Magyarország drámai büntetőpárbajban lett a vízilabda világbajnoka

2023. július 29. – 11:41

Magyarország drámai büntetőpárbajban lett a vízilabda világbajnoka
Az ünneplés képei – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország 1973, 2003, 2013 után negyedszer nyerte meg a vízilabda-világbajnokságot. Az utolsó magyar támadásból kapufa lett, így jött a büntetőpárbaj, amiben az addig is nagyszerűen teljesítő Vogel Soma brillírozott, négyszer védett.

A fukuokai világbajnokságon a magyar pólóválogatott a csoportjában legyőzte az Európa-bajnok Horvátországot, az elődöntőben a vb-címvédő spanyolokat (9-11-ről fordítottak 12-11-re) az utolsó másodpercben, így várta az olimpiai döntős görögök elleni döntőt. A görögök Montenegró és Szerbia legyőzésével jutottak el a fináléig, és a fogadóirodák őket tartották esélyesebbnek.

A döntő előtt

A kapus, Vogel Soma azt mondta a Telexnek a döntő előtt, hogy élete egyik legizgalmasabb meccsét játszotta, de nagyon szolid ünneplés volt a spanyolok legyőzése után: egy közös vacsora és beszélgetés után aludni mentek. Amilyen gyorsan lehetett, lezárták a meccset. Úgy gondolja, ha a görögök 6-7 gólt lőnek, ő pedig 50 százalékos hatékonysággal véd a kapuban, akkor nagyon jó esélyük lesz a magyaroknak a győzelemre. Az Egyesült Államok ellen kettő, a spanyolokkal szemben egy büntetőt hárított, megnézte, ki lőhet a görögöktől ötméterest, ismeri a statisztikákat, de az utolsó pillanatban szeret a megérzéseire hagyatkozni.

Manhercz Krisztián emlékeztetett, hogy közvetlenül a vb előtt volt egy közös edzésük a görögök ellen, a Los Angeles-i világkupán pedig egy igazán brusztos meccsen sikerült 6-4-re nyerniük. Ismerik az ellenfelet, nyilván próbálnak nekik majd valamilyen meglepetést okozni.

„Bennem nem kicsi a revansvágy, hanem kimondottan nagy, mert az olimpián ugyan csak egy csapattól kaptunk ki, de attól kétszer is, ez pedig a görög volt. A visszavágásra tökéletes alkalmat kaptunk. Azt érzem, kevés gólos meccs lesz, ha tízet lövünk, akkor a győzelem elérhető”

– foglalt állást a csapatkapitány, Jansik Szilárd.

Előfordult már, hogy előre felírta a gondolatait, amiket elmond a társainak az öltözőben, a kivonuláskor vagy az utolsó pillanatban még a kezdés előtt a vízben, de szeret improvizálni, és az ösztöneire hallgatni, és azokat megosztani. Ilyenkor már tüzelni nem kell senkit, de egy utolsó apró, elejtett mondat is hatásos lehet szerinte.

A szövetségi kapitány, Varga Zsolt 1998-ban játszott vb-döntőben, de az már olyan régen volt, hogy ködbe veszett, pár emlékkép van csak előtte. Mivel tíz éve edzősködik, inkább abból táplálkozik, nem a játékosmúltjából. „A győzelmektől lehet igazán feltöltődni, és nekünk volt eddig öt ezen a tornán” – állapította meg. „Fegyelem, feszesség, amit tudunk, azt játsszuk végig, a számunkra veszélyes elemeket pedig próbáljuk kiiktatni” – szerinte ez lesz a mérkőzés kulcsa.

A döntő – első félidő

Az első ráúszás után támadhattunk, az Olympiakoszban légióskodó Vámos lövéséből nem lett gól. A másik oldalon rögtön az első emberelőnyét kihasználta a görög csapat, Papanasztasziu rossz szögből is megtalálta a rést. Ha a kiállítást nem is, de a támadást sikerült kihasználni, és Zalánki Gergő egyenlített (1-1). Vogel védett, a magyar center ellen szabálytalanságot láttak, Kakarisz egy csavarral próbálta meglepni Vogelt, de nem sikerült neki. Zalánki gondoskodott a vezetésről.

Zalánki Gergő két góllal kezdett – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Zalánki Gergő két góllal kezdett – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Gyönyörű mozdulattal, előbb megállította a passzt a levegőben, aztán beütötte a kapuba a labdát. Ritkán látható szép gól volt. Jó védekezés után Vámos távolról bevágta (3-1). Emberelőnyből Papanasztasziu közelebb hozta a görögöket, egy jól megjátszott előny végén Fekete Gergő pattintása védhetetlen volt (4-2). Vogel a helyén volt, a kapufa mellé érkező lövést lekapcsolta. Ezzel vége is lett az első nyolc percnek.

A második negyedben a görögöké volt az első támadás, de nem jutottak gólig. A bírók magyar szabálytalanságot láttak, de az ellenféltől is elvették a labdát. Vámos lövését hatástalanította Zerdevasz, Geniduniasz a léc alá bombázott. Manhercz középről egy tökéletes lövéssel használta ki a létszámfölényes helyzetet (5-3).

Szkumpakisznak volt erre válasza, ugyancsak középről, azonnal felismerte, hogy elkésett a magyar blokk. Zalánki lövése most nem volt pontos, Vámos blokkja viszont egy emberhátrányos helyzetben megakadályozta az egyenlítést. Varga Dénes nagyszerű mozdulattal terelte a kapu felé a labdát, de a kapufa mentett. Ahogy a következő görög előnynél is. Fekete ziccerét védte a kapus, utána, amikor a kipattanóért harcolt, mintha a víz alá nyomták volna, de a bírók nem így látták. A görögök újabb előnyt kaptak, de Vogel pontosan tudta, hová jön a labda, és lehúzta. A félidőben 5-4 volt az állás.

A harmadik negyedben a görögök vezettek

A görögöké volt az első lövés a harmadik negyedben, de egy blokkon irányt változtatott, és erejét veszítette. Jansik ellen büntetőt ítéltek, Geniduniasz belőtte (5-5). A magyar emberelőny kimaradt, Geniduniasz nagyon belejött, most vagy nyolc méterről szétlőtte a jobb felsőt, ezzel először volt a riválisnál az előny. Vargát szerelték, az ellentámadásból kiállítást kaptak, a görög kapitány azonnal időt kért. Úgy érezte, ha kettővel el tudnak lépni, nagy lépést tesznek a győzelem felé. Jansik azonban olvasta a játékot, beleütött egy fontos átadásba.

A mieink is előnyt kaptak, ezt pedig Vámos könyörtelenül lőtte a kapu jobb oldalába, a kapus a kezét sem tudta felemelni. (6-6) Angyal kiállítását kiváló védekezéssel sikerült kibekkelni, de Molnár lövése célt tévesztett. Juvecisz üresen maradt, és élt a kínálkozó lehetőséggel. Pontatlan magyar támadás után a görög center ellen ítéltek. Zerdevasz védett, Angyalt megint kiküldték, Zalánki viszont kiemelkedett, és lehúzta a középre szánt átadást. Manhercz is megmutatta, hogy képes 8 méterről gólt lőni, alig lehetett követni a labdát, amíg a hálóba nem ért (7-7).

Az utolsó magyar támadásnál a kapufán csattant a labda

Az első görög támadás kimaradt, Jansik pattintása viszont védhetetlenül vágódott a léc alá. A görögök előnyt kaptak, Vogel kétszer is védett egymás után. Vámos lövése után a felső lécről nem pattant a kapuba a labda. Fontulisz a következő görög előnyt már értékesítette (8-8).

Manhercz szenzációs gólt lőtt. Lefordult a védőjéről a szélen, és Zerdevasz kapust is átverte éles szögből. Négy és fél perc volt ekkor hátra. A menetrendszerű kiállítást megkapták a görögök, sokáig járatták a labdát, Juvecisz pedig kihasználta, hogy Vogel nem érhetett át az egyik sarokból a másikba (9-9).

Zalánki labdája útban a kapu felé – Fotó: Issei Kato/Reuters
Zalánki labdája útban a kapu felé – Fotó: Issei Kato/Reuters

Kizavartak egy görögöt is a medencéből, Varga Dénes meglátta, hogy Zalánki van a legjobb helyzetben, aki bepattintotta a labdát a bal felsőbe. Óriási lövés volt. Amit aztán óriási pech követett. Geniduniasz lövését már úgy tűnt, hogy megfogta Vogel, de becsúszott a kapuba a labda.

10-10-es döntetlennel fordultak a csapatok az utolsó három percre. Zerdevasz védett, a görög center szabálytalankodott, Manhercz labdája a kapufáról pattant ki, de nálunk maradt. Zerdevasz ismét védett. Egy perccel a vége előtt Vogel is félelmetes védést mutatott be – ziccerben állt vele szemben Kakarisz –, így maradt a döntetlen. 46 másodperccel a vége előtt Varga Zsolt időt kért, mert ritka fontos támadás jött. Az első passz után Zalánkit szerelték, a bíró nem látta, hogy szabálytalankodtak volna vele szemben. Az ellentámadásnál, 36 másodperccel a vége előtt Görögország lényegében a győzelemért támadott. 17 másodperccel a vége előtt a védelem hárított. Az utolsó magyar támadásnál Pohl Zoltán került helyzetbe, lőtt is öt méterről, de a kapufa mentett. Ötméteresek jöttek. Kiélezettebb befejezés nem is lehetett volna.

Büntetőpárbaj:

Első pár: Varga Dénes kihagyta, Vogel megfogta, nincs gól.
Második pár: Vámos betette a jobb alsóba, Papanasztasziu is azt a sarkot választotta (1-1).
Harmadik pár: Zalánki magabiztosan bevágta, Vogel ezt is megfogta (2-1).
Negyedik pár: Jansik kapufára lőtte, Vogelben ez is elakadt (2-1).
Ötödik pár: Fekete labdája mindkét kapufát érintette, de nem ment be, a görög kísérlet a kapuban (2-2).
Hatodik pár: Varga Dénes ezt már nem rontotta el, Fontulisz is bedobta (3-3).
Hetedik pár: Vámos könyörtelen volt ismét, Papanasztasziu lövését kiütötte bal kézzel Vogel (4-3).

A magyar ünneplés – Fotó: Issei Kato/Reuters
A magyar ünneplés – Fotó: Issei Kato/Reuters

Varga Zsolt a tavalyi Eb-n mutatkozott be kapitányként, akkor ezüstérmes lett csapatával, most megvan az arany.

És akkor végül rögzítsük a legfontosabbat:
Magyarország–Görögország 14-13 (4-2, 1-2, 2-3, 3-3, 4-3) – ötméteresekkel
Magyarország: Vogel – Angyal, Jansik 1, Vámos 2, Fekete 1, Varga, Molnár – cserék: Nagy, Zalánki 3, Német, Manhercz 3, Pohl
A görög góllövők: Geniduniasz 4, Papanasztasziu, Juvecisz 2-2, Szkumpakisz, Funtulisz 1-1

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!