„Enélkül nem tudtam volna folytatni” – a világbajnok bringás a verseny közben kéredzkedett be vécére egy skót párhoz

2023. augusztus 10. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az országúti kerékpárversenyek általában elég hosszúak. Az idei világbajnokságon 272 kilométert kellett letekerniük a versenyzőknek. Ez alatt elképesztő mennyiségű energiát és vizet használ el a szervezet, ennek a pótlásához pedig rengeteget kell enni és inni. Értelemszerűen emiatt sokszor a verseny közben kell pisilniük a versenyzőknek, ami általában nem jelent gondot, van, aki megáll, de sokan menet közben a bringáról is meg tudják ezt oldani félrehúzódva.

Az már jóval ritkább, és nehezebben is megoldható, ha valakinek kakilnia kell. A most vasárnapi versenyen épp az egyik legnagyobb esélyessel, Mathieu van der Poellal fordult ez elő.

Egy nagyon masszív üzenetet kellett feladnom, és be kellett kopogtatnom egy pár házába az út mellett. Tényleg leköteleztek, és nagyon hálás vagyok. Nélkülük nem tudtam volna folytatni a versenyzést

mondta egy holland tévének a befutó után.

Van der Poelnak tulajdonképpen szerencséje volt, mert az Edinburgh-ból Glasgow-ba vezető úton klímaaktivisták az úttesthez ragasztották magukat, ezért le kellett állítani a versenyt. A legtöbben a szünet alatt beültek a kísérőautókba enni valamit, a holland csapat tagjai inkább bekéredzkedtek egy út menti ház WC-jére.

Várakozás, a holland csapat tagjai a kép jobb oldalán, középen szemben Mathieu van der Poel. Azt nem tudjuk, hogy a kép a WC-zés előtt vagy után készült – Forrás: Getty Images
Várakozás, a holland csapat tagjai a kép jobb oldalán, középen szemben Mathieu van der Poel. Azt nem tudjuk, hogy a kép a WC-zés előtt vagy után készült – Forrás: Getty Images

A holland Telegraaf megtalálta a WC és a ház tulajdonosait, Davie és Fiona Findley-t, akik azt mondták, hogy a ház előtt állva nézték a versenyt, amikor megállt a mezőny a tüntetés miatt.

„Nem sokkal később odajött hozzánk a holland csapat edzője, és azt kérdezte, hogy használhatná-e néhány versenyzője a WC-nket. Aztán egyszercsak az egész holland csapat az előszobánkban állt, hogy WC-re mehessenek.”

A versenyt végül Mathieu van der Poel nyerte meg egy 25 kilométeres szóló után, a belga Wout van Aert és a szlovén Tadej Pogačar előtt.

A klímatüntetők ötvenperces fennakadást okoztak, később a rendőrség öt embert letartóztatott. A tüntetést szervező This is Rigged csoport bejelentette, hogy az Ineos olajvállalat miatt akadályozták a versenyt. A Skóciában aktív cég a névadó szponzora ugyanis az egyik legnagyobb kerékpáros csapatnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!