Villámgyorsan tölthető, és a kormány eltűnik a műszerfalban a Peugeot 680 lóerős jövőautójában

2023. január 6. – 14:11

Villámgyorsan tölthető, és a kormány eltűnik a műszerfalban a Peugeot 680 lóerős jövőautójában
Linda Jackson, a Peugeot vezérigazgatója beszél a Peugeot Inception bemutatóján Las Vegasban, 2023. január 5-én – Fotó: Ethan Miller/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) tematikájában kissé háttérbe szorult az önvezető autózás. A BMW i Vision Dee kapcsán sem ígérték, hogy képes lesz ilyesmire, és a Sony, illetve a Honda szintén csak vezetéstámogatásról beszélt 45 szenzorral felszerelt közös autója bemutatóján. Ez tovább erősíti a képzetet, hogy a Bloomberg kijózanító elemzésében 100 milliárd dollárra taksált techlufi kissé ereszt, ennek ellenére a Peugeot Inception kupé ezen a területen is ígér egy nagyot, de van is hozzá muníciója.

A „két plusz kétüléses” villanyautó multifunkciós, lapított, mechanikai kapcsolat nélküli (Steer-by-Wire) kormánya a műszerfalba süllyed, amikor a vezető aktiválja a 4-es szintű, minden mostani vezetéstámogató rendszernél fejlettebb funkciót. Az ebbe a kategóriába sorolt járművek állandó emberi felügyelet nélkül lesznek képesek eljutni úti céljukhoz. A forgalom minden fontos tényezőjének figyelembe vételével tájékozódnak és navigálnak, így lényegesen biztonságosabbak lesznek, mint a mostaniak.

Hogy mit kezdenek magukkal az utasok, ha már vezetni sem kell? Természetesen azt, amit minden következő generációs autóban: szórakoznak és kommunikálnak az előttük megjelenő hatalmas, áttetsző kijelző, illetve infotainment-rendszer segítségével. Az autó mesterséges intelligenciája megismeri majd gazdáit, és az oldalajtó-panelekre vetített üzenetekkel fogadja őket, amikor közelednek, illetve személyre szabott beállításaikat is előkészíti, mire elfoglalják helyüket a kagylóülésekben. Az utastér műbársony- és szövetkárpitozásához kizárólag újrahasznosított poliésztert használtak. A speciális szövetek azzal javítják az utazás hangulatát, hogy nem nyelik el olyan nagy mértékben a kintről érkező természetes fényt.

Fotó: Chris Noltekuhlmann / Stellantis
Fotó: Chris Noltekuhlmann / Stellantis

A Peugeot ígéretei közt nem véletlenül szerepel a magasszintű vezetéstámogatás lehetősége. A Las Vegasban bemutatott tanulmányautóval kijelölt fejlesztési és formatervezési irány, illetve az ezeket összegző BEV-by-design platform 2025-től elkezd leszivárogni a sorozatban gyártott Peugeot-kba. Ezzel párhuzamosan a márka anyacége, a Stellantis által felvásárolt magyar Aimotive mérnökei is megmutatják majd azt az ígéretes, kameraalapú érzékelésre és gépi tanulásra alkalmas rendszert, amelyen évek óta dolgoznak.

Az 5 méter hosszú, de mindössze 1,34 méter magas Inception alá 100 kilowattóra kapacitású akkumulátor kerül. Ez önmagában nem kiugró érték, viszont, ahogy arra egyre több gyártó kezd ráeszmélni, a Peugeot is azért ígér 800 kilométeres hatótávolságot, mert az áramvonalas autó mindössze 12,5 kilowattóra energiát fogyaszt 100 kilométerenként. A hatékonyságot nemcsak a 7,25 négyzetméternyi, speciális felületkezeléssel készülő, üveggel határolt, könnyű karosszéria, de az áramvonalas kialakítás is javítja.

A 800 voltos akkurendszerről egyelőre annyit árultak el a bemutatón, hogy vezeték nélkül, indukciós megoldással is fel lehet majd tölteni akár egy telefont, vagy elektromos fogkefét, és így 5 perc alatt 150 kilométer megtételére elegendő energiamennyiséget lesz képes felvenni a Peugeot.

Fotó: Chris Noltekuhlmann / Stellantis Fotó: Chris Noltekuhlmann / Stellantis
Fotó: Chris Noltekuhlmann / Stellantis

A menetadatokat érdemes fenntartásokkal kezelni, de így is elég jó alapanyag a fejben száguldáshoz, hogy az összkerékhajtású, kétmotoros, 680 lóerős Peugeot kevesebb mint 3 másodperc alatt gyorsul 100 km/óra sebességre, vagyis elvileg ez a valaha volt leggyorsabb és legerősebb közútra szánt típus a cég történetében.

Kicsit fonák fejlemény, hogy a franciák éppen az Egyesült Államokban mutatták meg közeljövőre vonatkozó elképzeléseiket, hiszen a Peugeot évtizedekkel ezelőtt kivonult a helyi piacról és nem is tervezik a visszatérést. Eközben 2030-ra Európa vezető villanyautó-gyártójává szeretnének válni és a következő két évben öt, tisztán elektromos modellt mutatnak majd be a kontinens piacán.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!