Nem logikus, amit Yamal csinál, de a tehetsége miatt neki mégis működik

Legfontosabb

2024. július 10. – 14:12

Nem logikus, amit Yamal csinál, de a tehetsége miatt neki mégis működik
Lamine Yamal gólja a franciák elleni elődöntőben – Fotó: Tom Weller / dpa / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhat évesen és 362 naposan Lamine Yamal lett minden idők legfiatalabb gólszerzője a futball-Európa-bajnokságok történetében, és ez csak egy rekord a sok közül, amelyet felállított a spanyol csodagyerek. Már most záporoznak az olyan kijelentések, hogy ő a következő Messi vagy Maradona, és könnyen lehet, hogy be is tudja váltani majd ezt az ígéretet.

Yamalnak eddig álomszerű volt az Eb-je, a gólja mellett három gólpasszt is adott, és a legtöbb veszélyes helyzetet is ő teremtette, a lövések és a sikeres cselezések számában is a torna top 10-ében van. Nem egy epizodistát látunk, hanem érettnek tűnő főszereplőt. Ebben az is közrejátszik, hogy nem most dobták be a mély vízbe, a Barcelona felnőtt csapatában már 53 meccsen játszott, és a spanyol válogatottal is túl van már 13 győztes mérkőzésen.

Yamal a Barcelonától 30 km-ra északkeletre található Mataró egyik lepusztult negyedéből, a Rocafonda 304-ből emelkedett ki. Gyökereit nem felejtve gólörömeinél most is megformálja ujjaival a 304-et. A fiú kisgyerekként is folyton focizott a Rocafonda egyik betonpályáján, ahol sokszor apja és unokatestvérei voltak a társai. Eleinte berakták a kapuba, hogy ne legyen folyton láb alatt a kisgyerek.

„Mindig ott voltam. Egész nap játszottam, és anélkül, hogy felvettem volna a mobiltelefonomat, nem hagytam abba, izzadságtól csöpögve mentem haza” – emlékezett vissza erre a korszakra. Ő is annak lett a példája, hogy a grundfoci is képes olyan alapokat adni, amely aztán később is hasznára válhat egy játékosnak.

„Amikor az utcán tanulsz meg játszani, a végén nagyobb játéktudással rendelkezel, mert az utcai fociban kevesebb a szabály, és ez trükkösebbé tesz téged ahhoz képest, aki iskolában edződött” – mondta Yamal.

Azért ő is hamar bekerült a szervezett futballba, egy Kubalának becézett (a Barcelona egykori magyar játékosa, Kubala László után) edző, Inocente Diez vitte el őt a La Torretta nevű klubhoz, de ő már akkor azt mondogatta, hogy egyszer le fogja igazolni a Barcelona is. Ez gyorsan bekövetkezett, miután az egyik játékosmegfigyelőjük kiszúrta a pályán Yamalt.

Amikor a marokkói származású apja (anyja egyenlítői-guineai) elvitte a klubhoz, az volt az első kérése, hogy mindenek előtt taníttassák a fiút. Erre természetesen igent mondtak, és annak ellenére, hogy Yamalék közel laktak, beköltözött az akadémiára. A tanulás most az Eb-n is visszaköszönt, a torna közben tudta meg a fiatal játékos, hogy sikeres érettségi vizsgát tett.

Messi 16 évesen még nem volt válogatott, de abban párhuzamos a karrierjük, hogy mindketten a Barcelona akadémiáján, a La Masián nevelkedtek, és nagyon gyorsan ugrottak át lépcsőfokokat, és kerültek be az első csapatba. Yamal 7 évesen kezdett az akadémián futballozni, és már akkor nagy tehetségnek tűnt. Tizenöt évesen már az U19-esek között játszott, és edzője, Óscar López szerint ez volt az igazán nehéz időszak, helyt kellett állnia fizikailag és mentálisan is érettebb játékosok között. López szerint elfőrdulhatott volna, hogy érzelmileg megtörik Yamal, de ő csak erősebb lett.

„A pályán fokozatosan egyre több játékpercet kapott, de ez annak volt az eredménye, hogy keményen kellett dolgoznia, nem pedig annak, hogy 15 éves volt, és mindenki azt mondta, hogy nagyon jó játékos. Ki kellett érdemelnie ezeket a perceket” – mondta López, aki szerint Yamal kortársaihoz képest sokkal jobban kezelte a stresszhelyzeteket is.

Xavi Hernandez, a Barcelona felnőtt csapatának edzője is nyugodt, kimért és alázatos személyiségként írta le a fiatal játékost.

„Még amikor fiatalabb volt, 14 vagy 15 éves, és az U16-osoknál játszott, akkor is introvertáltnak tűnt, amikor beszéltél vele. De extrovertált volt, amikor a pályára kellett mennie, és amikor az érzelmeivel és a tehetségével kellett bánnia” – mondta Xavi. Az edző 2022 szeptemberében hívta meg először a felnőtt csapat edzésére. Yamal annyira zavarban volt, hogy olyan játékosok közé került, akiket addig csak a tévében látott, hogy a szemükbe sem mert nézni. Amilyen gyorsan csak tudott, inkább kisomfordált az egyik edzőterembe.

Albert Capellas, aki 2022-ig a Barcelona akadémiáján dolgozott, azt mondta, hogy ő nem szereti egymáshoz hasonlítani a játékosokat, mert mindenki nagyon különböző, de ahogy Xavin, Iniestán vagy Messin, úgy Yamalon is nagyon fiatal korában érezni lehetett, hogy különleges dolgokra lesz képes, és döntő szerepe lesz majd a pályán.

„Ami igazán érdekes volt, hogy bemutattam őt az U19-es csapatnak, és láttam, hogy rájött, hogy nagy tehetség, de egy játékos egyedül nem tud meccseket nyerni. Szüksége van a csapattársai támogatására, hogy fejlődjön, és hogy rájöjjön, hogy neki magának is segítenie kell a csapatot” – mondta López. Az edző szerint ez a hozzáállása az Eb-n is látványos, a látványos egyéni megmozdulásai mellett alárendeli magát a csapatnak is.

Yamal hozzáállása kellett ahhoz, hogy gyorsan felemelkedjen, de sokat köszönhet rendkívüli képességeinek is. A spanyol szövetségi kapitány, De la Fuente szerint Yamalt Isten érintette meg varázspálcájával, Xavi pedig úgy gondolja, hogy egy korszakalkotó tehetséget látunk már most is a pályán.

Yamal 16 évesen és 58 naposan debütált a Bajnokok Ligájában a belga Royal Antwerp elleni hazai meccsen Barcelonában, 2023. szeptember 19-én – Fotó: David Ramos / Getty Images
Yamal 16 évesen és 58 naposan debütált a Bajnokok Ligájában a belga Royal Antwerp elleni hazai meccsen Barcelonában, 2023. szeptember 19-én – Fotó: David Ramos / Getty Images

„Lamine olyan veleszületett tehetséggel rendelkezik, amit nem lehet formálni. Olyan dolgokra képes, amelyek nem logikusak, de a tehetsége miatt neki mégis működnek” – monda López. Szerinte Yamal egy hamis szélső, olyan, aki a jobb oldalon is szívesen használja a bal lábát, és ezzel egyedit tud nyújtani.

„Olyan dolgokat fog tenni, amiket még el sem tudunk képzelni” – mondta Ivan Carrasco, aki szintén az egyik edzője volt. „Edzőként néha arra gondoltam, hogy mit taníthatok neki, ha olyan dolgokat tesz, amiket még a kispadról sem tudok elképzelni? Minél közelebb kerülsz Lamine-hoz, annál inkább rájössz, hogy a határozott címke kevés. Ő egy nagyon-nagyon különleges focista” – vélekedett Carrasco. A különlegessége és tehetsége egyre többeknek nyilvánvaló, a PSG már 200 millió eurót is adott volna érte, de a Barcelona elzárkózott ettől az üzlettől.

Yamal több rekordot megdöntött már, 15 évesen és 290 naposan már a Barcelona felnőtt csapatában játszhatott, 16 évesen és 57 naposan ő lett a spanyol válogatott legfiatalabb játékosa és gólszerzője is, most pedig az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa és gólszerzője címet is megszerezte.

Messi neve még sokszor elő fog kerülni Yamal karrierje során, de a két játékos közös élete előbb indult, mint sokan azt gondolnák. Yamal még csak hat hónapos volt, amikor a Barcelona egyik naptárfotózásán vehetett részt. Ott az igen csak félénk Messivel készítettek közös képeket, az akkor húszéves játékos a karjaiban is tartotta a bébi Yamalt.

Felhasznált források: Sky Sports | BBC | Revistagq | New York Times

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!