A szentjánosbogár egy igazi vadállatként indul, cserébe szépen fénytáncol

Legfontosabb

2023. június 27. – 13:31

A szentjánosbogár egy igazi vadállatként indul, cserébe szépen fénytáncol
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Bogármester gyerekei 2007-ben még pizsamában szaladgáltak a zölden világító szentjánosbogarak között, amikor is arra gondolt, hogy ezt az élményt másokkal is meg kell osztani. Ma már évi 12 helyszínen tart bogársétákat albogármestereivel, a tíznapos júniusi rajzási szezonban közel húszezer embernek. Vele tartottunk az egyik bogártáncra a Vácrátóti Arborétumban.

Vácrátóti Arborétum, június 17., 21 óra 8 perc: egy kisebb csoporttal állunk a hatalmas kert egyik szűkebb sétaösvényén az alkonyi félhomályban, amikor egy bokor alól mintha macskaszem villanna. A kis zöld fény kicsit táncol, aztán kihuny. Mintha jelzés lett volna, sorra jelennek meg a fények itt is, ott is. Néhányan felkiáltanak:

„Ott van!” „Tényleg!” „Ott is van!” „Hahh!”

A park sötét erdeje lassan életre kel. A szentjánosbogarak megkezdik szédült esti párzási táncukat. A zöldes fénypontok tántorgása térdmagasságban indul, majd egyre emelkedik. Olyan érzésem van, mintha egy házibuli végén elmenne az áram, és a sötét szobában zölden parázsló végű cigivel támolyognának összevissza az emberek. Rendkívül fura, de mégsem ijesztő, inkább bensőséges hangulatot sugároz a lidércfények imbolygása. A kóválygó fénypontok zöld pernyefelhőként vesznek körbe, így sétálgatunk egyik helyről a másikra kereken 22 óráig, amikor szinte gongütésre kihunynak a fények.

A szentjánosbogarak kifejlett bogárállapotukban a világ legártatlanabb lényei: nem bántanak se növényt, sem más élőlényt, ugyanis egyszerűen nem táplálkoznak. 10-12 napos bogárlétük egyetlen célja, hogy utódokat nemzzenek. A kis aranyos bogarak korábbi lárva korukban viszont kegyetlen gyilkosok – ezt már Halász Ferenctől, a Bogármestertől tudom meg, akivel egyik albogármesterének, Halász Krisztiánnak a társaságában találkozunk, még a séta előtt.

A tündérlét boldog 10-12 napja

Mint elmondják, a szentjánosbogár petéjéből pár hét alatt lesz lárva: egy lapított formájú, pondrószerű, hatlábú ragadozó fejlődik ki. Kedvenc eledele a nála sokszor nagyobb csiga: tüskeszerű rágójával megharapja, és mérget, emésztőszert fecskendez bele, hogy megbénítsa. A csiga néhány nap alatt láthatóan félfolyós állapotba esik össze, amit lárvánk egyszerűen felszürcsöl. Évről évre növekszik, míg a harmadik évben eléri 15 milliméteres kifejlett méretét. Természetes ellensége nincs, mert testnedve mérgező anyagot, lucibufagint tartalmaz. Éjjeli rovar, jól rejtőzködik, nem világító állapotban nemigen találkozunk vele.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A harmadik év végén bebábozódik, majd néhány hét múlva elkezdődhet az utolsó szakasz, a 10-12 napos tündérlét. Ebben az időszakban nem eszik, nem iszik, abból él, amit korábban felhalmozott magában. Alkonyat körül egy órát repül, és próbál a fény alapján a földön pucsító nőstények közül találni egyet (hogy miért is a pucsítás, nos, az később kiderül).

Először a hím kapcsolja fel a lámpáját, alkonyattól kezd röpködni a levegőben, aztán felizzanak odalenn a földön a lányok is. A hímek 50 méterről meglátják a nőstényt, az győz, aki először talál be. A sétán látunk olyan fűcsomót, ahol több bogár is hempereg, valószínűleg a későn érkezett hímek mérgelődnek gyertyát tartva az irigyelt légyotthoz.

A hím bogár mindenre rárepül, ami zölden és stabil helyzetben világít, még a saját, tócsában tükröződő fényére is. Egy ilyen csobbanás tragikus véget hoz, mert a szentjánosbogár nem tud úszni. A pókháló is súlyos csapda: ha egy szentjánosbogár beleakad, zöld fénye odahívja a többieket is, végül a háló úgy néz ki, mint egy karácsonyfa. Azt nem tudni, hogy a pók megeszi-e a mérgező bogarakat, de becsomagolja őket szépen, biztos, ami biztos.

Az este facéran maradt nőstények takarodó után is reménykedőn pislognak, akár fél 11-ig is, hátha arra téved egy megkésett lovag. Az arborétumban láttak már olyan világító nőstényt is, amelyik éjfélkor még emelgette a hasa alól világító kis lámpácskáját a fölötte álló kerti lámpa felé, hátha „a nagy hímnek” kedve szottyanna mégis egy aktusra. A legerősebb fényt a nagy szentjánosbogár nősténye adja, neki kétszer két milliméteres területen világít a lámpása.

A fény a hasa alól jön, ezért pucsítania kell, így Batman-lámpaként vetíti a fényét az ég felé, tudom meg a plasztikus leírásból.

A fény egyébként a luciferin nevű szerves vegyület (benzotiazol-származék) oxidációja közben keletkezik: a folyamatot a luciferáz nevű enzim katalizálja. A luciferin ATP (adenozin-trifoszfát), magnéziumionok és oxigén jelenlétében oxiluciferinné alakul, miközben fotont bocsát ki. A szentjánosbogár szabályozni tudja a fényerejét az oxigén elzárásával.

Maga a bogárszex pár óráig tart, ilyenkor szégyenlősen lekapcsolják a fényt. A hím dolga végeztével lefordul a párjáról és egy cigarettányi idő alatt meghal. A nőstény még pár napig él, aztán elpusztul a peterakás után. Ha nem sikerül párosodni, a bogarak 10-12 nap elteltével dolguk végezetlenül pusztulnak el.

Miből lett a Bogármester?

Azt már tudjuk, miből lesz a szentjánosbogár, most nézzük, hogy született meg a Bogármester. Halász Ferenc a Duna–Ipoly Nemzeti Park alkalmazottja volt, ilyen minőségben kapta meg az alcsúti arborétum vezetését. Az alcsúti arborétum máig a leggazdagabb szentjánosbogárban, de ezt sokáig kevesen tudták. Mint Halász Ferenc felidézi: amikor 2007-ben látta, hogy gyerekei pizsamában szaladgálnak a szentjánosbogarak fényében, akkor gondolt először arra, hogy ezt az élményt meg kell osztani mindenkivel. Ekkor kezdődtek az első bogárséták.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Alcsúton rohamosan terjedt a séták népszerűsége. Az első évben még csak 35-en, a másodikban 1500-an, 2015-ben pedig nyolc nap alatt már 12 ezren érkeztek világító bogarakat nézni, emlékezik vissza Halász Ferenc. Mint felidézi, ekkor olyan volt már a rendezvény, mint egy tescós tűzriadó. Egyértelmű volt számára, hogy így nem folytathatja. Eljött a nemzeti parktól, egyeztetett az ország különböző alkalmas helyszínein, hogy ahol van megfelelő terület, ott is legyen séta, hogy a tömeg el legyen osztva. Ekkor vette fel a Bogármester nevet, mint mondja: „Valamit ki kellett találni rá.”

Azóta ő és számos albogármestere koordinálja a sétákat 12 helyszínen: Alcsút mellett Soroksáron, Zircen, Eplényben, Vácrátóton, Cserépfalun, Felsőtárkányban, Tatán, Gemencen, Pécsen, valamint a Jági-tónál és Királyréten is – a Magyar Arborétumok és Botanikuskertek Szövetségének tagkertjeiben vagy szabad területen. Általában június 10. körül kezdődik Vácrátóton a bogártánc, és Zircen fejeződik be július első napjaiban. A természetes előadás kezdetét sok minden befolyásolhatja a terület mikroklímájától a csapadékon át a hőmérsékletig.

Olyan volt már, hogy kevesebb volt a bogár, ilyenkor felajánlom, hogy a látogatók jöjjenek vissza ingyen – mondja a Bogármester. Ha eső van, a tánc akkor sem marad el, sőt akkor a legszebb, mert a tócsákban tükröződve megkétszereződik a fénypont. Sok év alatt csak három alkalommal maradt el teljesen bogárséta, mindháromszor balesetveszélyes, nagy szél miatt.

Van aki befőttesüveggel jön, hogy bogárlámpát vigyen haza

A Bogármester szerint Alcsút igazi nagyüzem, ott akár 1500 látogató is érkezik egyszerre. A többi helyszín emberléptékűbb, 30-as csoportokban viszik a látogatókat bogártáncot nézni. A bogárséta Halász Ferenc szerint sok embernek az első lépés a természet felé. Sokszor olyanok érkeznek, akik valószínűleg még sosem voltak erdőben. Emlékszik egy kigyúrt, sötét üveges Audival érkező vendégre, akit miniszoknyás barátnője lepett meg a sétával, ajándékba. A férfi eleinte annyira idegennek érezte magát a fák között, hogy átverésre gyanakodott. Aztán felkapcsoltak az első kis fények, és teljesen odalett a látványért.

Előfordult, hogy egy kisgyerek egy befőttesüveggel érkezett, hogy a mesék alapján lámpást készítsen a bogarakból, és hazavigye őket. Mások villogós cipőben érkeznek vagy vadul vakuznak bele az éjszakába, de végül mindenki megérti a lényeget, és élvezi a kirándulást.

A Bogármester azt mondja, mára lényegében a bogárséták szervezéséből él. Mint mondja, júniusban van egy jó hónapja, aztán a családdal és a rendezvények védjegyügyeivel foglalkozik.

A bogárséták ugyanis nemrég nemzeti parki termékvédjegy elismerést kaptak mint eredeti ökoturisztikai szolgáltatás.

Hozzáteszi azonban, hogy sosem titkolja: nemcsak az arborétumokban vagy bogársétákon lehet találkozni a szentjánosbogarakkal. A nyitott helyekre, például a Jági-tó mellé vagy Tatára jegy nélkül is elmehet bárki a sétákon kívül is. Az ország egyéb területein tízezres nagyságrendben röpködhetnek júniusban a bogarak: a sötétebb, ligetes, fás-bokros, nem bolygatott erdei részeken könnyen lehet találkozni velük. A bogárséták mindössze a biztos, biztonságos helyszínt és az információk lelőhelyét kínálják. Sok helyszín így is hetekkel előre betelik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink