Kós Hubert világbajnok 200 méteres hátúszásban

2023. július 28. – 15:05

Kós Hubert világbajnok 200 méteres hátúszásban
Kós Hubert útban a győzelem felé – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megvan a fukuokai úszó-világbajnokság első magyar érme: Kós Hubert klasszis versenyzéssel nyerte meg a 200 méteres hátúszást. Kovács Benedek az ötödik lett. 2009 óta minden vb-n van magyar aranyérem.

Mindkét magyar hátúszó, Kós Hubert és Kovács Benedek is előkelő helyen állt a világranglistán, és a fukuokai úszó-világbajnokság elődöntőjében az előzetes várakozásoknak megfelelően úsztak. Kovács a második, Kós a harmadik helyen jutott a pénteki fináléba, mindössze egy tized volt a különbség köztük. A legjobb időt a svájci Mityukov érte el, de mégsem tőle várhattuk a kiemelkedő teljesítményt, hanem az amerikai Ryan Murphytől, aki százon, ha hajszállal is, de megverte a címvédő és világcsúcstartó olasz Ceccont.

A 25 éves érdi Kovács már tavaly is ott volt a vb-döntőben, akkor nyolcadik lett. A tavalyi Eb-n második helyen csapott a célba. A 20 éves Kós januártól készül Amerikában, az arizonai egyetemen Bob Bowman lett az edzője, aki a francia Leon Marchand-nal már tavaly is kivételes eredményeket ért el, idén pedig pláne. Kós tavaly még elsősorban 200 vegyesen versenyzett; miután Amerikába érkezett, állt rá erre a távra, és került folyamatosan egyre jobb formába. Százon egyéni csúcsot javított az előfutamban, a döntőben pedig hetedik helyen csapott a célba.

Ötven után Murphy vezetett, Kós a harmadiknak fordult. Száznál az amerikai megőrizte az előnyét, Kós feljött a második helyre. 150-nél már Kós volt az első, és bár a forduló után az amerikai minimálisan megközelítette, a magyar úszó simán megtartotta az előnyét.

Eredménye: 1:54,14,

óriási egyéni csúcs, és az országos rekordot is megjavította másfél másodperccel. Ezzel több mint hat tizedet vert az amerikaira, aki a hajrában megközelíteni sem tudta. A harmadik helyen Mityukov jött be, Kovács Benedek az ötödik helyen érte el a falat.

Kós annyira kihajtotta magát, annyira kiadott magából mindent, hogy a helyszíni műsorközlőnek adott angol nyelvű interjú után megszédült, émelygett és hányt is. A tavalyi vb-n is mindent kipréselt magából, hosszú másodpercekig ült a medence partján.

Kós az aranyérmet a magyar szövetség elnökétől, Wladár Sándortól kapta meg, aki ugyanezen a távon nyert olimpiát, az 1982-es vb-n pedig ezüstérmes volt.

Kovács nem volt csalódott az ötödik hely után, bár ha hamarabb indítja el a hajráját, közelebb lehetett volna a harmadikhoz. Szívből gratulált Kósnak, szerinte nagyon megérdemelte ezt a sikert, mert rendkívül sok munkát belerakott ebbe az eredménybe, és nem csak idén.

Szabó Szebasztián 50 gyorson a második idővel került az elődöntőbe, ott azonban a rajt után szétcsúszott keze, ami ezen a távon végzetes. Az éremre is esélyes versenyző a nyolcadik lett a futamában, így nem volt esélye arra, hogy a szombati döntőben szerepeljen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!