Gyors olvadásnak indulhat az Ítéletnapi-gleccser

2022. szeptember 6. – 21:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az antarktiszi Thwaites-gleccser a CNN cikke szerint a globális felmelegedés hatására a következő években gyors olvadásnak indulhat. A gleccsert a tudósok „ítéletnapi glecsernek” nevezték el, mert nagy az esély arra, hogy a gleccser egyszer összeomlik, ami több tíz centiméterrel is megemelheti a tengerszintet.

A Nature Geoscience folyóirat hétfőn közzétett egy kutatást, amiben tudósok megvizsgálták a Thwaites-gleccser múltját, remélve, hogy választ találnak arra, mi lesz a gleccser jövője. Többek között azt is megállapították, hogy a gleccser az elmúlt két évszázad során elvált a tengerfenéktől, és évente 2,1 kilométert veszít a területéből. Ez kétszerese annak, amit a tudósok az elmúlt évtizedben megfigyeltek.

A hétfőn közzétett kutatást egy 20 órás küldetés előzte meg, amelyben egy kutatócsoport megvizsgálta a gleccsert és a hozzákapcsoló jégtakarót is. A kutatás vezetője, Alastair Graham, a Dél-Floridai Egyetem tengeri geofizikusa azt mondta, hogy remélik, a közeljövőben több hasonló küldetésre is lesz lehetőség, hogy még több mintát gyűjthessenek, ami segít meghatározni, milyen ütemben és hogyan történik a gleccser olvadása.

A Nyugat-Antarktiszon található Thwaites-gleccser az egyik legszélesebb a Földön, majdnem kétszer nagyobb Magyarország területénél. Az Ítéletnap-gleccser évtizedek óta foglalkoztatja a tudósokat, és a klímaválság felgyorsulásával ezt a régiót fokozottan figyelik is. Korábbi kutatások azt is megállapították, hogy a gleccser alját meleg óceáni áramlatok olvasztják. Ezért kezdték el ezt a részt a tudósok a Nyugat-Antarktisz „gyenge alhasának” nevezni. 2001-ben műholdas felvételek is készültek, amelyek alapján a tudósok azt állapították meg, hogy a gleccser évente egy kilométert távolodik a jégtakarótól. Egy 2021-es tanulmányból az is kiderült, hogy a Thwaites-jégtakarón, ami segít stabilizálni a gleccsert, és visszatartja attól, hogy szabadon az óceánba zúduljon, felszíni repedések jelentek meg, és öt éven belül elkezdhet széttöredezni.





A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!