Egy Tesla lett a világ legkeresettebb autója

2023. május 26. – 19:48

Egy Tesla lett a világ legkeresettebb autója
A Tesla Model Y-ból több mint 267 ezer darabot adtak el világszerte Fotó: Tesla Motors

Másolás

Vágólapra másolva

A Jato Dynamics piacelemző cég szerint a Tesla Model Y volt a világ legtöbb példányban eladott új autója az idei első negyedévben, írja a Verge. A cikkben kiemelik, hogy ez az első alkalom, hogy egy elektromos autó végzett az összesítés első helyén, ráadásul az Y, amelyből összesen több mint 267 ezret adtak el, olyan klasszikusokat utasított maga mögé, mint a korábban a Telexen is részletesen bemutatott Corolla (256 ezer db), a Hilux pickup (214 ezer db), illetve a RAV4 (211 ezer db) hobbiterepjáró, amelyeket belső égésű motorral, illetve hibrid hajtáslánccal szerelnek.

A tendencia azért is érdekes, mert a 20 millió forintos indulóáron kínált Model Y 69 százalékos darabszámbővülést követően lett listavezető, ráadásul ez a kompakt SUV, illetve a 17,8 millió forintos alapárú Model 3 még a többszöri árcsökkentés után is nagyjából kétszer annyiba kerül, mint a Corolla, ugyanakkor előnyt jelent, hogy a Tesla főbb konkurensei késve léptek be a villanyautók piacára, és lassan haladnak az átállással.

A Verge cikke kitér arra is, hogy noha a mostani formájában nagyjából egy évtizede működő Tesla Motors sikere sokakat váratlanul ért, maga a márka biztosan nem a legnagyobb autógyártó a világon, hiszen a Volkswagen, a Toyota, a General Motors és a Ford is magasabb bevételről és eladási darabszámról számolt be, aminek nem kis részben a Tesláénál lényegesen nagyobb modellkínálat lehet az oka.

A villanyautó-gyártó következő nagy dobása egy minden korábbinál olcsóbb tömegmodell lehet, amelynek megjelenését sokan a Tesla márciusi befektetői konferenciáján várták, ám, ahogy mi is beszámoltunk róla, az esemény csalódást okozott, mert javarészt megfoghatatlan víziókról szólt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!