Spanyolország négy perc alatt fordított a franciák ellen, 12 év után játszhat Eb-döntőt

2024. július 9. – 23:54

Spanyolország négy perc alatt fordított a franciák ellen, 12 év után játszhat Eb-döntőt
Lamine Yamal ennél jobban nem is helyezhette volna, ezzel a góllal egyenlítettek a spanyolok – Fotó: Severin Aichbauer / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság első elődöntőjében a tornán eddig kimagaslóan teljesítő spanyolok 2–1-re legyőzték a franciákat. A spanyolok négy perc alatt fordítottak, miután a kilencedik percben hátránya kerültek. Lamine Yamal minden idők legfiatalabb Eb-gólszerzője lett, miután csodálatosan csavart a jobb felsőbe.

A spanyol fociválogatott érkezett jobb formában az elődöntőre, de a védelem jobb széléről elveszítette Carvajalt, a közepéről pedig Le Normand hiányzott. Mindez esélyt kínált a franciáknak, pláne, mert ők a legjobb összeállításukban játszhattak, és Mbappé már maszk nélkül vállalta a játékot. Legutóbb 2012-ben találkozott a két nemzet az Európa-bajnokságon, akkor a spanyolok simán nyertek 2-0-ra.

A balhátvéd Cuccurellát az első pillanattól fütyülték a nézők, a németek így tüntettek, hogy nem adtak a kezezése miatt tizenegyest a negyeddöntőben. Az első helyzet Fabian Ruiz előtt maradt ki, a fejese pontatlan volt.

Az első francia helyzetből viszont rögtön gól lett a kilencedik percben.

Dembele keresztlabdával játszotta meg a bal szélen Mbappét, aki mintaszerűen adott középre, Kolo Muani pedig négy méterről gyönyörűen fejelt a sarokba. Tíz perccel később ismét Mbappé dolgozott ki helyzetet, de most sokkal rosszabb szögből kellett volna Kolo Muaninak a kapu felé irányítani egy labdát, és nem is sikerült neki.

A 21. percben kissé váratlanul egyenlített Lamine Yamal, aki ezzel minden idők nagy focitornái közül a legfiatalabb gólszerző lett, hiszen csak négy nap múlva tölti be a 17. születésnapját. Az eddigi rekordot Pelé tartotta, a Barca szélsője majdnem egy évet vert rá. (A döntőben már 17 éves lesz.)

Yamal 24 méterről tökéletesen találta el a labdát, miután azt a Rabiot billentette ki, aki a meccs előtt sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy több kellene a játékostól, ha döntőt akar játszani. Maignan úszott a levegőben, de bármennyire is nyújtózott, nem tudta kiütni a jobb felsőből, és végül a kapufa segítette a gólvonalon túlra.

Négy perccel később Dani Olmo játszotta ki a jobb szélre a labdát a felzárkózó Jesus Navasnak, aki középre adott, ezt még mentették, de az érkező Olmo egy remek testcsellel lövőhelyzetet alakított ki magának, és a jobb alsóba lőtt volna, ha Koundé nem ér bele.

Olmo gólba tartó lövése, Koundé már nem tudott menteni – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP
Olmo gólba tartó lövése, Koundé már nem tudott menteni – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A védő lábáról pattant a hálóba a labda, de ezt a találatot a Lipcse középpályásának adták, aki így már harmadszor volt eredményes két gólpassza mellett. A franciák a torna alatt először voltak hátrányban.

A félidőig élénk maradt a játék, de az eredmény nem változott. A térfélcsere után Nico Williams elől a kimozduló francia kapus mentett, majd a francia beívelések okoztak veszélyt. Tchouameni vagy Upamecano fejese is veszélyes volt, de előbbiét Unai Simon fogta, utóbbié fölément.

Az utolsó 20 percre úgy fordultak rá a csapatok, hogy a franciák érezhető fölényben volt, de a nyomás átvészelése után percekig a spanyoloké volt a labda, és magabiztosan passzolgattak mind a saját, mind az ellenfél térfelén is.

A 76. percben egy spanyol védelmi hibát Theo Hernandez használhatott volna ki, de 15 méterről nem tudta leszorítani a labdát, így a lövése fölément. Mbappénak is volt egy jó lövése, de elkerülte a kaput. A másik oldalon Yamalnak is volt egy veszélyes kísérlete, de az is célt tévesztett.

Spanyolország úgy jutott be a döntőbe 2012 után ismét, hogy az idén is BL-győztes Real Madridból senki nem volt a kezdőcsapatban, de még a cserék közt sem. A döntőben viszont lehet, mert Carvajal visszakerülhet a védelemben. A vasárnap esti berlini fináléban a szerdai angol-holland győztese vár a hat sikeres meccsel a Berlini Olimpiai Stadionba érkező Moratáékra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!