Nagyot javult a magyar válogatott, de ez kevés volt a németek ellen, akik 2–0-ra nyertek

2024. június 19. – 20:54

Nagyot javult a magyar válogatott, de ez kevés volt a németek ellen, akik 2–0-ra nyertek
Az első gól előtti pillanat, Orbán elesik, de nem önmagától – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Második találkozóján is vereséget szenvedett a magyar labdarúgó-válogatott a németországi Európa-bajnokságon. A játéka sokkal jobb volt, mint az első meccsen, de a házigazda egy vitatott góllal előnybe került, a második félidőben bebiztosította sikerét, és vezeti a csoportot. A magyar remények nem vesztek el, de a skótok legyőzése mellett a többi eredménynek is kedvezően kell alakulnia.

A Svájc elleni vereség miatt Marco Rossi szégyellte magát, és ahogy előre jelezte, két helyen változtatott. Lang Ádám és Szalai Attila maradt ki, így Willi Orbán egyik oldalán Fiola Attila játszott, a másikon pedig Dárdai Márton. Az első meccsen is lendületet hozó Bolla Bendegúz most ott volt a kezdőben. Rossinak jó volt a mérlege a németekkel szemben, két döntetlen és egy győzelem, vagyis még nem kapott ki korábban. Ez a pozitív sorozat most véget ért, de ha végig szeretné nézni, hogyan alakult az eredmény, a kollégák percről percre közvetítésében megteheti.

Julian Nagelsmann arra készült, hogy a magyarok a szombati vereség után támadó szellemben futnak ki a stuttgarti stadionba. A számítása bevált, mert Szoboszlai labdaszerzése után Sallai mindjárt az első percben megszerezhette volna a vezetést, de nem tudta elpöckölni a labdát a jó ütemben kimozduló Neuer mellett. Válaszul Havertz lőtt kapura, de ez nem okozott gondot Gulácsinak.

A 11. percben óriási helyzet maradt ki. Orbán rosszul számította ki a pörgő labda ívét, Havertz elvitte előle, hét méterről azonnal lőtt, Gulácsi reflexmozdulattal, jobb kézzel nagyszerűen hárított. Kroos a szögletet nem az ötösre csavarta, hanem távolabb a kaputól, a labdára Andrich pontosan érkezett, és tíz méterről a jobb felsőbe lőtt volna, de a jól helyezkedő Bolla kifejelte. A németek kényszerítőkkel próbálkoztak, hogy

megbontsák a magyar védelmet, de ez nem sikerült nekik a 24. percig. Akkor igen.

Havertz és Musiala összjátéka után úgy látszott, Orbán ha nem is könnyen, de menteni tud Gündogan elől. A németek csapatkapitánya meglökte a magyar középhátvédet, aki így átesett a labdán. Gündogan összekaparta a labdát Gulácsi és közte, Bolla nem tudta megakadályozni a passzát, Musiala pedig ellőtte azelőtt, hogy Szoboszlai közbeléphetett volna. A gólvonalon álló Fiola lábáról a felső léc érintésével került a kapuba a labda. A holland játékvezető, Makkelie megadta a találatot, miután a videószobában megnézték a jeleneteket, és úgy döntöttek, ez a gól megadható, még ha Orbán nyilván nem is önmagától esett el.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Egy perc múlva Szoboszlai válaszolhatott volna, de 22 méteres szabadrúgása után Neuer bravúrral kiszedte a jobb felsőből a labdát. A kipattanóra Bolla érkezett, de nem tudta közelről bekotorni vagy beadni, mert a kapus másodszor is a helyén volt. Pár perccel később Szoboszlai lőhetett ballal 12 méterről, de Tah belelépett. Kerkez jól vette észre, hogy a csapatkapitányt kell helyzetbe hozni. A folytatásban a németek kerültek fölénybe, a 41. percben Musiala próbálta meg 16 méterről bevenni a felső sarkot, de pár centivel célt tévesztett. Szerencsére Varga fejese is elkerülte a magyar kaput, a csatár egy szögletnél igyekezett tisztázni.

Már a félidő ráadásában jártunk, amikor Szoboszlai szabadrúgása után Orbán megcsúsztatta a labdát, Neuer ezt kiütötte, Sallai a kipattanót a kapuba továbbította. A partjelző jelezte, hogy les volt, és a visszajátszás igazolta, hogy valóban jó ítélet született. (Nem akármilyen csattanó lett volna.)

A második félidő elején mindkét oldalon akadtak helyzetek, lüktetett a játék, Kroos veszélyes lövésénél – ekkor Nagy és Gulácsi közös erővel mentett – is nagyobb lehetőség volt, amikor Kerkez elfutott a szélen, középre adott, Varga Barnabás azonban tiszta helyzetből, hat méterről nem találta el a kaput.

A 67. percben jött a második német gól.

Musiala futtatta a bal szélen az előretörő Mittelstädtet, aki pontosan adott középre, az érkező Gündogan pedig tíz méterről a kapuba passzolta a labdát, Gulácsi tehetetlen volt.

A 74. percben ismét Gulácsi vetődéseire volt szükség, hogy ne szülessen meg a harmadik német gól, előbb Kroos lövését, majd Sané távolabbi kísérletét kellett kiütnie.

Már a 90. percben jártunk, amikor Neuer nem tudott lehúzni egy beívelést, Orbán a kapura terelte a labdát, de nem a kapuba, mert a gólvonalon álló Kimmich kivágta. Nagy helyzet volt, nem született meg a magyarok becsületgólja, pedig minden egyes gólra szükségünk lesz a versenyben maradásért.

Németország ezzel a sikerrel megerősítette vezető helyét, a magyar válogatottnak a skótokkal szemben csak a (sokgólos) győzelem megfelelő eredmény vasárnap. És még az sem biztos, mert a harmadik helyezettek közül csak a négy legjobb mehet tovább, a csapatnak pedig most mínusz négy a gólkülönbsége.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!