Halász Bence olimpiai ezüstérmes kalapácsvetésben

2024. augusztus 4. – 22:42

Halász Bence olimpiai ezüstérmes kalapácsvetésben
Az olimpiai ezüstérmes Halász Bence – Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A selejtezőből a hatodik legjobb eredménnyel került a kalapácsvetés vasárnap esti döntőjébe Halász Bence, aki a 27. születésnapját ünnepelte a döntőben. Az előző, budapesti vb-n harmadik Halász idén már dobott 80 méter felett, és arra lehetett számítani, hogy 80 méter feletti eredmény kell az éremhez.

Halász ötödiknek lépett a dobókörbe, és az első kísérlete 77,58 volt, a teljes sorozat után az ötödik helyen állt.

Az elsőn az az Ethan Katzberg, aki demoralizálóan kezdett, ahogy elhagyta a kezét a kalapács, érezni lehetett a röppályáján, hogy nagyon messzire repül. 84 méter 12 centinél esett le, amivel lényegében el is döntötte az aranyérem sorsát. Alig maradt el ugyanis a még szovjet színekben nagyot dobó Szergej Litvinov 1988-as olimpiai csúcsától.

Halász a második sorozatban 78,84-et dobott, amivel feljött a negyedik helyre, az ukrán Kohan és a norvég Henriksen mögé.

A harmadik kísérletének remek íve volt, és telibe találta a nyolcvanas vonalat.

Fotó: Christian Petersen / Getty Images
Fotó: Christian Petersen / Getty Images

Ezzel a 79,97-tel feljött a második helyre, és 58 centivel vezetett a harmadik helyen álló Mihajlo Kohan előtt. Ekkor már lehetett reménykedni, hogy ha a mögötte lévő, régi formáját meg sem közelítő két lengyel (Fajdek és Nowicki) nem táltosodik meg, és akkor megszerezheti élete legnagyobb sikerét.

A negyedik sorozatban újra a 80-as vonalhoz juttatta a kalapácsot, de ez pár centivel kisebb volt, mint a legjobbja. Az ötödik sorozatban említésre méltó nem történt, befagyott a sorrend.

A zárósorozatban Henriksen sem tudott javítani, és az atlétikai stadion közönségét csendre intő Kohan sem, így Halász már ezüstérmes lett. Az utolsó dobásával a magyar ismét a 80 métert találta telibe, de nem javított. 2012 után van ismét érem kalapácsvetésben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!