A FIFA három évre eltiltotta a volt spanyol focielnököt, aki a női vb-döntő után szájon csókolt egy játékost

2023. október 30. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) három évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől Luis Rubialest, a spanyol futballszövetség korábbi elnökét – írta a BBC.

A FIFA hétfői közleménye azt írta, hogy az ügy a női világbajnok augusztus 20-i döntője során történt eseményekkel kapcsolatos, amelyek miatt Rubialest korábban 90 napra felfüggesztették. A FIFA fegyelmi bizottsága szerint a volt spanyol focielnök megsértette a nemzetközi szövetség fegyelmi szabályzatának 13. cikkelyét, amely a fair playről és a sértő magatartásokról szól. Hozzátették, hogy Rubialesnek tíz napja van fellebbezni a döntés ellen.

A spanyol női futball-válogatott az angolok 1-0-s legyőzésével először nyerte meg a női foci-vb-t. Ám a győztes játékosok helyett gyorsan a spanyol futballelnök, Luis Rubiales került a figyelem középpontjában, ugyanis az éremátadás közben, örömében szájon csókolta a spanyol válogatott egyik játékosát, Jennifer Hermosót.

Eleinte úgy tűnt, hogy nemcsak Rubiales, hanem Hermoso szerint is egy „természetes, spontán és kölcsönös gesztusról” volt szó, ám a játékos később azt írta, hogy nem egyezett bele a csókba, és egy szexista, oda nem illő cselekedet áldozatának érezte magát. A botrány aspektusairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

A közvélemény felháborodott Rubiales csókján, elhatárolódtak tőle és a lemondását követelték. A FIFA válaszként 90 napra felfüggesztette Rubialest, aki ellen közben ügyészségi vizsgálat is indult Spanyolországban, a válogatott pedig bejelentette, hogy addig nem játszik, amíg le nem mond az elnöki tisztségéről. Ez végül szeptember 10-én történt meg.

Rubialest szexuális zaklatással és kényszerítéssel is vádolják. Az ügy részeként egy madridi bíró elrendelte, hogy Rubiales nem mehet 200 méternél közelebb Hermosóhoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!