Marokkó történelmet írt, a spanyolokat tizenegyesekkel kiejtve a nyolc között

2022. december 6. – 19:51

Marokkó történelmet írt, a spanyolokat tizenegyesekkel kiejtve a nyolc között
Bono remekül védett – Fotó: Lee Smith/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A katari vb hetedik nyolcaddöntője talán az egész torna leggyötrelmesebb meccsét hozta. A tizenegyesekkel győztes Marokkó vérszegény játékkal érte el története legnagyobb sikerét, és jutott a nyolc közé. A védelmük, a szervezettségük átlag feletti, a támadójátékukra ma szükség sem volt. A negyeddöntőben Portugália vagy Svájc jön.

Az első negyedóra pontosan olyan volt, amilyenre számítani lehetett: a spanyolok lényegesen többet birtokolták a labdát, és békésen adogattak. Az eddigi meccseken fegyelmezetten és masszívan védekező és eddig mindössze egy gólt kapó Marokkó visszaállt a saját térfelére, és gyors kontrákra rendezkedett be.

A 26. percig a spanyolok semmilyen veszélyt nem jelentettek a kapura, akkor Asensio kapott egy jó indítást a bal oldalon, az átvétellel kicsit kisodródott, ahonnan azért el lehetett volna találni a kaput, de csak az oldalhálót sikerült neki.

A másik oldalon Hakiminek volt egy szabadrúgása, de fölé lőtt. 33 percig kellett várni az első kapura tartó lövésre, akkor a Bayern védője, Mazraoui szúrta rá 25 méterről ballal, Unai Simon másodszorra fogta meg a labdát. A félidő utolsó perceiben Marokkó dominált, Aguerdnek volt három méterről egy fejese, ha jobban rá tud bólintani a labdára, megszerezhette volna a vezetést. A 45. percig kellett várni az első szögletre, a spanyolok végezhették el, Gavi ívelése viszont pontosan olyan ártalmatlan volt a kapura, mint a spanyolok játéka.

A második félidőben még visszafogottabbá váltak a csapatok, az 54. percben Olmo oldalról lőtt szabadot, a léc alá tartott a labdája, Bono ezt kiöklözte. A 63. percben Luis Enrique behozta Moratát, aki eddig a spanyolok mindegyik meccsén szerzett gólt. Tőle azt remélte a kapitány, hogy valami veszély költözik a támadásokba. A spanyolokban ötvöződött a tanácstalanság és a félelem. Az ilyen típusú védekezés ellen nem volt ötletük, mit kellene tenni, de eközben féltek is, ha hibáznak a labdajáratásnál, akkor egy pontos marokkói kontrából hátrányba kerülhetnek.

Így aztán eseménytelen, unalmas, váratlan megoldások nélküli, sok oldalpasszal teli játékot láttunk. A 77. percben egy sárga lap törte meg az unalmat, Laporte kapta. Pár perccel később Morata vált le az őrzőjéről, éles szögből lőtt középre, de mivel senki nem követte a támadást, nem hozhatott eredményt. Marokkó a 85. percben megmutatta, mi a terve: Hakimi elfutott a jobb oldalon, beadta, a visszafejelt labdával Cheddira valahogy kapura fordult, de a lövését blokkolták. A 94. percben Olmo a szélről csavart középre egy labdát, nem ért hozzá senki, Bono pedig kiütötte.

A hosszabbításban említésre méltó dolog a századik percben történt először, akkor Morata adott középre, és a védők az utolsó pillanatban mentettek Williams elől. Négy perc múlva Cheddira ziccerbe került, már csak a kapussal állt szemben, de Unai Simon lábbal védett. A 123. percben kimaradt a meccslabda, a csereként beálló Sarabia éles szögből, két méterről a kapufát találta.

Jöhettek a megváltást jelentő tizenegyesek:

  • Első sorozat: Sabiri begurította, Sarabia a kapufára lőtte – 1-0 Marokkónak
  • Második sorozat: Ziyech középre tette be, Soler lövését könnyedén fogta Bono (2-0)
  • Harmadik sorozat: Benun kihagyta, Busquets is hibázott, pocsékul rúgta (2-0)
  • Negyedik sorozat: Hakimi eldöntötte (3-0)

Marokkó–Spanyolország 0-0, tizenegyesekkel 3-0

  • sárga lap: Szaissz 90., illetve Laporte 76.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!