Max Verstappen nyerte az előzésekkel teli kanadai káoszfutamot

2024. június 9. – 23:07

Max Verstappen nyerte az előzésekkel teli kanadai káoszfutamot
Max Verstappen nyert a McLarenek előtt – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A változékony montreali idő miatt változatos és izgalmas lett a Forma-1 Kanadai Nagydíja vasárnap este. Eső után indultak el, az időmérőn nagy izgalmak után az első helyet megszerző Russell eljött az első helyen, és elfordult az első kanyarban Verstappen előtt.

Magnussen csapata kockáztatott, és extrém esőgumival indult el, és az első három körben tíz helyet javított, és a tizennegyedikről a negyedik helyre érkezett meg. Ahogy száradt a pálya, ő úgy esett vissza, az élen eközben a helyzet nem változott. A 14. körre a pálya egyre inkább száradt, Russelt eközben utolérte Verstappen, de előzésre nem vállalkozhatott a körülmények miatt, hiszen az ideális ív mellett még vizes volt a pálya többi része.

A 17. körben Norris dolgozta le a hátrányát a két éllovassal szemben. A 19. körben engedélyezték a DRS használatát, és a nagy tempóban közlekedő Norris egy kör múlva ezt ki is használta, egy szép manőverrel lehagyta Verstappent, majd a következő körben a pálya ugyanazon részén megelőzte Russelt is, és az élre állt. Russel megcsúszott, Verstappent kihasználta ezt, és átvette a második helyet.

A 26. körben ismét megváltozott a sorrend, mert Sargeant megpördülése és keresztbe állása után behívták a biztonsági autót. Norris az utolsó pillanatban észlelte, rossz ütemben jött neki, és már nem tudott rákanyorodni a boxutcára. Vertappen és Russel ellenben igen, így ők a kerékcsere után átvették a vezetést. Norris egy körrel később érkezett a boxba, ezért a harmadik esett vissza. Nagy pech volt, Norrist ketten megelőzték, Piastri elé tudott visszajönni a harmadik pozícióba.

A 41. körben elsőként Gasly rakatta fel a száraz gumit, majd a többiek követték.

A McLaren meglepőt húzott, Norrist kint hagyták, ameddig lehet, jól is nyomta, optimális körülmények között ki is autózott egy akkora különbséget ami elég lett volna, de mivel a pályára visszavezető rész még vizes volt, nem tudott megfelelően felgyorsítani és a nagy lendülettel érkező Verstappen visszaelőzte. Kevésen múlt, de a Red Bull stratégiája érvényesült.

A 53. körben ismét jött a Safety Car, mert Sainz kiütötte Albont, akinek korábban volt egy olyan előzése, amikor balról és jobbról is megkerülte a riválisait, Ricciardót és Ocont. Az 58. körben léphetett újra oda a gázra Verstappen, és az utolsó 12 körre egy új verseny kezdődött. A holland mögött Norris, Piastri és Russell volt a sorrend.

Hat körrel a vége előtt, Russell megpróbálta előzni Piastrit, betette mellé az autóját, összeértek, de el kellett kapnia a kormányt, mert már nem maradt hely. Russell mellett csapatársa, Hamilton is elment, aki olyan lendületbe jött, hogy Piastri mellett is elhúzott. Russell az utolsó körökben viszont rákapcsolt, a lelassuló Piastri után egy kőkemény előzéssel elment Hamilton mellett, arra azonban már nem volt ideje, hogy befogja a második helyen haladó Norrist.

Verstappen összességében nyert majdnem négy másodperccel nyert, de a mostani nem egy átlagos győzelem volt, hanem egy mozgalmas futam jött be elsőnek. A holland hatvanadik sikerét ünnepelheti.

Kanadai Nagydíj, Montréal (70 kör, 305,270 km, a pontszerzők):
1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:45:47.927 óra
2. Lando Norris (brit, McLaren) 3.879 másodperc hátrány
3. George Russell (brit, Mercedes) 4.317 mp h.
4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 4.915 mp h.

Összetett: 1. Verstappen 194 pont, 2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 138, 3. Norris 131

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!