Coming outolt a cseh válogatott futballistája: Nem akarok tovább rejtőzködni

2023. február 13. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

Közösségi oldalára feltöltött videóban coming outolt a cseh futballválogatott huszonhét éves középpályása, Jakub Jankto, ezzel ő a legismertebb futballista, aki nyíltan vállalta, hogy meleg.

A Twitteren hétfő délután megosztott videóban arról beszél, hogy mindenki máshoz hasonlóan szabadon szeretné élni az életét, félelmek nélkül, szeretetben. „Meleg vagyok, és nem akarok tovább rejtőzködni” – mondja a felvétel végén. Jankto mellett rögtön kiállt a nemzetközi futballszövetség, a FIFA, valamint klubja, a Sparta Prague, ahol jelenleg kölcsönben szerepel a spanyol Getafetól.

Jankto az elmúlt években rendszeresen szerepelt a cseh válogatottban, 2021-ben tizenegy, tavaly pedig négy mérkőzésen lépett pályára, többek között a Nemzetek Ligájában.

Bár korábban legfeljebb visszavonulásuk után coming outoltak profi futballisták (például a német válogatott Thomas Hitzlsperger), az utóbbi egy-másfél évben az ausztrál Adelaide United focistája, Josh Cavallo, valamint az angol másodosztályú bajnokságban szerepelő Blackpool FC focistája, Jake Daniels is nyíltan beszélt arról, hogy meleg. (Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!