Anglia jobban rúgta a tizenegyeseket, és Svájcot kiejtve elődöntős az Eb-n

2024. július 6. – 21:44

Anglia jobban rúgta a tizenegyeseket, és Svájcot kiejtve elődöntős az Eb-n
A meccs legfontosabb pillanata: Pickford megfogta Akanji pokoli gyenge tizenegyesét – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Svájc még sohasem jutott be a legjobb négy közé egyetlen nagy futballtornán sem, a németországi Európa-bajnokságon sem sikerült a bravúr. Öt percig vezettek a svájciak a második félidőben Anglia ellen, Shaqiri a 118. percben szögletből lőtt egy kapufát. Az angolok most sem fociztak jól, de szerdán már a döntőbe jutásért játszanak.

Anglia minimálfocival jutott el a negyeddöntőig, a szlovákok ellen igen közel álltak a kieséshez, hiszen fél perccel a vége előtt egyenlített Bellingham, és az ollózásával mentette döntetlenre a találkozót. A hosszabbításban pedig begyötörték a második, továbbjutást érő gólt. Aki arra számított, hogy ettől a győzelemtől megtáltosodnak az angolok, csalódniuk kellett.

Csendes mezőnyjátékkal kezdődött a meccs, annyit állapíthattunk meg az első negyedóra után, hogy Saka a jobb oldalon játszik, próbálta is a szélről kiszolgálni a társait, mérsékelt sikerrel, mert a védők jól helyezkedtek. Ha lövőhelyzetbe kerültek az angolok, a védelem rendre blokkolt.

Anglia valamelyest aktívabban játszott, mint az előző meccseken, de ugyanolyan kevés elképzeléssel, mint eddig. Sokatmondó volt, hogy az első szögletüket úgy rúgta be Trippier, hogy kikanyarodott a labda, így nem is lehetett belőle semmi, de volt olyan szöglet is, amikor Pickford kapushoz került hátra a labda. Svájc játékából is hiányzott az ötlet, Embolónak volt egy kisebb lehetősége, de nem tudott kapura rúgni belőle.

A 36. percben Sakát ugratta ki Bellingham, aki jobbról középre adott, Bellingham viszont valamiért nem átvenni akarta a labdát, hanem átlépni, így egy szépen induló támadásnak értelmezhetetlen vége lett, és Sommer kapus könnyedén hárított.

A félidő hátralévő része unalomba fulladt, a harmadik angol szöglet is inkább a kilátástalanságról árulkodott, mint a tervszerűségről.

Az 51. percben láthattuk az egész meccs első kapura lövését, de inkább az egy gurítás volt, ami Embolo nevéhez fűződött. Öt perc múlva fejelhetett is a középcsatár, de könnyen felszedte a kapus a labdát. Az 59. percben Svájc kiharcolta első szögletét, Akanji 50 méteres felszabadításából indult ez az akció. Aebischer 13 méterről, kapásból rúgta vissza Stones röviden kifejelt labdáját, de pocsékul találta el, így odalett a helyzet.

A 75. percben előnybe került Svájc.

Ndoye adott be a jobb szélről Konsa mellett, Stones lábán irányt változtatott a labda az ötösön belül, Embolo kibújt Walker mögül, és két méterről az üres kapuba pofozta a labdát. Pickford tehetetlen volt. A Monaco csatárának ez volt a második találata a tornán, az elsőt még Gulácsinak lőtte három hete.

Embolo pöckölte be a svájciak vezető gólját – Fotó: Lee Smith
Embolo pöckölte be a svájciak vezető gólját – Fotó: Lee Smith

Southgate az eredményt látva azonnal változtatott, hármas cserét hajtott végre, hátha lendületbe hozza a csapatát: Palmer, Eze és Shaw is pályára lépett.

A 80. percben megszületett az egyenlítés. Saka befelé tolta a labdát a jobb oldalon, 17 méterről ballal kapura lőtt, a labda elment Xhaka lába alatt, Sommer pedig dermedten nézte, hogy a labda a kapufáról a hálóba pattan. Angliának ez volt az első kapura lövése a találkozón, mindjárt gólt eredményezett.

Átmenetileg megélénkült a játék, Harry Kane-nek is volt egy kisebb lehetősége, de gyorsan visszaterelődött az eredeti, lagymatag medrébe a meccs. A rendes játékidő végéig Eze mellélőtt, Foden beadása kellemetlen volt, Sommer pedig elütötte, Embolo feleslegesen ért bele a másik oldalon egy beadásba, így Ndoye elől végül is ő mentett.

A hosszabbítás első említésre méltó eseménye Rice távoli, pontos és erős lövése volt, Sommer úszott a levegőben, és bal kézzel szögletre tolta a labdát. Nagy védés volt, amit ismét egy reménytelen szöglet követett. A 102. percben Bellingham nyeste kapura a labdát, de Sommer lekapta a jobb felsőből.

Svájc lényegesen aktívabb volt a második 15 percben, minden tartalékát mozgósította. Schär kapáslövése ugyan jócskán eltévesztette a kaput, Widmer nem választott jó megoldást, így nem tudta kihasználni Pickford rossz mozgását. Shaqiri viszont tökéletes megoldást választott, amikor kapura csavarta a labdát szögletből, a lécen csattant a labda. Amdouni a beállása után rögtön megkínálta Pickfordot egy lövéssel, az angol kapus a helyén volt.

Jöttek a tizenegyesek

Palmer bevágta, Akanji pokoli gyengén rúgta, Pickfordnak nem is kellett nagyot vetődnie. Bellingham begurította, Schär ugyanolyan laza és magabiztos volt. Az angol gólszerző Saka a kapufa mellé rakta a labdát, Shaqiri sem hibázott. Toney két lépésről futott neki, és bepasszolta. Amdouni kibillentette Pickfordot és középre rúgta. Trent Alexander-Arnold jött ötödiknek, és nagy erővel a kapu jobb oldalába lőtt. Ezzel Anglia folytathatja, a szerdai elődöntőben a török–holland győztese vár rájuk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!