Nyolc világbajnokot vert meg bridzsben egy francia startup mesterséges intelligenciája

2022. március 29. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

A rohamléptekkel fejlődő mesterséges intelligencia (MI) az utóbbi években egyre több játékban jutott el arra a szintre, ahol már a legjobb emberi játékosok sem tudták felvenni vele a versenyt. Most újabb skalpot gyűjthettek be a francia NukkAI mesterséges intelligenciájának köszönhetően, amelynek a bridzs nevű kártyajáték nyolc világbajnokát sikerült túlszárnyalnia – írja a Guardian.

A mostani siker azért nagyon fontos, mert a bridzs egészen eddig egyike volt azon kevés játéknak, ahol a mesterséges intelligencia nem tudott felülkerekedni az emberi profikon. Ennek fő oka az volt, hogy a játékban – például a góval vagy a sakkal ellentétben – a játékosoknak nem áll rendelkezésére minden információ, a helyzetet pedig az is nehezíti, hogy egy helyett több játékos lépéseire kell reagálni.

Azt persze eddig is lehetett tudni, hogy ilyen körülmények között sem szabad leírni a mesterséges intelligenciát, elvégre 2019-ben egy másik MI le tudott győzni öt profi játékost Texas hold'emben, most pedig be is bizonyosodott, hogy a bridzs sem érinthetetlen. A NukkAI nevű francia startup még pénteken jelentette be, hogy a NooK nevű mesterséges intelligenciájuk azonos feltételek mellett több játszmát nyert meg, mint az emberek. Véronique Ventos, a cég társalapítója a győzelem után azt mondta,

a NooK a mesterséges intelligenciák új generációja, mert nemcsak győzni tud, hanem arra is képes, hogy megmagyarázza a döntéseit.

A bridzsben két pár küzd egymás ellen, így rendkívül fontos, hogy a másik játékos értse, hogy mit csinálunk, a NooK pedig – az elmúlt évek felkapott rendszereivel, például az AlphaGóval ellentétben – alkalmas arra, hogy egy ember számára is érthetővé tegye azt, hogy miért döntött úgy, ahogy. A legtöbb ember által ismert mesterséges intelligenciákkal ellentétben nem úgy tanult meg bridzsezni, hogy rögtön lejátszott több milliárd játszmát, hanem előbb elsajátította a játék szabályait, majd gyakorlással lett egyre jobb. Ez pedig sokkal közelebb van egy emberi tanulási folyamathoz. Az , hogy egy MI mások számára is érthető döntéseket hoz, a gyakorlatban azért lehet hasznos, mert így például az önvezető autók képesek lehetnek megérteni egymást egy kereszteződésben.

Az utóbbi évtizedekben a bridzs és a póker mellett egy rakás más játékban értek fel a csúcsra a mesterséges intelligenciák, még olyanokban is, amire elsőre nem is számítana az ember. A Google anyacégéhez, az Alphabethez tartozó DeepMind mesterséges intelligenciája, az AlphaStar például az emberi játékosok 99,8 százalékát le tudja győzni StarCraft 2-ben, az OpenAI MI-je, a Five pedig 2019-ben kontrollált körülmények között ugyan, de kétszer egymás után legyőzte a legnagyobb Dota 2-es torna regnáló bajnokát, az OG-t.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!