Megvan az első arany: Kós Hubert tökéletes versenyzéssel nyert 200 háton

Legfontosabb

2024. augusztus 1. – 21:44

Megvan az első arany: Kós Hubert tökéletes versenyzéssel nyert 200 háton
Kós Hubert útban az aranyérem felé – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpia hatodik versenynapján megszületett az első magyar aranyérem. Kós Hubert a 200 méteres hátúszás világbajnokaként érkezett élete második olimpiájára, ahol favorithoz méltón versenyzett.

A fináléba a legjobb idővel került be, ennek megfelelően a négyes pályát kapta. Mellette a vb-ezüstérmes svájci Mityukov úszott, a másik oldalán a vb-harmadik dél-afrikai Coetze. Amikor a call roomban megmutatta őket a kamera, a magyar nem tűnt átütően magabiztosnak.

Nem úgy a medencében. Kós jól rajtolt, de ötvennél még csak a negyediknek fordult, a féltávnál feljött harmadiknak, de több mint egy másodperc volt a hátránya a görög Hrísztuval szemben.

150-nél már a második volt, és érezni lehetett, hogy meg fog indulni. Az utolsó hosszon leszakította a riválisait, és az első helyen csapott a célba. Utána pedig boldogan csapott a vízre. Tökéletesen osztotta be az erejét.

1:54,26-nál állította meg az órát, Hrísztu lett a második, 1:54,82-vel, vagyis 56 századdal maradt le a magyar mögött. A harmadik helyen Mityukov végzett, 1:54,85-tel. Az időeredmények nem extrák, de itt fokozottan érvényes volt a tétel, hogy aranyat kellett nyerni, nem jó időt úszni.

A 21 éves Kós Amerikában tanul és készül, ugyanaz a Bob Bowman az edzője, aki León Marchand-nak. Másfél éve dolgoznak együtt, azóta Kós nem veszített nagy versenyen. Az amerikai egyetemi úszórendszerből most először profitált a magyar úszósport olimpián.

1980 után van ismét magyar aranyérem 200 háton, akkor a szövetség jelenlegi elnöke, Wladár Sándor győzött.

„Abban a gatyában úsztam, amiben megnyertem a világbajnokságot is. Csak kétszer mentem 1:55 alá, akkor a vb-n, és most. Az edzőm azt mondta, hogy az fogja nyerni a döntőt, aki mind a három úszásán tud javulni, ez sikerült most nekem” – nyilatkozta Kós az M4 Sportnak.

Kós arról beszélt, hogy az utolsó fordulóban az futott át rajta, hogy milyen kemény edzéseket végzett az elmúlt egy évben, és muszáj volt megnyernie a döntőt. Azt mondta, úgy jött ki a döntőre, mint bármelyik másik versenyére, nem nézett ki a közönségre és az öt karikára, csak a medencére koncentrált.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!