A klasszikus vb-címről lemondott, a rapid sakkot simán megnyerte Carlsen

2022. december 28. – 19:45

A klasszikus vb-címről lemondott, a rapid sakkot simán megnyerte Carlsen
A 32 éves Magnus Carlsen a rapid műfajban is verhetetlen – Fotó: Arun Sankar/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kazahsztánban szerda este fejeződött be a sakkozók rapid világbajnoksága (15 perces játékidő, 10 másodperc lépésenként), amit a legnagyobb favorit, a norvég Magnus Carlsen nyert meg. A 32 éves Carlsen indulása több szempontból is érdekes volt, egyrészt lemondott a klasszikus vb-címről, mert nem talált kellő motivációt egy különmeccsben. Másodsorban összefuthatott volna azzal az amerikai Niemann-nel, akit csalással vádolt meg, mire ő cserében 100 millió dolláros pert indított. Végül nem játszottak egymás ellen. Emlékezetes, legutóbbi meccsüket egy lépés után adta fel Carlsen.

Az Almatiban rendezett vb-n Carlsen a 13 forduló alatt mindössze egyszer veszített, a tizenegyedik körben, utána döntetlent játszott Caruanával, az utolsó fordulóban pedig egy győzelemmel biztosította be a végső sikerét. Összesítésben 10 ponttal fejezte be a küzdelmet, a sikeréért 60 ezer dollárt kapott.

A német Vincent Keymer úgy lett második 9,5 ponttal, hogy Carlsentől 48 lépésben kikapott. A harmadik helyezett a már említett Caruana.

A magyar színeket románra cserélő Rapport Richárd jól hajrázott, kilenc pontot gyűjtött, négyes holtversenyben végzett a 4–8. helyen, de az ilyenkor használatos Bucholz értékszámítás a nyolcadik helyre sorolta be. Rapport egyébként találkozott Niemann-nel, és alulmaradt vele szemben. A torna ezzel még nem ért véget, mert a blitznek nevezett, három perces partikban (lépésenként 2 másodpercet kapnak) is összecsapnak a játékosok csütörtökön és pénteken.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!