fontos lesz időben intézkedni.”

Pénteken több antiszemita tweeteket megosztó felhasználót felfüggesztettek a platformon. Musk egy korábbi tweetben azt mondta, hogy a vállalat nem hoz jelentős tartalmi döntéseket, és nem állítja vissza a tiltott fiókokat, amíg „tartalommoderáló tanács” nem alakul.

(The New York Times)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!