A magyar férfi kardcsapat ezüstérmes lett a párizsi olimpián

A magyar férfi kardcsapat ezüstérmes lett a párizsi olimpián
A párizsi olimpián szereplő ezüstérmes magyar kardcsapat: Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Szatmári András és Rabb Krisztián – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai címvédő dél-koreai válogatott Párizsban is verhetetlen volt, a döntőben a Szilágyi Áron, Rabb Krisztián, Szatmári András összeállításban szereplő magyar csapat ellen szinte végig vezetett, és végül 45-41-re nyerte. A férfi kardcsapat 1996 után szerepelt megint döntőben, és szerzett ezüstérmet.

A döntő közvetítését itt tudja visszaolvasni >>>

A koreaiak a hatodik párosig végig előnyben voltak, de ekkor Szatmári rövid ideig át tudta venni a vezetést O Szanguk ellen. Az utolsó három asszóra fordulva a koreaiak háromtusos előnyt szereztek, Rabb szintén egy tartalékkal, To Gjongdong vívott, de most nem volt olyan ellenállhatatlan, mint az elődöntőben, 5-0-ra kikapott, 35-29-re ment így a címvédő.

Szatmári következett Pak Szangvon ellen, de ő sem tudott faragni a különbségen, sőt az még eggyel nőtt is, Szilágyi Áronnak 33-40-ről kellett volna fordítani O Szanguk ellen, ami lehetetlen küldetésnek tetszett. Szilágyi jól kezdett, gyorsan bevitt három tust válasz nélkül, de ezután már a koreai is betalált, 41-36-ra módosította az állást. Szilágyi ezután is ment előre, és szorosabbá tudta tenni a párharcot, 43-39-re jött fel. A következő találatot viszont már O Szanguk adta, így egy tusra kerültek a győzelemtől. Szilágyi következett egy tussal, majd újra neki adtak egy találatot, hiába ünnepelt a koreai. A következő akciónál viszont már nem volt kérdés, O megelőzte Szilágyit, és ezzel 45-41-re nyerte a döntőt Dél-Korea. A bronzcsatában a franciák simán, 45-25-re verték az irániakat.

Ahogy az MTI írta, a magyar csapat az elmúlt években három vb-döntőben szenvedett vereséget a dél-koreaiaktól, de a negyediken, tavaly, Milánóban le tudta győzni őket. Most az ázsiaiak visszavágtak.

Navarrete József szerint a férfi kardcsapat tagjai mindent beletettek a dél-koreaiak elleni döntőbe, és a világ legjobbjaitól kaptak ki a párizsi olimpia szerdai napján. „Az az igazság, hogy a dél-koreai csapat jelen pillanatban a világ legjobbja. Mi úgy jöttünk ki, hogy érem nélkül ne menjünk haza. Számítottunk rá, hogy döntőt fogunk vívni, és valószínűleg Koreával fogunk találkozni” – nyilatkozott az MTI-nek a válogatott egyik irányítója, aki tagja volt az Atlantában 1996-ban döntős kardcsapatnak.

„Úgy értékeljük, hogy a srácok mindent beletettek, a szívüket, a lelküket. Rengeteg munka van az eredmény mögött. De gratulálni kell ennek a dél-koreai válogatottnak, mert címvédőként ismét megmutatták, hogy mit tudnak.” – mondta Navarrete. Hozzátette, hogy a gyengébb egyéni szereplés után szabadnapot kaptak a kardozók. „Ők profi sportolók. A verseny kétnapos, az egyik fele nem sikerült, de úgy indultunk neki a csapatversenynek, hogy mi vagyunk az Európa-bajnokok, tavaly világbajnokok voltunk, és a csapat attól csapat, hogy képes a nulláról is felállni.”

A férfi kardozók a magyar küldöttség harmadik érmét szerezték Párizsban. Múlt szombaton a párbajtőröző Muhari Eszter harmadik lett, alig negyven perccel korábban pedig Milák Kristóf a második helyen végzett 200 méteres pillangóúszásban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!