A Google elkaszálta az új Pixelbookot, kiszáll a laptoppiacról

2022. szeptember 13. – 12:29

Másolás

Vágólapra másolva

Bár néhány hónapja a Google hardverekért felelős vezetője, Rick Osterloh még arról beszélt, hogy a jövőben is gyártani fognak Pixelbookokat, a cég elkaszálta a saját márkás laptopjai legújabb, készülő modelljét, és teljes egészében kiszáll a laptopgyártásból – írja a Verge.

A lépést a lap szerint elsősorban költségcsökkentési igények szülték. Sundar Pichai vezérigazgató is jelezte már egy júliusi memóban, hogy lassítaná az új munkaerő felvételét, és áramvonalasítaná a működést, aminek a keretében bizonyos projekteket leállíthatnak. Így történt ez most a Pixelbookkal is, amelynek a fejlesztőcsapatát más projektekre csoportosították át.

A Google eredetileg azért szállt be a laptoppiacra, amiért a legtöbb hardvertípus fejlesztésébe belekezdett: hogy felfuttassa az azokon futó operációs rendszereit, és más hardvergyártókat is behúzzon alájuk. Az eredeti, 2017-es Pixelbook – ahogy már az elődjének tekinthető Chromebook Pixel is – a ChromeOS nevű operációs rendszer demókészüléke volt, ennek manapság már csak a 2019-es változatát, a Pixelbook Gót árulták.

2019-re azonban már számos más gyártó beszállt a Chromebookok piacára, és ez a készülékkategória elterjedtté is vált, különösen az oktatási szektorban, így a Google döntésében szerepe lehet annak is, hogy nem feltétlenül van már szükség arra, hogy maguk után húzzák a piacot. Ahogy a közelmúltbeli bejelentéseikből látszik, a jövőben inkább a tabletekre és az okosórákra koncentrálnának hardverfronton. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy bár a koronavírus-világjárvány a teljes pécészektort visszavetette, ezen belül is különösen érzékenyen érintette a Chromebookokat, amelyeknek az eladásai 30 százalékkal estek vissza.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!