Ekler Luca aranyérmet nyert a párizsi paralimpián

2024. szeptember 5. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ekler Luca aranyérmet nyert a T38-as kategória távolugró számában a párizsi paralimpián csütörtökön – írta az MTI.

A TFSE 25 éves atlétája – a szám világbajnoka és világcsúcstartója – végig vezetett az esőben rendezett versenyben, és végül 5,56 méteres eredménnyel nyert a Stade de France-ban. Fölényét jól mutatja, hogy a második helyezett német Nele Moos 5,13-mal szerezte meg az ezüstérmet. Ekler három éve a tokiói paralimpián is aranyérmes lett távolugrásban.

Ekler már elsőre is 5,52 métert ugrott, amivel az első sorozat után toronymagasan vezetett, egyedül ő került öt méter fölé. A folytatásban négy centit javított, és mivel a második sorozatban sem tudta senki áttörni az ötméteres határt, egyértelművé vált, hogy már csak önmagával, idei legjobbjával (5,63), illetve a két éve, ugyancsak Párizsban elért világcsúcsával (5,82) versenyez.

Ekler Luca a T38-as kategória távolugró döntőjében a párizsi paralimpián – Fotó: Umit Bektas / Reuters
Ekler Luca a T38-as kategória távolugró döntőjében a párizsi paralimpián – Fotó: Umit Bektas / Reuters

Közben elállt az eső, de a léc szenzorának meghibásodása miatt hosszú ideig állt a finálé. A kényszerszünet előtt és után Ekler Luca kétszer is belépett, majd az ötödik sorozatban is rontott, az utolsó kísérletével pedig szintén belépett. Mivel azonban ezt megelőzően senki nem került a közelébe, magabiztosan védte meg címét és boldogan ünnepelt a maroknyi magyar tábor előtt.

Ekler 2009-ben stroke-ot kapott, ennek következtében lebénult a bal oldala, fizioterápiás és gyógytornás kezelés hatására azonban mostanra már csak a bal kézfején maradtak látható tünetek.

Ekler Luca a párizsi magyar küldöttség negyedik érmét szerezte: a mérleg két arany, egy ezüst, egy bronz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!