Triatlon helyett duatlont rendezhetnek a párizsi olimpián, ha nem javul gyorsan a Szajna vízminősége

2024. július 30. – 16:55

Triatlon helyett duatlont rendezhetnek a párizsi olimpián, ha nem javul gyorsan a Szajna vízminősége
A párizsi olimpia triatlonversenyének helyszíne a Szajnán 2024. július 30-án – Fotó: Thibaud Moritz / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legvégső esetben az is elképzelhető, hogy triatlon helyett duatlonversenyt fognak rendezni a párizsi olimpián, ha szerdán sem javul a Szajna vízminősége – írta a Sky News.

Az olimpia szervezői kedden reggel jelentették be, hogy a folyó magas szennyezettségi szintje miatt szerdára halasztották a férfiak triatlonversenyét. A párizsi hatóságok korábban ígéretet tettek arra, hogy úszhatóvá teszik a Szajnát az olimpia idejére. A város körülbelül 1,4 milliárd eurót költött a folyó tisztítására, főleg a szennyvíz visszaszorítására. A rendezők balszerencséjére viszont esős napokkal indult az olimpia, ami jelentősen megnövelte a fertőzést okozó baktériumok, például az E. coli és az Enterococcusok koncentrációját a vízben.

Jelen állás szerint a férfiak versenyét szerdán 10:45-kor, közvetlenül a nők versenye után rendezik. A sportolóknak 1,5 kilométert kellene úszniuk a folyóban, ami után 40 kilométer kerékpározás és még 10 kilométer futás várna rájuk. A szervezők most abban reménykednek, hogy a női és a férfi triatlonversenyt is meg tudják rendezni szerdán, bár a nemzetközi szövetség közleménye szerint arra is van lehetőség, hogy péntekig halasszák el az eseményt, ha nem javul a helyzet.

Végső esetben pedig az a megoldás is szóba jöhet, hogy triatlon helyett duatlont rendeznek Párizsban, ha nem lesz úszásra alkalmas állapotban a Szajna. Ebben az esetben a 1,5 kilométeres úszást egy 5 kilométeres futás váltaná fel. Ha ez így lesz, akkor az olimpiák történetében most először rendeznének duatlonversenyt – írta az Eurosport.

Aurélie Merle, a párizsi olimpia sportigazgatója egy kedden tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a megnyitóünnepség alatt lezúduló eső a fő oka, hogy most nem megfelelő a Szajna vízminősége, de abban bízik, hogy gyorsan javulni fog a helyzet. „Az egész világ láthatta, hogy a megnyitóünnepség alatt és az azt követő reggelen is erősen esett az eső. A júliusi átlagnak megfelelő mennyiségű eső esett le mindössze 36 óra alatt, ami körülbelül 25 milliméter. Ez nagyon sok” – tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért olyan biztosak abban, hogy szerdán megtartják a versenyeket, Merle azt mondta: "Bizakodóak vagyunk, mert júliusban láttuk, hogy még ha esett is az eső, azt a folyó gyorsan elnyelte, így a folyó szennyezettségi szintje a nemzetközi szövetség számára elfogadható küszöbértéket ért el.

„Nagyon szorosan együttműködtünk a Nemzetközi Triatlon-szövetséggel, amikor a vészhelyzeti tervekről volt szó” – mondta Merle. „A nyílt vízi úszásnál az a különbség, hogy ott vagy úszol, vagy lemondod a versenyt, míg a triatlonban még mindig megvan a lehetőség, hogy végső megoldásként áttérjünk a duatlonra” – mondta a párizsi olimpia sportigazgatója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!