Világbajnok lett a magyar férfi kardcsapat

2023. július 28. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

Világbajnoki aranyérmet nyert a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Szatmári András összeállítású magyar kardcsapat, miután a döntőben 45-42-re legyőzte a címvédő Koreai Köztársaságot. A milánói vb-n a harmadik érmét nyerte a magyar küldöttség Szilágyi Áron egyéni bronzérme és Koch Máté párbajtőrben szerzett aranya után.

A vb-döntőbe a világranglista két legjobb csapata került, Magyarországnak a címvédő, sorozatban négy vb-t megnyerő Koreai Köztársaságot kellett legyőznie az aranyért. A magyar négyesnek nem volt újszerű a helyzet, hiszen a 2019-es és a 2022-es világbajnokságon is ugyanebben az összeállításban vívtak döntőt a koreaiakkal.

A 2017-es egyéni világbajnok Szatmári Oh Szangukkal kezdett, az első tus az övé volt, majd elhúzott 4-1-re is. A koreai nem roppant meg, feljött 4-3-ra, majd az asszót is megnyerte 5-4-re.

Szilágyi folytatta a magyarok közül, Gu Bongil növelte ellene az előnyt, elment két tusra is, de a háromszoros olimpiai bajnokot még egy kisebb közjáték, amikor a felszerelését vizsgálták, sem zökkentette ki, és egyenlített, majd 10-9-re már ő vezetett.

Gémesi is jól kezdett, egy parádriposztot adott fejre Kim Dzsunhónak, de ez az asszó is kiegyensúlyozott volt, háromtusos hátrány dolgozott le a koreai. Fordítani viszont már nem tudott, kéttusos előnyt hoztak össze a magyarok.

Szatmári következő asszójában is ihletetten vívott, négy tussal elhúzott Bongiltól, és 20-16-tal adott át a következő párnak.

Ezt az előnyt nem sikerült tartania Gémesinek, Szanguk sorra adta a tusokat, 9-5-re nyerte ezt az asszót, és megfordította az állást, 25-23-ra már Korea vezetett. Szilágyinak először még nem sikerült fordulatot vinnie a meccsbe, 25-25-nél utolérte Dzsunhót, de a koreai adta a következő három találatot, és összesítésben már hárommal ment a címvédő.

Gémesi a következő asszóban egy tust hátrány lefaragott, így még nem volt lefutott a meccs. Szatmári gyengén kezdett Dzsunho ellen, a csapat öttusos hátrányba került, és amikor már veszni látszott a meccs, a magyar kardvívó elkapta a fonalat, és összeroppantott ellenfelét. Szatmári olyan ütemben vívott, hogy egyszerűen érinthetetlen volt, 38-38-nál a koreai valószínűleg taktikai okokból kért ápolási szünetet, hogy megtörje a lendületét, de ez sem segített, 40-39-ről indulhatott az utolsó asszó.

Szilágyi két tusra növelte az előnyét, és szép találatokkal ezt őrizte is, egy szinte leheletnyi tussal is zavarba hozta az ellenfelét, majd magabiztosan befejezte a megkezdett munkát, hiába videózták az utolsó találatot, 45-42-re a magyarok nyertek, és 2007 után újra világbajnok lett a kardcsapat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!