Megdőlt az atlétika legrégebbi, 41 éves futóvilágrekordja

2023. február 20. – 07:59

Megdőlt az atlétika legrégebbi, 41 éves futóvilágrekordja
Femke Bol ünnepli 400 méteren futott világcsúcsát – Fotó: Olaf Kraak / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Femke Bol minden idők leggyorsabb női 400 méterét futotta fedett pályán a holland országos bajnokságon, és 49,26 másodperces eredményével megdöntötte a cseh Jarmila Kratochvílová 1982. március 7-én futott 49,59-es idejét.

A 22 éves Bol tavalyig gátfutóként érte el legnagyobb sikereit, de a 400 gát mellé felvette a 400 síkot is, és 2022-ben már a szám Európa-bajnoka lett.

Az atlétikának furcsa időszaka volt az 1980-as évek, női és férfi számokban is több gyanús eredmény született, amelyeket régóta ostromolnak. Szabadtéren például még mindig fennáll az NDK-s Marita Koch 400 méteres világrekordja, amelyet még 1985-ben futott. A cseh(szlovák) Kratochvílová eredményeinek tisztaságát is sokszor megkérdőjelezték – Ághassi Attila portréját a futóról itt olvashatják – , férfias megjelenése miatt felmerült a gyanú, hogy szteroidokat szedett.

Futásban az új legrégebbi világrekord is Kratochvílováé, az 1983-ban futott, szabadtéri 800-as érintetlen, míg a legidősebb világcsúcs egy másik csehé, Helena Fibingerová 1977-ben állított fel súlylökésben rekordot, amit nem tudtak megdönteni.

„Természetesen reménykedtem benne, hogy sikerül megdönteni a rekordot, de hát az életben sok mindenben reménykedsz, és az esetek többségében nem következik be. Örülök neki, hogy nemcsak megszereztem a rekordot, hanem nagy különbséggel javítottam meg” – idézte Bolt a nemzetközi szövetség honlapja. A holland futó azt mondta, a csúcsdöntés azért sikerülhetett, mert most a harmadik száz méterét a korábbiaknál jobban meg tudta futni.

Bolnak már eddig is voltak világcsúcsai, de azokat irreguláris, nemzetközileg nem jegyzett távokon érte el. Tavaly 300 gáton lett rekorder, míg idén fedett pályás 500 méteren futotta meg a világ legjobbját.

A hétvégén egy másik atlétikai világrekord is megdőlt, az amerikai Ryan Crouser fedett pályán 23 méter 38 centiméterre lökte a súlyt. Ezzel egy centivel megtoldotta legjobb szabadtéri eredményét, míg korábbi fedett pályás csúcsán 56 centit javított.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!