Djoković nyerte minden idők egyik legjobb olimpiai döntőjét, aranyérme is van a 24 Grand Slam-torna mellé

2024. augusztus 4. – 18:16

Djoković nyerte minden idők egyik legjobb olimpiai döntőjét, aranyérme is van a 24 Grand Slam-torna mellé
Novak Djoković az aranyérem megnyerése után – Fotó: Miguel Medina

Másolás

Vágólapra másolva

Novak Djoković minden idők egyik legnagyobb teniszét hozó olimpiai döntőjében 7:6, 7:6-ra legyőzte Carlos Alcarazt, és így a 24-szeres Grand Slam-tornagyőztes szerb gyűjteménye az olimpiai arannyal vált teljessé. Döntő szett nem lett, de így is igazi klasszikusként marad majd meg a 2 óra 52 perces párizsi finálé, ahol mindketten óriásit játszottak. Sokat elmond, hogy a sok bréklabda ellenére egyetlen brék sem született a mérkőzésen.

A 37 éves Djoković részleges szalagszakadás miatt kénytelen volt visszalépni június elején a Roland Garroson. Térdműtéten átesve menetelt nagyot Wimbledonban, ott azonban a döntőben nem volt válasza Alcaraz teniszére. Most, a párizsi salakon viszont le tudta győzni a 21 éves, június elején a Garrost is megnyerő spanyolt.

A döntő elején Djoković hozta a szerváját, majd Alcaraz első adogatásánál rögtön bréklabdához jutott. Ezt egy pazar ejtéssel hárította a spanyol, Djoković már nem tudott rá odaérni. Alcaraz többször is második szervákra kényszerült, de megfordította az adogatását. A következő gémben Alcaraz nagyot védekezett, Djoković elrontott egy lecsapást, így 0-30 lett. Utána azonban nyerte a következő négy pontot a szerb. Djoković legtöbbször rövidítette a pontokat, szerva-röptére is salakhoz képest többször feljött a hálóhoz.

Alcaraz rossz rövidítést vállalt be, aztán Djoković bevágott egy nagy returnt a vonalra, három bréklabdához jutott a szerb. Kettőt jó szerva mögött hárított Alcaraz, a harmadiknál pedig Djoković hibázott. Végül határozott játékkal megfordította a gémet a spanyol. A meccs addigi legszebb labdamenetében Djoković egy nagyszerű fonák rövidítést ütött, de Alcaraz beérte, és a vonalra tette vissza. Aztán a spanyol gyorsította a tenyereseket, támadó tudott lenni fogadóként, és egymás után három bréklabdához is jutott. Mindegyiket jó szervák mögött hárította Djoković, aki aztán lezárta a gémet. 3:2 után mindketten simán hozták a következő szerváikat, mielőtt jött egy maratoni játék 4:4-nél.

Carlos Alcaraz az olimpiai döntőben – Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP
Carlos Alcaraz az olimpiai döntőben – Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP

Djoković kettős hibát is ütött, megint 0-30-cal indult az adogatása. A szerb kezében volt a pont 30-30-nél, de Alcaraz egy lecsapást is visszaadott, majd pedig kipattant a szerb labdája a hálóról. Mindketten mosolyogtak a következő pont végén, Alcaraz mindent elért, de hárította a bréklabdát Djoković. Látványos labdameneteket játszottak egymás után, a szerb pedig sorra hárította a bréklabdákat. Alcaraz többször is át tudta venni az irányítást hátulról, de Djoković egy finom röptével az ötödik bréklabdát is megoldotta.

A 17 perces játék végén Alcarazon volt a sor, hogy a szettben maradásért adogasson. Djoković nyert két pontot, de hozta az adogatását a spanyol. 6:5-nél viszont már eljutott szettlabdáig is a szerb. Alcaraz egyik elütését Djoković is megtapsolta, de 30-30 után a spanyol egy neki álló labdamenetben hálóba ütötte a röptét, ezzel jutott játszmalabdához a 24-szeres GS-győztes. A spanyol hárította, így 1 óra 23 perc után tie breakben dőlt el a játszma. Ott az elején mindketten hozták a szerváikat, 3-3-mal cseréltek térfelet, innen viszont több pontot nem nyert a spanyol. Djoković ráütötte a returnt a vonalra, ezzel előnybe került. Két jó szerva után 6-3-nál három szettlabdához jutott, és az elsőt meg is oldotta a hálónál.

A második szett elején Alcaraz első szervajátéka 40-0-vel indult, de aztán rontott, Djoković feljött egyenlőre, végül bréklabdáig nem jutott el. Djoković a szorosan megnyert első szett után bevállalósabb tenisszel is nyomást helyezett ellenfelére, és egymás után hozta semmire az adogatását. Alcaraz kettős hibát is ütött, így lett 30-30 a második adogatójátékánál, egy messzire szálló tenyeresével pedig bréklabdához jutott Djoković. Ezt egy bomba tenyeressel hárította a spanyol, aztán pedig egy nagy „Vamos!” kiáltás kíséretében megfordította a játékot. Alcaraz 2:2-nél nem került ilyen gondba, 15-30-as állásnál vissza tudta tenni a szerb labdáját keresztben a hálónál, és hozta az adogatását.

3:3-nál hosszú idő után nyert újra könnyen adogatójátékot Alcaraz, csak egy pontot engedett át Djokovićnak. A szerb következő adogatójátéka szorosabban indult, 30-30 után megint nagyon jó szerva jött Djokovićtól, de utána hosszú lett egy tenyerese. Alcaraz jól játszott a gémben, de Djoković lezárta ezt a játékot is. Óriási pontot nyert meg egy átemelése után az öklét magasba emelő Alcaraz, de 40-0 után, ahogy a szett első játékában, megint eljutott egyenlőig Djoković. Egy rettentő intenzív labdamenet jött, végül Alcaraz rövidített, amit elért Djoković, de abból már könnyen fejezte be a spanyol.

5:4-nél Djokovićnak kellett a szettben maradásért szerválnia. Sokat segített neki, hogy 88 százalékban jöttek az első adogatásai a második játszmában, ezúttal két pontot tudott csak fogni Alcaraz. A spanyol semmire hozta a következő adogatását, így megint Djoković jött a szettben maradásért, amit semmire oldott meg. A második játszma is rövidítésben dőlt el. Djoković egy elütéssel rögtön minibrékelt, de Alcaraz nagy játékkal visszajött. A szerb bevágott egy borzasztó gyors tenyeres nyerőt, és 4-2-es vezetésével cseréltek térfelet. Alcaraz hálóba ütött fonákjával 6-3-nál három mérkőzéslabdához jutott Djoković, és meghúzott egy nyerő tenyerest az aranyéremért.

Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP
Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP

Djokovićból előtörtek az érzelmek, a salakon térdre borulva, könnyek között örült a hatalmas győzelemnek, majd emelte a magasba a szerb zászlót, és ment ki a nézőtérre a családjához és csapatához. 2008-ban bronzérmet szerzett Pekingben, majd 2012-ben Londonban és 2021-ben Tokióban is bejutott az elődöntőbe, de ezeknél negyedik helyen végzett.

Djoković a legidősebb egyéni olimpiai bajnok a férfiak között. A párizsi győzelmével emellett ő lett az ötödik olyan játékos a tenisz történetében Rafael Nadal, Andre Agassi, Serena Williams és Steffi Graf után, aki mind a négy Grand Slam mellé megnyerte az olimpiai aranyat is.

A férfi egyes teniszverseny dobogója az olimpián – Fotó: Miguel Medina / AFP
A férfi egyes teniszverseny dobogója az olimpián – Fotó: Miguel Medina / AFP

Djoković és Alcaraz mellett a dobogó harmadik fokán az elődöntőben a szerb ellen veszítő Lorenzo Musetti állt, aki aztán a bronzmeccsen nagy csatában legyőzte Felix Auger-Aliassime-ot.

„Majdnem három órán át tartott a két szett, hihetetlen csata, küzdelem volt. Amikor az utolsó ütésem elment mellette, az volt az első pillanat, amikor elhittem, hogy megnyerhetem az olimpiai döntőt” – értékelt a salak mellett Djoković. „Tudtam, hogy nyerhetek, de akkor hittem el igazán, hogy meg is történik, annyiszor jött vissza a meccsbe, annyiszor kényszerítve engem, hogy a legjobb formám mutassam.”

A szerb szerint úgy volt igazságos, hogy mindkét szettet rövidítésben döntötték el. „Nem is tudom, mit mondjak, még mindig kicsit sokk hatása alatt vagyok” – mondta, hozzátéve, hogy a szívét, lelkét, a testét, a családját, a mindenét feltette arra, hogy 37 évesen olimpiai bajnok legyen, de sikerült. Nagyon különleges élmény nyerni, dicsőséget szerezni egy országnak, összehasonlíthatatlan bármi mással, folytatta. A döntőben a szokottnál kevésbé izgult, hiszen az érem már biztos volt, de az aranyat akarta megnyerni. Djoković a döntő utolsó pontja után a lelátóra, családjához ment, sírva ölelte meg feleségét, gyerekeit, rokonait a szerb zászlót szorongatva.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!