A januárban kitoloncolt Djoković csendben visszatért Ausztráliába

2022. december 28. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Alig egy éve Novak Djokovićot kiutasították Ausztráliából a hatóságok, mert nem volt koronavírus elleni oltása, és bár ez a státusza nem változott, most minden különösebb gond és feltűnés nélkül beutazott a teniszező az országba.

A tavalyi versenyszezon elején Djoković botránya tartotta lázban a rajongókat. A szerb teniszező az akkor még szigorú Covid-politikát folytató Ausztráliába próbált meg belépni, hogy játszhasson az év első Grand Slamén, az Australian Openen.

A játékos nem rendelkezett előírt Covid-oltásokkal, és ugyan orvosi mentességről kiállítottak neki egy igazolást, az ahhoz szükséges vízumot már nem igényelte meg. Djoković ugyan landolt Ausztráliában, de az idegenrendészeti eljárás idejére egy menekültszállón helyezték el. Mellette és ellene is tartottak demonstrációkat a kéthetes eljárás ideje alatt.

Novak Djokovic Adelaide-ben készül az Australian Openre – Fotó: Mark Brake / Getty Images
Novak Djokovic Adelaide-ben készül az Australian Openre – Fotó: Mark Brake / Getty Images

A teniszező többször is fellebbezett, de végül szappanoperát idéző fordulatok és politikusi játszmák után kitoloncolták az országból. Sőt az eredeti büntetés szerint három évre ki is tiltották Ausztráliából. Novemberben aztán ezt a döntést felülbírálta a kormány, így elvi akadálya nem volt annak, hogy Djoković visszatérjen az Australian Openre.

Január óta sokat változtak egyébként a Covid-szabályok is, nincs kötelező karantén az oltatlanoknak, és már oltások nélkül is be lehet utazni.

Djoković kedden éjszaka megérkezett Ausztráliába, Adelaide-be, hogy az Australian Open előtt kisebb tornákon élesítse a formáját. A repülőtéren nem várta különösebb fogadtatás, a média figyelmét sem keltette fel.

Az AusOpen főszervezője, Craig Tiley bízik abban, hogy az ausztrál közönség is megbocsátott Djokovićnak, és nem hánytorgatják fel neki a botrányt, és tisztelettel viszonyulnak majd hozzá.

A tizedik AusOpen-győzelmére pályázó Djokovićot nagy riválisa, Rafael Nadal is üdvözölte, szerinte a tenisznek jót tesz, ha játszik az egyik legnagyobb sztárja, és valószínűleg a szurkolóknak is jobb ez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!