Oyarzabal a 87. percben döntött, Spanyolország nyerte az idei foci-Eb-t

Legfontosabb

2024. július 14. – 23:56

Oyarzabal a 87. percben döntött, Spanyolország nyerte az idei foci-Eb-t
A spanyol válogatott az Európa-bajnokság trófeájával, az Henri Delaunay-kupával a berlini döntő után 2024. július 14-én – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy három éve, 2024-ben is veszített Anglia a labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjében. Az egész tornán a legmeggyőzőbb teljesítményt nyújtó Spanyolország 2-1-re verte meg az angolokat, ezzel negyedszer nyerték meg a trófeát, ami rekord. A címvédő olaszokat a csoportban, a házigazda németeket a nyolc között, a vb-döntős franciákat az elődöntőben múlták felül.

A spanyol válogatott hat győzelemmel és 13-3-as gólkülönbséggel érkezett meg az idei Európa-bajnokság berlini döntőjébe, és mivel az angolok a másik ágon minimálfocival jutottak be, a fogadóirodák a spanyolokat látták esélyesebbnek. Luis de la Fuente a Nemzetek Ligáját már megnyerte csapatával, a korosztályos válogatottak élén is voltak győztes tornái. Most pedig már Európa-bajnok trénernek is vallhatja magát. Ha kíváncsi, mi történt a döntőben, itt megnézheti a percről percre közvetítésünket.

Az elődöntőt eltiltás miatt kihagyó Dani Carvajal és Robin Le Normand is visszatért a kezdőbe. Gareth Southgate annyit variált az összeállításon, hogy Luke Shaw-nak is lehetőséget adott – február után ismét kezdő volt –, mert abban is bízott, hogy megfékezi Lamine Yamal lendületét a szélen. Shaw három éve eredményes volt a fináléban, de akkor veszítettek az olaszok ellen.

Tizenkét percet kellett várni az első helyzetre, Nico Williams húzta meg a bal oldalon, az ötös sarkáról lőtt, de Stones belelépett a labdába. A szöglet után után Rodri visszafejelt labdáját Le Normand nem tudta megfelelően kapura terelni. A másik oldalon az angolok szöglete pontosan olyan veszélytelen volt, mint ahogy az előző meccseken megszokhattuk.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Újabb 12 perc elteltével Yamal tört be a tizenhatoson belülre, de a lövését ismét blokkolták. A 35. percben egy szögletet Dani Olmónak juttattak vissza lövésre, de ez a kísérlet is elhalt.

Hogy az első félidőben legyen legalább egy kapura lövés, arról Phil Foden gondoskodott a 46. percben, Rice szabadrúgása után kisodródott helyzetből próbálkozott, de Unai Simón a helyén volt.

A félidőben Rodri helyére Martín Zubimendi állt. A Manchester City középpályása, aki tavaly eldöntötte a BL-döntőt, úgy sérült meg, hogy csapattársával ütközött. Két perc sem telt a térfélcsere után,

amikor az első spanyol kapura lövésből rögtön gól lett.

Yamal kapott egy labdát a jobb oldalon, középre húzott, a bal lábán volt a labda, de nem lőtt, hanem tökéletes ütemben passzolt, Nico Williams ballal a bal alsó lőtt. A Bilbao 22 éves szélsőjének ez volt a legfontosabb találata a válogatottban, Jordan Pickford közel volt a hárításhoz, de elsuhant a lába mellett a labda. A 17 éves Yamalnak ez volt a negyedik gólpassza.

Nico Williams – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Nico Williams – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

A következő spanyol támadásból Dani Olmo meg is duplázhatta volna az előnyt, de megfaragta a labdát, így nem találta el a kaput tíz méterről. Yamal az 55. percben tökéletes labdával ugratta Álvaro Moratát, aki a kilépő Pickford mellett eltette, de Stones befutotta, és a valószínűleg mellé tartó labdát átvette, és kipasszolta.

A spanyolok a meccs ezen szakaszában el is dönthették volna a trófea sorsát, de a lehetőségeik kimaradtak.

A 60. perc környékén feljöttek az angolok, átvették a játék irányítását, a 64. percben Jude Bellingham három védő között vette át a labdát egy szép csellel, 19 méterről a jobb alsót vette célba, de egy métert tévesztett. Ekkor már a pályán volt a hollandok ellen győztes gólt szerző Ollie Watkins is, aki Harry Kane-t váltotta, akinek ezúttal sem sikerült kupát nyernie.

Pár perccel később Yamalt szöktette Olmo, aki egy kicsit túlfutott a labdán, ettől még 15 méterről nagy lövést eresztett meg a kapura, Pickford vetődve ütötte szögletre a labdát. Ha az a szöglet nem is, a következő, a nyolcadik, veszélyt okozott a kapu előtt, Pickfordnak is védenie kellett, végül Fabián Ruiz lőtte fölé a labdát. Mikel Oyarzabal lövésénél a kapus ismét a helyén volt.

Válaszul a 73. percben Anglia Cole Palmer lövésével egyenlített.

Bukayo Saka a jobb szélen kevergetett, nem élesen lőtt középre, hanem inkább visszafelé passzolt, Bellingham nem akart lőni, hanem a tisztán álló – három perccel korábban a pályára kerülő – Palmert szolgálta ki, aki szinte az első labdaérintéséből, 21 méterről, okosan belsőzte a labdát a jobb kapufa mellé. Unai Simón vetődött, de reménytelenül. Anglia az egyenes kieséses szakaszban negyedszer is hátrányba került, de negyedszer is eltüntette a hátrányát.

Palmer egyenlítő gólja – Fotó: Angelika Warmuth / Reuters
Palmer egyenlítő gólja – Fotó: Angelika Warmuth / Reuters

A 82. percben óriási spanyol helyzet maradt ki. Egy gyors támadás végén Olmo testcsele után a jobb szélen az üresen álló Yamalhoz került a labda, aki 14 méterről ballal a hosszú sarkot vette célba, de Pickford kiütötte. Nem helyezte a legjobban Yamal, ezért is volt esélye a kapusnak.

A 87. percben Dani Olmo lőtte fel a labdát a Morata helyére beálló Oyarzabalnak, aki balra fordította ki a labdát, kicsit szűken tette, de Cucurella még éppen be tudta adni, és a védőjétől, Guéhitől elmozgó Oyarzabal hét méterről a kapuba lőtt. Körülbelül két centin múlt, hogy a VAR nem vette el a gólt a vizsgálat után. A Real Sociedad csatára közel kétéves kihagyás után tért vissza, és eldöntötte a finálét.

Oyarzabal mindent eldöntő gólja – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Oyarzabal mindent eldöntő gólja – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

Kevésen múlt, hogy ötödször is visszajöjjenek az angolok, mert az utolsó percben hihetetlen lehetőségek maradtak ki egy szöglet után, kétszer is menteniük kellett a spanyoloknak. Unai Simón kivédte Stones fejesét, majd Olmo a gólvonalról fejelte ki Guéhi fejelését.

Spanyolország 12 év után lett ismét Európa-bajnok, teljesen megérdemelten, a 2012-es döntőben 4-0-ra ütötték ki az olaszokat. Az angolok 1966 után nyerhettek volna nagy tornát, de ezúttal sem sikerült nekik. A kapitány, Gareth Southgate két Eb-döntőt bukott el egymás után.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!