Addig nem lépnek pályára a vb-győztes spanyol női focisták, amíg a Hermosót megcsókoló focielnök le nem mond

2023. augusztus 26. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyol vb-győztes női focisták addig nem hajlandóak játszani, amíg a Jennifer Hermosót megcsókoló spanyol futballelnök nem mond le, írja a SkyNews. Ahogy arról a Telexen is írtunk, a sztori röviden az, hogy augusztus 20-án a spanyolok megnyerték a női futballvébét, és a győzelmi mámortól megrészegülve Luis Rubiales, a spanyol futballszövetség elnöke szájon csókolta az egyik játékost, Jennifer Hermosót.

Bár csütörtökön úgy volt, hogy lemond, Rubiales végül mégis ragaszkodik pozíciójához, egy félórás védőbeszédet adott elő a szövetség közgyűlése előtt, és lényegében boszorkányüldözést emlegetett.

Erre reagáltak most a vb-győztes női focisták a bojkottjukkal, összesen 56 játékos, köztük a 23 fős vb-győztes csapat összes tagja írt alá közös nyilatkozatot arról, hogy nem lépnek pályára, amíg Rubiales le nem mond. A spanyol sporttanács vezetője Rubiales eltávolítását kéri, és azt mondta,

azt akarjuk, hogy ez a spanyol futball „Me Too”-ja legyen.

Az angol Oroszlánok csapata – amely a világbajnokság döntőjében vereséget szenvedett Spanyolországtól – közölte, hogy támogatja a spanyolok bojkottját.

„Elfogadhatatlan tett, amelyet egy szexista és patriarchális szervezet hagyott megtörténni. A visszaélés az visszaélés, és mindannyian láttuk az igazságot. Nem szabad eltűrni azoknak a viselkedését, akik azt hiszik, hogy legyőzhetetlenek, és az embereket nem kellene meggyőzni, hogy fellépjenek a zaklatás bármely formája ellen. Mindannyian melletted @jennihermoso, és a spanyol csapat minden játékosa mellett állunk” – írták az Oroszlánok.

Hermoso előbb egy Instagram-posztban azt írta, nem élvezte a helyzetet, mit tudott volna tenni, de később egy rádiós interjúban azt mondta, hogy bár nem számított a csókra, „az csak a pillanat hevében történt,” nem jelent semmit, és biztos benne, hogy nem lesz belőle nagy ügy.

Pénteken este aztán egy újabb, hosszú, spanyolul és angolul is megjelent posztban azt írta, az előbbieket azért nyilatkozta, mert megkérték, hogy enyhítse az ügyben a kapitányra nehezedő nyomást. „Valójában egy impulzus-vezérelt, szexista, a belegyezésem nélküli, helytelen tett áldozatának éreztem magam” – írta a spanyol sztárfocista.

Az ügy nagy felháborodást keltett Spanyolországban, több kormánytag is Rubiales lemondását követelte, a FIFA is vizsgálatot indított, hogy felmérjék, megszegte-e a fegyelmi szabályzatot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!