Elon Musk megpróbál kihátrálni a Twitter felvásárlásából

2022. július 9. – 01:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk visszalép a Twitter megvásárlására kötött 44 milliárd dolláros megállapodástól, arra hivatkozva, hogy a vállalat nem teljesítette a szerződésben foglalt kötelezettségeit. Ez derül ki az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott nyilatkozatából, írja az Axios. Az ügynek vélhetően még nincs vége ezzel, elhúzódó pereskedés kezdődhet a felek között, aminek akár az is lehet a vége, hogy bíróság kötelezi Muskot a Twitter felvásárlására.

Musk mostani lépése nem előzménynélküli, tekintve, hogy május közepén átmenetileg felfüggesztette a Twitter megvásárlását a techcég negyedéves jelentése miatt.

Musk azzal érvel a SEC-nek, hogy a Twitter valószínűleg alábecsüli a közösségi oldalon található botok, azaz automatizált kamuprofilok számát, amivel üzletileg fontos adatokat hallgat el. A Twitter ugyan közzé tett pár adatot, ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy az eredeti áron és feltételek mellett történjen meg a felvásárlás. A Twitter állítása szerint a 220 millió felhasználójuk kevesebb mint 5 százaléka kamu, Musk viszont 20 százalékra becsülte a számukat.

A milliárdos azt is kifogásolja, hogy a Twitter kirúgta két csúcsvezetőjét, majd pedig létszámstopot vezetett be, amivel szerinte ugyancsak megsértették a megállapodást.

Közleményében azt írja a Twitter, hogy továbbra is elkötelezettek amellett, hogy az eredetileg kialkudott áron és feltételek mellett zárják le a tranzakciót, és jogi lépéseket terveznek a megállapodás érvényesítéséhez. Bíznak benne, hogy győzni fognak a bíróságon.

Musknak elvileg egymilliárd dolláros fájdalomdíjat kell fizetnie a Twitternek, ha eláll az üzlettől, de ő azzal érvel, hogy olyan körülmények léptek fel, ami miatt nem tartozik semmivel a cégnek.

Elon Musk még áprilisban jelentette be, hogy megveszi a Twittert, és olyan hangzatos célokat is bedobott, mint hogy hat év alatt megnégyszerezné a Twitter felhasználóinak számát, de az nem igazán derült, mit is akar a platformmal.

A Twitter felvásárlásának hátterét bemutató cikkünket itt találja, az Elon Muskról készült portrénkat pedig itt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!