Gulyás Michelle nagyszerű futással megnyerte az öttusa aranyérmét

2024. augusztus 11. – 13:54

Gulyás Michelle nagyszerű futással megnyerte az öttusa aranyérmét
Fotó: Pierre-Philippe Marcou / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi olimpia befejező versenynapján az öttusázó Gulyás Michelle megszerezte a magyar csapat hatodik aranyérmét. Guzi Blanka remek hajrával a negyedik helyen futott be.

Gulyás 13 másodperces hátránnyal várta a lövészettel kombinált háromezer méteres futást. A francia Elodie Clouvel már szombaton is bizonytalanul lőtt, most is nehezen jöttek a találatai az első kör után. Nem úgy Gulyásnak, aki sorra talált, és kihasználta a riválisa hibáit, hogy sok időt tölt a lőállásban. Innen pedig megőrizte az előnyét, és az utolsó lövészet után már magasba emelte a kezét.

Száz méter volt ugyanis az előnye, amit már nem lehetett behozni. Az eredménye egészen kivételes, 1461 pontos világrekordot állított fel ugyanis, ezzel is beírta magát a történelemkönyvekbe, mert ez volt az utolsó olyan verseny, amiben még benne van a lovaglás. Az olimpia után ezt az akadályverseny váltja a 2021-es tokiói olimpián történt események után.

A 23 éves Gulyás remekül kezdte a vívást, a második volt ez után a tusa után, 23 győzelemmel. Hibátlanul lovagolt, az úszásban a negyedik lett, és az utolsó tusában igazából nem volt ellenfele az addig vezető 35 éves Clouvel, akárhogy is hajtotta őt a közönség.

Még az elutazás előtt 1425 ponttal kalkuláltunk a róla írt portrénkban, ami elég lehet a győzelemhez. Ahogy ígérte, csőmaxon fogja nyomni, és ennek az eredménye lett az aranyérem. Rátalált arra a felszabadultságra, amit elveszített az utóbbi hónapokban.

Gulyást eredetileg a kapitány, Martinek János a júniusi vb-eredmények alapján ki sem akarta hozni az olimpiára, végül az elnökség döntése volt az indulása, és ez helyesnek bizonyult.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!