Egy vitás lesgólt és az Eb első gól nélküli meccsét hozta a holland-francia rangadó

2024. június 21. – 23:55

Egy vitás lesgólt és az Eb első gól nélküli meccsét hozta a holland-francia rangadó
Nathan Aké és Ousmane Dembélé küzd a labdáért a Hollandia-Franciaország rangadón – Fotó: Odd Andersen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szenvedős meccset hozott a D csoport rangadója, Hollandia és Franciaország gól nélküli döntetlent játszott péntek este. A mérkőzést hiába domináltak a franciák, nem sikerült igazán veszélyes helyzetet kialakítaniuk. A hollandok egy vitás körülmények között érvénytelenített gólig jutottak.

A mérkőzés előtt mindkét szövetségi kapitány egyet-egyet változtatott a kezdőcsapatokon az első fordulóhoz képest. A hollandoknál Joey Veerman helyett Jeremie Frimpong kezdett, míg az osztrákok ellen orrtörést szenvedett Kylian Mbappé helyére Aurélien Tchouaméni került be a francia csapatba.

Az első félidőben főként a franciák domináltak, azonban egyik csapatnak sem sikerült igazán veszélyes helyzetet kialakítania. Egyik csapat sem volt igazán dinamikus, inkább csak járatták a labdát.

Hollandia rögtön az első percben helyzetbe került. Egy eladott labdára a PSG hollandja, Xavi Simons csapott le a félpályánál, és egyből szöktette a jobbszélsőként játszó Jeremie Frimpongot. A Bayer Leverkusen játékosa kapura tört, a jobb alsó sarokba tartó labdáját azonban a franciák kapusa, Mike Maignan szögletre pöckölte.

Három perc sem kellett a franciák válaszához. A balszélsőként játszó Antoine Griezmann eresztett meg egy lövést nagyjából 25 méterről, a tizenhatos sarkáról, Bart Verbruggen kapus azonban vetődve szögletre mentett.

A 13. percben egy szép összjáték után Adrian Rabiot tört be a holland tizenhatosra, viszont öt méterről lövés helyett inkább a mellette futó Griezmann-nak passzolt. Az Atletico Madrid csatára azonban maga mögé kapta a labdát, így nem tudott kapura rúgni. A francia támadás itt nem ért véget, fél perccel később Griezmann újabb lehetőséghez jutott, azonban 11 méterről a kapu mellé tekert.

Három perccel később a Liverpool holland csatára, Cody Gakpo próbálkozott 18 méterről, azonban a bal alsó sarokba tartó lövését védte Maignan. A 27. percben aztán megint a franciákon volt a sor. Marcus Thuram tökéletes ütemben lépett ki a holland védők közül, azonban éles szögből nem sikerült eltalálnia a holland kaput.

A második félidő aztán ott folytatódott, ahol az első véget ért: maradt a passzív játék és a francia dominancia. Az első említésre méltó második félidős helyzetre negyedórát kellett várni. A 62. percben Tchouaméni fejelt a kapu fölé 18 méterről.

Ettől látszólag kicsit felébredtek a franciák, öt percen belül két helyzetük is volt. Előbb Griezmann pöckölte a kapusba a labdát öt méterről, majd Dembélé tekert a kapu fölé tizennyolcról.

Hiába ébredtek fel a franciák, két perccel Dembélé lövése után már az ő kapujukban volt a labda. A 69. percben Depay lövését védte Maignan, a kipattanó labdát pedig Xavi Simons lőtte be. A bíró azonban vitatott körülmények között, hosszas videózás után érvénytelenítette a gólt. A holland Denzel Dumfries ugyan nem ért a labdába, ám lesen állva zavarta a kapust, aki nem tudott miatta elvetődni.

A lesen álló Dumfries zavarja a francia kapust – Fotó: BBC
A lesen álló Dumfries zavarja a francia kapust – Fotó: BBC

A mérkőzés utolsó 20 percében egyik csapat sem veszélyeztetett igazán, így megszületett a 2024-es Eb első gól nélküli döntetlenje. Az eredmény egyben azt is jelenti, hogy Franciaország immár sorozatban a hetedik olyan meccsen nem nyert, amin nem kezdett Mbappé.

A csoport másik mérkőzésén koraeste Ausztria egy kifejezetten dinamikus és változatos meccsen verte Lengyelországot 3-1-re. A mérkőzés összefoglalóját itt olvashatják el.

A pénteki mérkőzések után Hollandia és Franciaország 4-4 ponttal áll a csoport élén, Ausztria pedig a harmadik helyen 3 ponttal. A 0 pontos Lengyelország első csapatként búcsúzott az Eb-től péntek este. Ők ugyanis akkor is a csoport negyedik helyén maradnak, ha megverik Franciaországot az utolsó csoportmeccsen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!