Felfüggesztette a FIFA Luis Rubiales focielnököt, aki szájon csókolta Jennifer Hermosót

2023. augusztus 26. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

A FIFA fegyelmi bizottságának elnöke ideiglenesen 90 napra felfüggesztette Luis Rubiales spanyol labdarúgó-vezetőt minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől

– hangzott el a Sky News sportcsatornáján. A döntés azután született meg, hogy Rubiales egy hete megcsókolta Jennifer Hermoso spanyol női labdarúgót a csapat világbajnoki győzelme után.

A FIFA hivatalos közleménye szerint sem Rubiales, sem a spanyol labdarúgó-szövetség nem léphet kapcsolatba Jenni Hermosóval és a közeli hozzátartozóival, és meg sem próbálhatják felvenni velük a kapcsolatot. A FIFA fegyelmi eljárást indított Rubiales ellen, a felfüggesztésről pedig őt és a spanyol szövetséget is értesítette.

A spanyol szövetség közleményében közzétette a Hermoso és Rubiales öleléséről készült képeket, mindegyiket részletes elemzéssel kiegészítve. A közlemény szerint a képek azt bizonyítják, hogy Hermoso emelte fel Rubialest a földről, közvetlenül a csók előtt. Végül megállapítják: „A bizonyítékok meggyőzőek, az elnök úr nem hazudott.”

A spanyol szövetség által bizonyítékként közzétett képek egyike – Fotó: Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF)
A spanyol szövetség által bizonyítékként közzétett képek egyike – Fotó: Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF)

Ahogy arról a Telexen is írtunk, a spanyol csapat augusztus 20-án megnyerte a női futball-vb-t, és a győzelmi mámortól megrészegülve Luis Rubiales, a spanyol futballszövetség elnöke szájon csókolta az egyik játékost, Jennifer Hermosót.

Bár csütörtökön úgy volt, hogy lemond, Rubiales végül mégis ragaszkodik pozíciójához, félórás védőbeszédet adott elő a szövetség közgyűlése előtt, és lényegében boszorkányüldözést emlegetett.

Erre reagálva a vb-győztes spanyol női focisták nyilatkozatot írtak alá, amiben vállalják, hogy addig nem lépnek pályára, amíg a focielnök le nem mond.

Hermoso előbb egy Instagram-posztban azt írta, nem élvezte a helyzetet, de mit tudott volna tenni, majd később egy rádiós interjúban azt mondta, hogy bár nem számított a csókra, „az csak a pillanat hevében történt,” nem jelent semmit, és biztos benne, hogy nem lesz belőle nagy ügy.

Pénteken este aztán egy újabb, hosszú, spanyolul és angolul is megjelent posztban azt írta, az előbbieket azért nyilatkozta, mert megkérték, hogy enyhítse az ügyben az elnökre nehezedő nyomást. „Valójában egy impulzusvezérelt, szexista, a belegyezésem nélküli, helytelen tett áldozatának éreztem magam” – írta a spanyol sztárfocista.

A spanyol labdarúgó-szövetség emiatt hazugsággal vádolta, és azzal fenyegette meg Hermosót, hogy rágalmazás miatt bepereli.

Kicsoda Jennifer Hermoso?

A 33 éves Jennifer Hermosót Spanyolország egyik legjobb női labdarúgójának tartják, többszörös gólkirálynő, jelenleg a CF Pachuca mexikói klub támadója.

Pályafutása során több spanyolországi és európai csapatnál is megfordult, de karrierje nagy részét az FC Barcelonánál töltötte, ahol 2013-tól 2017-ig, majd 2019-től tavalyig játszott. A Barcelonának 181, Spanyolországnak pedig 51 gólt szerzett.

Hatszoros spanyol bajnok, Bajnokok Ligáját és világbajnokságot is nyert, és eddig ötször kapta meg a Pichichi-trófeát – a spanyol bajnokságban legtöbb gólt szerző játékosnak járó díjat –, ami rekordot jelent.

Az 1990-es születésű Hermoso egyébként az Atlético Madrid volt kapusának, Antonio Hernándeznek az unokája. 12 évesen került az Atléticóhoz, majd 2012-ben debütált a klub felnőtt csapatában. Hermoso igazi sztárfocista, az Instagramon egymillió követője van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!