Döntött a NOB: mehetnek a párizsi olimpiára az orosz sportolók

2023. december 8. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteki döntése szerint semleges színekben indulhatnak orosz és belarusz sportolók a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon.

„Azok az egyéni semleges sportolók, akik a nemzetközi szövetségek kvalifikációs rendszerei alapján kvótát szereznek, jogosultak indulni a 2024-es, párizsi olimpiai játékokon. Az egyéni semleges sportolók orosz vagy belarusz útlevéllel rendelkező sportolók” – olvasható a NOB közleményében.

Pillanatnyilag nyolc orosz és három belarusz szerzett kvótát az olimpiára – írta a Kicker. A számuk még növekedhet, mert sok sportágban jövőre rendezik a pótkvalifikációs versenyeket. A kajak-kenuban például Szeged ad otthont ennek a versenynek, oda elvben már mehetnek az oroszok.

A NOB ismét nyomatékosította, hogy azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a párizsi játékokon. Azok sem, akiknek kapcsolatuk van a hadsereggel vagy biztonsági szervekkel. Mivel a CSZKA vagy a Dinamo sportolói katonák, ezért ők eleve elveszítik a részvételi jogot. Emellett meghatározott mennyiségű doppingvizsgálaton kell részt vegyenek.

A két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek, himnuszt nem kaphatnak, az olimpiai zászló lesz a nevük mellett.

Az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta az orosz és belarusz sportolók nem indulhattak nemzetközi versenyeken, az utóbbi közel fél évben azonban számos olimpiai sportág enyhített a korlátozáson.

Nagy kérdés, mit mondanak a párizsi szervezők erre a NOB-döntésre, beengedik-e az országba az orosz útlevéllel rendelkező sportolókat. Az sem tisztázott, hogy lesznek-e országok, amelyek bojkottra szólítanak fel.

Ukrajna az eddig megszerezhető összesen 4600 kvótából hatvanat vitt el, de még számukra is sok lehetőség van, hogy ott lehessenek Párizsban. Az nem valószínű, hogy labdajátékban ott lesznek.

A nyári vívó-világbajnokságon nagy vihart kavart, amikor az ukrán vívónő, Olga Harlan nem fogott kezet orosz riválisával, és emiatt kizárták. A párbajtőröző Reizlin ki sem állt a pástra orosz ellenfelével szemben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!