Direkt robbantotta fel rakétáját a SpaceX

2023. április 21. – 20:13

Direkt robbantotta fel rakétáját a SpaceX

Másolás

Vágólapra másolva

A SpaceX direkt semmisítette meg a szuperrakétáját – írja az IFL Science. Magyar idő szerint csütörtök délután a SpaceX útnak indította a világ legnagyobb űrpárosát, a Starshipjét és a Super Heavy hordozórakétáját. A fellövés azonban csak félsiker volt, mert nagyjából négy perc után a két rész nem vált szét egymástól, majd fel is robbantak.

A SpaceX szerint amikor a rakéta elkezdett imbolyogni, bekapcsolt a Repülésmegszakító Rendszer, amit azért szereltek be, hogy ha kell, fel tudják robbantani a szerkezetet. Ez nem egy új találmány, a NASA is használ ilyet. A rendszer nem függ a rakétától, saját áramforrással rendelkezik, és olyankor aktiválják, amikor a lezuhanó rakéta például lakott területre csapódna be.

Ehhez először fel kellett robbantani a hordozórakétát, majd két másodperccel később a Starshipet. Ezt az élő közvetítés során gyors, nem tervezett szétszerelésként írták le, ami azonnal mémmé vált a közösségi oldalakon. Fontos kiemelni, hogy már az is jó eredmény, hogy az egész szerkezet egyáltalán elemelkedett, így a fellövés a robbanás ellenére is mérföldkőnek számít. Hasonlóan vélekedett a NASA igazgatója, Bill Nelson is.

„Gratulálunk a SpaceX-nek a Starship első integrált repülési tesztjéhez! A történelem során minden nagyszerű eredményhez szükség volt bizonyos mértékű kiszámított kockázatra, mert a nagy kockázat nagy jutalommal jár. Várjuk mindazt, amit a SpeceX ebből megtanul. A következő repülési tesztig – és tovább”

írta egy tweetben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!