70 éves Bölöni László, aki C. Ronaldo mellett világbajnokot is útnak indított

2023. március 11. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

1953. március 11-én Marosvásárhelyen született Bölöni László, aki Puskás Ferenc mellett a másik magyar futballista, aki BEK-győzelmet ünnepelhetett. Bölöni oszlopos tagja volt annak a Steaua Bukarestnek, amelyik 1986-ban a Barcelonát tizenegyesekkel verve megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. 1984-ben részt vett az Európa-bajnokságon, az 1990-es román vb-csapatba már nem nevezte Jenei Imre szövetségi kapitány.

Volt román szövetségi kapitány, a magyar válogatott irányítását neki akarta adni Csányi Sándor 2013-ban, de nem tudtak egyezségre jutni. Bölöni volt portugál bajnokcsapat edzője, a Sportinggal úgy nyert 2002-ben, hogy a későbbi aranylabdás Cristiano Ronaldónak is ő adta meg először a lehetőséget.

A Nemzeti Sport összeállított egy álomcsapatot azokból a játékosokból, akik a keze alatt játszottak. Ilyen például a BL-győztes cseh kapus, Petr Cech, akivel még Rennes-ben találkozott. A világbajnok francia védő, Raphael Varane a Lens-nál volt a játékosa. A belga Axel Witselt a Standard Liege-ből ismeri, a szintén portugál Európa-bajnok Quaresmát a Sportingból.

Bölöni pillanatnyilag a francia másodosztályú Metznél dolgozik, 13 meccse nem kapott ki a negyedik helyen álló csapatával, amelyik két pontra van a feljutástól. A hétvégén az éllovas Le Havre-t fogadják. Életéről filmet forgatnak, amit Magyarországon és Romániában is bemutatnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!