Imponáló, favorithoz méltó győzelemmel kezdte a foci-Eb-t Németország

2024. június 14. – 23:57

Imponáló, favorithoz méltó győzelemmel kezdte a foci-Eb-t Németország
A németek öröme – Fotó: Peter Kneffel / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es vb-kiesés okozta sokk után a német közvélemény nagyon sokáig bizalmatlan volt a fociválogatottal szemben, a két márciusi barátságos győzelem javított valamelyest a hangulaton. Lothar Matthäus már úgy nyilatkozott a napokban, hogy szép nyaruk lesz a szurkolóknak, mert a német válogatottban folyamatosan a helyükre kerültek a mozaikok. Közrejátszott a hangulatjavulásban az is, hogy a pályafutását az Eb után befejező Toni Kroos visszatért a csapatba, és ő tényleg egy jokernek tekinthető, nemcsak a Real Madridot képes magasabb szintre emelni.

Skócia hangerőben megpróbálta felvenni a versenyt a hazai szurkolókkal a himnuszok éneklésénél, de nagyjából ennyi örömük maradt az egész meccsre.

A németek ugyanis teljesen más fordulatszámon játszottak már az első percektől. A tizedik percben megszületett az első gól. A már említett Kroos a balhátvéd posztjáról fordította át a labdát az előremozgó jobbhátvédnek, Kimmichnek, aki átvette, befelé húzott, középre passzolt, Wirtz pedig 17 méterről jobbal, belsővel azonnal lőtt, Gunn vetődött, beleért a labdába, de a kapufa nem segített rajta, mert befelé pattant onnan a labda.

Újabb tíz perc telt el, amikor a kezdőkörben Gündogan úgy vette át a labdát, hogy a kapu felé fordult, a mozdulat után felgyorsított, és egy tökéletes labdával ugratta ki Havertzet. Ő nem találta meg a lövőhelyzetet, az ötös sarkáról ezért visszajátszott, Musiala egy testcsel után igazított a labdán, és a léc alá bombázott.

A folytatásban is egyoldalú maradt a játék, a skótok nem tudták felvenni a tempót, Musialát csak szabálytalanul tudták akadályozni a 25. percben, a játékvezető elsőre büntetőt ítélt. A videózás után kiderült, rosszul látta, mert kívül volt az eset. Musiala gólját sem adták meg, mert Havertz felkarral készítette le neki a labdát.

A 43. percben viszont a francia Turpin játékvezetőt értesítette a VAR, hogy a kapu előtti kavarodásnál rosszul ítélte meg azt a helyzetet, amikor Porteous menteni igyekezett. A védő ugyanis páros lábbal csúszott rá az ötösön Gündogan lábára. A videózás után nemcsak tizenegyest adott a bíró, hanem egy piros lapot is a védőnek, aki így a következő találkozót kihagyja. A büntetőt Havertz nem lőtte pontosan, de mivel Gunn kapus a másik irányba várta, máris bent volt a harmadik német gól.

Julian Nagelsmann összerakta a csapatát – Fotó: Thomas Kienzle / AFP
Julian Nagelsmann összerakta a csapatát – Fotó: Thomas Kienzle / AFP

A magabiztos előny tudatában a németek már nem erőltették mindenáron, hogy újabb találatokat szerezzenek, Nagelsmann kapitány mindhárom gólszerzőjét lecserélte, mert érthetően tartalékolni akart a mieink elleni szerdai összecsapásra. Rüdigernek volt azért egy távoli lövése, amikor a kapusnak szögletre kellett tolnia a labdát.

A csereként beállt Füllkrug bebombázta a negyediket – állítgatás nélkül vágta be bal felsőbe a labdát 15 méterről –, aztán az ötödiket is, de azt les miatt nem adták meg. A 87. percben a skótok először találták el a kaput, pontosabban az is Rüdiger volt, akinek egy középre fejelt labda irányt változtatott a fején. A skótok ezzel a talált góllal szépítettek.

Ezzel még nem volt vége, mert az utolsó pillanatban a keretbe bekerülő Emre Can állította be egy 19 méteres pontos lövéssel az 5–1-es végeredményt. Egy védő és a kapus is beleért a labdába, de Gunn-nak a hárításra nem volt esélye.

Skócia még sohasem jutott tovább a csoportjából nagy tornán, most is ebben reménykedhetünk, mert azzal a magyar válogatott kedvező helyzetbe kerülhet. Magyarország szombaton 15 órától mutatkozik be Svájc ellen.

Németország–Skócia 5-1

  • gólok: Wirtz 10', Musiala 19', Havertz (büntetőből) 45'+1, Füllkrug 68', Can 90'+3, illetve Rügider (öngól) 87'
  • sárga lapok: Andrich 31', Tah 62', illetve Ralston 48'
  • piros lap: Porteous 44'

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!