Tizenegyesekkel Argentína a világbajnok, Mbappé triplája is kevés volt a franciáknak

2022. december 18. – 19:56

Tizenegyesekkel Argentína a világbajnok, Mbappé triplája is kevés volt a franciáknak
Argentína a 2022-es vb-címet ünnepelve – Fotó: Carl Recine / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Argentína tökéletes első félidei játékával szétzúzta a címvédő franciákat, az argentinok rövidzárlatát viszont könyörtelenül kihasználták a franciák, és két perc alatt egyenlítettek. A 2-2 után jött a hosszabbítás, mindkét oldalon egy-egy gól. A tizenegyeseket az argentinok lőtték magabiztosabban, 4-2-re győztek. A dél-amerikai csapat 1978 és 1986 után 2022-ben harmadszor jutott el a csúcsra.

A katari vb-döntő legfontosabb kérdése az volt, hogy az argentin válogatott 36 éves csapatkapitánya, Lionel Messi világbajnok lesz-e. Ez volt a 26. vb-meccse, ezzel megelőzte a németek világbajnokát, Lothar Matthäust. Az argentin edző, Lionel Scaloni váratlant húzott, mert Angel di Mariát a kezdőbe jelölte. Legutóbb a lengyelek ellen játszott a szélső, az egyenes kieséses szakaszban viszont kiszorult a csapatból, a kapitány most azt gondolta, ő lehet a gólszerzés kulcsa. Maximálisan igazolódott a megérzése. De ne rohanjunk előre, és ha végignézné, hogyan alakult ki az eredmény, akkor itt megteheti a közvetítésben.

Nem kellett sokáig várni az első kapura lövésre, Mac Allister már az ötödik percben megpróbálta, Hugo Llorisnak viszont nem okozott gondot a labda. Az első negyedórában többet volt az argentinoknál a labda, a periódus legvégén egy agresszív letámadás is meghozta a gyümölcsét, a labda a jobb oldalról középre került, ám di Maria 13 méterről az égbe lőtte a labdát. Három perc múlva jött a válasz, Giroud előrevetődve fölé fejelt.

A 21. percben láthattuk az első félidő kulcsmomentumát: di Maria kapott egy labdát a jobb oldalon, egy csel után betört a tizenhatoson belülre, Dembélé hátulról meglökte, a lengyel játékvezető, Szymon Marciniak azonnal a büntetőpontra mutatott. A VAR nem is vizsgálta az esetet, a labdát Messi vette a kezébe, letette, lassan nekifutott, és ballal a bal alsó sarkot választotta. Lloris a másik irányba repült, nem volt esélye a hárításra. Messinek ez volt a hatodik találata a tornán, a negyediket rúgta büntetőből.

A franciák nem találták a ritmust, nem volt ötletük, mit lehetne tenniük, hogyan jussanak el egyáltalán egy kapura lövésig. A 36. percben egy mintaszerű kontrát vitt végig Argentína. Upamecano pontatlanul tette előre a labdát, két érintés után már Messinél járt a labda a felezővonalnál, aki egy laza bokamozdulattal dobta ki Alvareznek, ő az előrehúzódó Mac Allistert játszotta meg, aki jobbról középre adott, a teljesen üresen érkező di Maria higgadtan passzolt 7 méterről a kapuba. A Juventus 34 éves játékosa olimpiai döntő, és a Copa America fináléja után a vb-fináléban is eredményes volt. A francia védelem végig késésben volt, méterekkel maradt le az emberekről.

Didier Deschamps belenyúlt a meccsbe még a félidő előtt, és extrém módon már a 41. percben cserére szánta el magát, abban reménykedett, hogy Kolo Muani és Thuram segít a csapata vérszegény játékán. Giroud és Dembélé vb-döntője még a szünet előtt véget ért.

A második félidő de Paul kapáslövésével kezdődött, Lloris a helyén volt, majd Martinez kapus hozta a szívbajt a szurkolóikra, de tisztázni tudott. Di Mariának 64 percig tartott a meccs, Acuna váltotta, aki elsősorban védő, ez nyilván jelezte a szándékot, mi a kapitány célja a változtatással.

A meccs csordogált, és eljött a fordulat

Egy rövidebb eseménytelen periódus után a 78. percben váratlanul visszajött a meccsbe Franciaország, mert Kolo Muani csapott le egy előrevágott labdára, megtolta a kényelmes védő, Otamendi mellett, csak visszarántani tudták. Marciniak ezúttal is nagyon határozottan ítélt tizenegyest. Mbappé vállalta a feladatot, és a jobb alsót vette célba, Martinez érinteni tudta ugyan a labdát, kiütni nem.

A 82. percben Mbappé egy akciógólt is lőtt, de még milyet! Coman szerelte Messit, a támadást továbbvitték, és egy keresztbe rakott átadás után visszafejelte a labdát Kolo Muaninak, aki remek ütemben tette vissza a labdát, Mbappé kapásból, estében, félfordulatból vágta a kapuba a labdát. Martinez beleért a labdába, de kiütni ezt sem tudta. Argentína a hollandok elleni negyeddöntőben is elherdált kétgólos vezetést, most is.

A 90. perc után a franciák két nagy helyzetet dolgoztak ki, előbb a kapus, majd a védelem mentett üggyel-bajjal. A két jelenet ugyanakkor megmutatta, mennyivel dinamikusabban mozognak a franciák.

A 97. percben aztán jött az a Messi, aki jó negyedórája nem mutatott semmit. Akkor egy óriási lövést eresztett el, Lloris pedig egy hihetetlen vetődéssel tolta ki a labdát a léc alól.

A hosszabbítás átmenetileg megtörte a meccs lendületét, az első negyedóra viszonylag eseménytelenül telt, a 105. percben azért Lautaro Martinez és Montiel lövése is veszélyes lett volna, de mindkétszer belevetődtek a védők, és blokkoltak. Mondani sem kell, mindkettő gólba tartott.

A hosszabbítás második részében Messi jobb lábbal bekotort egy labdát a kapuba. Hogy mi történt előtte? Rekonstruálni sem könnyű. Montiel ívelt előre, utána háromszögeztek az argentinok, Lautaro bivalyerős lövése kipattant Llorisról, a támadást kitűnően kísérte Messi, aki három méterről a kapura passzírozta a labdát. Elsőre is úgy látszott, hogy bent volt, a lengyel bíró órája is rögtön jelzett, már a gólvonal mögül mentett Koundé. Nem élete legnagyobb gólja volt, de az egyik legfontosabb.

De nem, ezzel még nem volt vége. Mbappé lövését ugyanis könyökkel ütötte el Montiel a tizenhatoson belül. Marcianiak ezúttal is határozott volt, mindjárt jelezte, hogy ismét büntető következik. Mbappé nagy erővel lőtt a jobb alsó sarokba, ami egyben azt jelentette, hogy mesterhármast lőtt vb-döntőben a 24. születésnapját holnapután ünneplő csatár. (1966-ban volt ilyen legutóbb.)

A hosszabbítás utolsó perce abszolút a döntőhöz illett: Lautarónak volt egy helyzete, az ellentámadásból Kolo Muani erős lövését Martinez spárgázva hárította, hogy aztán a kontrából Lautaro fejeljen, de egy métert tévedett. Mivel nem dőlt el a hosszabbításban a csata, ezért a tizenegyesekre maradt a döntés.

Így alakultak a párok:

  • Mbappé – Messi 1-1
  • Coman jobbra lőtte, Martinez fogta, Dybala középre berúgta 2-1
  • Tchouameni mellélőtte, Paredes labdája bevitte Lloris kezét 3-1
  • Kolo Muani bevarrta, Montiel begurította, és ezzel vége 4-2

Argentína 36 meccses veretlenségi sorozata ugyan megszakadt a vb elején, mert váratlanul kikapott a szaúdiaktól az első fordulóban, utána rögtön azt mondták, hat döntő vár rájuk. Megnyerték mind a hatot.

Argentína–Franciaország 3-3, tizenegyesekkel 4-2

Gólszerzők: Messi 2, Di Maria és Mbappé 3

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!