A Nádas Bence, Tótka Sándor kajakpáros ezüstérmes 500 méteren

2024. augusztus 9. – 14:33

A Nádas Bence, Tótka Sándor kajakpáros ezüstérmes 500 méteren
Nádas Bence (elöl) és Tótka Sándor a célba érkezést követően – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nádas Bence és Tótka Sándor kajaknégyesben a hetedik helyet tudta elérni csütörtökön az olimpián, pénteken azonban kettesben megvolt a lehetőségük a szépítésre. Nádas és Tótka másodikként jutott be a középdöntőbe, aztán a délelőtti futamon szintén másodikként a döntőbe. Nagyon jó esélyeik voltak az éremszerzésre, Tótka olimpiai, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok, Nádas pedig világ- és Európa-bajnok kajakozó, az ő párosuk tartja az 500 méteres szám világcsúcsát is.

A magyar páros a döntőben hármas pályán indult, a rajtot rendkívül jól kapták el, féltávon a harmadik helyen eveztek. A nagyon bekezdő németek tisztán vezettek, mögöttük az ausztrálok haladtak. A táv második felén nagyon rákapcsoltak Tótkáék, amivel sikerült lekörözni az ausztrál párost, így végül a németek mögött értek célba, ezzel pedig olimpiai ezüstérmesek lettek.

Az olimpia előtt nem sokkal összeült Kopasz Bálint és Varga Ádám a B döntőbe kerültek és ott a hetedik helyen értek célba, így összesítésben 15.-ek lettek.

Adolf Balázs a hetedik helyen zárt a férfi kenu egyesek 100 méteres számában. A döntőben az egyik legrosszabban rajtoló volt, ezután kezdhette meg a felzárkózást. 250 méternél csak a hetedik volt, az élen a cseh Fuksa diktálta a tempót, és egy hajóval vezetett 500 méternél, és simán be is húzta az aranyérmet. A magyar kenus nem tudott iramot váltani, maradt a hetedik helyen. A B döntőben Fejes Dániel harmadik lett, így összességében a 11. helyen zárt.

Adolf Balázs eddigi legnagyobb egyéni sikere, a 2021-es világbajnokságon elért harmadik helye volt, de az már a nyolcas döntő előtt biztos volt, hogy túlszárnyalta korábbi legjobb egyéni olimpiai eredményét, Tokióban a tizenötödik helyen végzett.

A párizsi olimpia előfutamából egyenes ágon nem jutott tovább, de a reményfutamát már simán megnyerve harcolta ki a középdöntőt. Ott lassabban kezdett, de a végén nagy hajrával megszerezte a döntőt érő negyedik helyet.

Adolf a kenukettesek versenyében is indult már korábban, ott Hajdu Jonatánnal párban a hatodik helyen végzett.

Eredmények:
férfi kajakpáros, 500 méter:
1. Németország 1:26,87
2. Magyarország 1:27,15
3. Ausztrália 1:27,29

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!