Megvan az első magyar érem Párizsban, a párbajtőröző Muhari Eszter bronzérmes

Megvan az első magyar érem Párizsban, a párbajtőröző Muhari Eszter bronzérmes
Muhari Eszter bronzéremmel térhet haza az első olimpájáról – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az impozáns Grand Palais falai közt, ötezer néző előtt született meg a magyar olimpiai csapat első érme: Muhari Eszter első olimpiáján nagyszerű vívással nyerte meg a bronzcsatát.

Három győzelem után az elődöntőben kikapott a párbajtőröző Muhari Eszter a párizsi olimpián, de a bronzmeccsen igen koncentrált vívással javított, így mindjárt az első versenynapon megszületett a magyar csapat első érme.

Az első találat az észt Nelli Differté volt, de a 21 éves Muhari egy perc alatt fordított, mert a testén és a csuklóján is megszúrta a riválisát. Ezt az előnyt megtartotta, így az első három perces szakasz 4-3-as magyar vezetéssel zárult. A pihenőben azt mondta magának, bátrabban kell vívnia.

Újabb három perc együttes találattal kezdődött, majd Differt egy kézszúrással egyenlített, hogy aztán kétszer a vállán is megszúrja a balkezest magyart. Muhari válaszul a csípőjére helyezett el egy szép találatot, majd a feltartó szúrása is pontos volt. (7-7) Együttessel fejezték be, így az utolsó három percre maradt a döntés.

Differt kitörésésel meglepte a magyar vívót, aztán mindketten találtak. Muhari támadása ezek után tökéletes volt, és a lábán találta el ellenfelét. Két perccel a vége előtt Differt szúrt megint jól, majd húsz másodperccel később is ki tudta zárni a magyar pengéjét, így eltalálta Muhari testét. Muhari gyorsan válaszolt, majd ő terelte el eredményes Differt pengéjét. Ezzel 12-12 lett, ekkor azonban Differt támadása ült, Muhari viszont innen is visszajött, ekkor 37 másodperc volt hátra. Együttes találat következett, vagyis egy találaton múlt, ki lesz a bronzérmes.

A vívóidő lejárt, az egyperces hosszabbítás jött. Az Amerikában tanuló, de az előző félévben itthon készülő Muhari pedig egy álomszép tussal, ellenfele vállát eltalálva, 15-14-re lezárta a csörtét, élete legnagyobb sikerét elérve bronzérmes.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!