A háromgólos fordítás is kevés volt, Németország megint kiesett a vb-csoportkörben

2022. december 1. – 22:57

Másolás

Vágólapra másolva

A német válogatott egy őrült, fordulatokkal teli meccsen 4-2-re legyőzte Costa Ricát a katari világbajnokság E csoportjában, de ez kevés volt a továbbjutáshoz. A csoport másik meccsén Japán legyőzte Spanyolországot, amivel kiejtették a németeket. A német válogatott így megismételte a négy évvel ezelőtti kudarcot, ahogy 2018-ban, úgy most is a csoportban ragadtak.

A Németország-Costa Rica mérkőzés sporttörténelmi volt abból a szempontból, hogy női játékvezető most először vezetett férfi világbajnoki meccset. A FIFA a francia Stéphanie Frappart-ra bízta ezt a feladatot, az asszisztensei szintén nők voltak: a brazil Neuza Back és a mexikói Karen Díaz segítette őt az oldalvonalak mellől.

A német szövetségi kapitány, Hansi Flick váratlant húzott a kezdőcsapat összeállításánál: az évek óta középpályást játszó Joshua Kimmichre bízta a jobbhátvéd szerepkörét, így a középpályán Ilkay Gündogan és Leon Goretzka feladata volt a Costa Ricai-i támadások szűrése. Az öt védővel felálló Costa Rica az első perctől kezdve átadta a területet a német csapatnak, így meglehetősen egyoldalú volt a mérkőzés.

Az első helyzetre mindössze két percet kellett várni, a bal szélről befelé cselező Jamal Musiala lőtt kapura, Keylor Navas azonban védte a próbálkozást. A 9. percben Kimmich beadását Thomas Müller bevetődve fejelte kapu mellé. A harmadik nagy német helyzetből már gól lett: a felfutó balhátvéd, David Raum beadását a teljesen üresen hagyott Serge Gnabry tökéletesen fejelte az alsó sarokba.

A második gólt viszont nem tudták megszerezni a németek, ami az első félidő végén majdnem visszaütött. A 43. percben ismét megmutatkozott a német válogatott gyenge pontja: Antonio Rüdiger és David Raum óriási egyéni hibái után Keysher Fuller került helyzetbe, a lövését Manuel Neuer nagy bravúrral tolta a kapu fölé. A szünet egyértelműen a németeknek jött jobban.

Mivel a csoport másik meccsén Japán három perc alatt 2-1-re fordított Spanyolország ellen, a németeknek gólokra volt szükségük a továbbjutási reményeik életben tartásához, így Gündogan helyett a keret egyetlen igazi centere, Niclas Füllkrug állt be.

De nem a németek szereztek gólt, hanem Costa Rica: az 58. percben Joel Campbell fejesét Neuer még hárította, de a kipattanót Yeltsin Tejeda közelről a kapuba lőtte. Ezzel a németek a csoport utolsó helyére csúsztak vissza.

A németek játéka ezután görcsössé vált, és semmi sem sikerült nekik a Costa Rica-i kapu előtt, a 67. percben Musiala lőtt nagy kapufát. Három perccel később Costa Rica újabb gólt talált, egy szabadrúgás után a német védelem megint nem volt a helyzet magaslatán, két Costa Rica-i fejes után Juan Pablo Vargasról került a hálóba a labda. Ezzel a góllal Costa Rica továbbjutásra állt, és a németek mellett a spanyolok estek volna ki a csoportból.

Ez a helyzet csak három percig élt, ugyanis a spanyolok nagy örömére a csereként beállt Kai Havertz góljával egyenlítettek a németek. Havertz nyerő cserének bizonyult, mivel a 83. percben Gnabry remek passza után megint gólt lőtt, és 3-2-re megfordította a meccset. A 91. percben még Füllkrug is betalált, de ez nem ért továbbjutást a németeknek, mivel Japán 2-1-re legyőzte Spanyolországot.

Így végül a japánok nyerték az E csoportot, és a nyolcaddöntőben Horvátország lesz az ellenfelük. A spanyolok második helyen jutottak tovább, az ő ellenfelük Marokkó lesz. A németek 4 ponttal, de a harmadik helyen zártak, a 3 pontos Costa Rica pedig utolsó lett. A nap másik nagy vesztese a belga válogatott, az F csoport zárómeccsén csak 0-0-s döntetlen játszottak a horvátokkal, ami kevés volt a továbbjutáshoz.

Costa Rica-Németország 2-4

  • gólok: Gnabry 10., Tejeda 58., Vargas 70., Havertz 73., 83., Füllkrug 91.
  • sárga lap: Duarte 77.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!