Watkins a hajrában döntőbe lőtte Angliát

2024. július 10. – 23:55

Másolás

Vágólapra másolva

A másik ágról Spanyolország már garantálja a felhőtlen szórakozást, ma az volt a tét, hogy a vasárnapi döntő a bohókás támadófutball ünnepe lesz, vagy a, hogy mondjuk szépen, pragmatikus futball bizonyul a végső siker kulcsának. Az egyik oldalon a hátul egy, elöl több gólra mindig képes hollandok, a másikon a rengeteget futó, előnyben rendkívül passzív angolok. Jó szórakozást magunknak!

Tempósan indult a meccs, a hollandok már a negyedik percben fölényes magabiztossággal hozták ki a labdát saját 16-osukról. A támadás végén Malen próbált kilépni Guehi és Walker között, akik végül hazakísérték a labdát. Három percre rá Xavi Simmons ártatlannak tűnő helyzetben keményen belépett Declan Rice elé az angol térfél közepén. A megszerzett labdával azonnal kapura tört, és hatalmas gólt lőtt a 16-oson kívülről a jobb felső sarokba. Pickfordnak esélye se volt.

A mérkőzés közvetítését itt tudják újra elolvasni >>>

Az angolok a 11. percben szabadrúgáshoz jutottak a holland 16-os baloldali előterében, semmi se lett belőle. Egy perc múlva középről próbálkozhattak beadással, ezt Rice még vissza tudta tenni, de lassú labdáját tisztázták az ötösön várakozó Kane elől. A 13. percben Trippier szerzett, gyors háromszögezés után Kane kapta középen, bő 25-ről nagy erővel, pattogósan lőtt a jobb alsó felé, Verbruggen kiütötte. Kane egy percen belül újra nagy helyzetbe került, egy lecsorgó labdát lőtt fölé a 11-es pont magasságából. Dumfries blokkolni próbált, lábat talált. Varozás után befújták a büntetőt, Kane újra 11-ről próbálkozhatott. Verbruggen jól érezte a sarkot, de esélye se volt a lapos, tökéletesen a jobb alsó sarokra helyezett lövés ellen.

A 23. percben a vezetést is megszerezhették volna az angolok. Mainoo fűzte át magát a teljes baloldali holland védelmen, majd tökéletesen ugratta ki Fodent, aki kifele cselezve elrúgta a kapus mellett. Dumfries a gólvonalon állította meg a labdát. hatalmas mentés volt. A 26. percben aztán ő hibázott nagyot, úgy vesztett labdát a 16-os előterében, hogy nem volt mögötte senki. Foden villámgyorsan megindult, Dumfries kibillentette, a bíró nem fújt.

A hollandok a 27. percben szabadultak ki újra a kapujuk előteréből. A 29. percben Memphis ugratta ki Malent, aki a 16-os vonalánál még megpróbálta kipasszolni balra. beleléptek. A szögletből Dumfries tíz méterről a keresztlécre fejelt, onnan fölé pattant.

A 32. percben újra az angolok jöttek, Foden tekerte rá úgy 23 méterről a bal kapufa magasságában a jobb felsőre, kívülről súrolta a kapufát. A 35. percben Memphis lecsücsült a kezdőkörben. Koeman kapitány Veermant küldte a helyére. A 39. percben már sokadjára Mainoo és Foden adogattak, majd. Walker ugrott ki a jobb szélen, az ezúttal balról induló Foden is oda átsodródva kapta vissza a labdát. Verbruggen leért jól helyezett lövésére a jobb alsó sarokba.

Az angolok a 43 perctől folyamatosan nyomtak, egyre nagyobb területet megszállva szorították vissza a hollandokat. A nagy körbepasszolgatások végén Kane a jobb sarokból fordított vissza Sakához, aki Bellinghamhez passzolt. Ő Trippiert ugratta ki a bal szélen, akinek a beívelését Verbruggen húzta le. A félidő utolsó perceiben a hollandoké volt a labda, ők nem beszorítani, hanem kihúzni próbálták az angolokat, hogy így induljanak be az üres terekbe. Ez Akénak sikerült is, nagyot harcolt egy labdáért, amit az alapvonalról tett vissza beadásra, ám abból a fejes veszélytelen lett.

Remek első félidő volt, Anglia sok forgatással sikeresen billentgette ki az amúgy is billenékeny holland védelmet, közben a gyors, kiugratásokra épülő holland támadójátéknak is volt tere.

A második félidőben nem estek egymásnak a csapatok. Nem ült le a meccs, csak az utolsó passzok nem sikerültek, így a kapukat nem fenyegette semmi. A 60. perc tájára aztán fogyni látszott a kreativitás, Anglia bő egy percen át passzolgatott hátul, hogy aztán megpróbálják átfordítani Fodennek, túl hosszan. A bedobásból Gapko gyorsított rá a jobb szélről az angol védelemre, egyből veszélyt teremtve. Végül a balra kijátszott labdát rosszul tették vissza középre, semmi se lett belőle.

A 65. percben Veerman ívelhetett be egy szabadrúgást az oldalvonal mellől, a kaputól jó negyven méternyire. Nagyon jól csavarta át a kapu jobboldala felé, ahol a berobbanó Van Dijk hét méterről térddel bele tudott érni, Pickford tolta szögletre. Abból Dumfries fejelhetett a rövid oldalról veszélyesen, kicsit fölé. A 68. percben Ako tette le a bal szélre Gapkónak, aki veszélyesen csavarta át a hosszú Saroknál érkező Weeghorst és Dumfries felé, akik elől Pickford szögletre tolta.

A 70, percben Rice csapott le a holland térfél közepén Schouten eladott labdájára, de passz helyett egyből gyengén visszalőtte. A 78. percben a hollandok percekig tartó adogatása végén Gapko húzta vissza jobb lábára a labdát és ívelt be középre balról. Weghorst fején megcsúszott a labda, a lecsorgót Simmons lőtte vissza, Pickford kezébe hullott. A 79. percben Foden ugratta ki a leshatáron Walkert, aki az alapvonalról tette vissza az ötösön érkező Sakához. Ő középmagasan, védhetetlenül a kapu jobb oldalába bombázott. de a partjelző lest intett. A VAR szerint ha centikkel is, de Walker tényleg belógott.

A 90. perc legelején aztán Watkins belőtte a győztes gólt. Egy indítás elcsúszott Mainoo mellett, de így lett jó Palmernek, aki meredeken felpasszolta Watkinsnak a 11-es pont tájára, ő pedig fordulásból kilőtte a hosszú sarkot. A második félidőben a hollandok voltak talán veszélyesebbek, de az angolok sokkal aktívabbak és kreatívabbak voltak annál, amit eddig mutattak az Eb-n.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!