A spanyolok egy szűk vereséggel is továbbmehetnek, amivel kiejtenék a németeket a vb-ről

2022. november 29. – 05:59

Másolás

Vágólapra másolva

Sok váratlan eredmény volt már eddig a katari világbajnokságon, a következő négy napban, a csoportkör harmadik fordulójában kiderül, hogy a meglepetést okozó csapatok erősek-e annyira, hogy eljussanak az egyenes kieséses szakaszba, vagy csak egy nagy bravúr volt bennük. A japánok és a szaúdiak nehéz helyzetben vannak népünnepélyt okozó sikerük ellenére, Marokkó viszont szinte páholyba került. Szerbia győzelmi kényszerben van, van olyan opció, hogy Wales és Anglia kéz a kézben juthat tovább, ha az Egyesült Államok újra csak döntetlent játszik. Ugyanígy az argentin–lengyel végén is örülhet mindkét csapat. De haladjunk csoportonként. Ha kedve támadna számolgatni, ezen az oldalon megteheti.

A csoport: 1. Hollandia 4 pont, 2. Ecuador 4, 3. Szenegál 3, 4. Katar 0.
A hátralévő meccsek: Hollandia–Katar, Ecuador–Szenegál, kedd, mindkettő 16 óra

A már kiesett Katar a csoport favoritjával csap össze, és Hollandia egy győzelemmel bebiztosíthatja az első helyét. A másik találkozón nagy csata várható, Ecuador kedvezőbb helyzetben van, a dél-amerikai csapatnak már a döntetlen is elég, míg Szenegálon csak a győzelem segít. Szenegál abban az esetben is továbbjuthat persze egy döntetlennel, ha a hollandok kikapnak Katartól, de erre kicsi az esély. Hollandia 2010-ben ezüstérmes volt, négy évre rá bronzérmes, most ismét elindulhatnak az érmek felé. Ecuador legutóbb 2006-ban jutott tovább a csoportból, a fogadóirodák szerint egyébként sokkal esélyesebb (1,36-os oddsa), mint Szenegál, amelyik 2002-ben, igaz akkor meg sem álltak a negyeddöntőig.

B csoport: 1. Anglia 4 pont, 2. Irán 3, 2. Egyesült Államok 2, 4. Wales 1
A hátralévő meccsek: Anglia–Wales, USA–Irán, kedd, mindkettő 20 óra

Az eddigi teljesítmény alapján úgy látszik, hogy Wales a leggyengébb európai csapat, és rajtuk már csak a győzelem segíthet kedden. A sikerük meg is bolondítaná ezt a csoportot, igaz, Wales még egy komoly bravúr ellenére is kieshet négy ponttal. Abban az esetben viszont továbbmegy, ha nyer és Irán döntetlenre végez Amerika ellen. Ha Irán nyer, ott van a legjobb tizenhat között, amire eddig még sohasem volt példa. Ha az USA nyer, mindenképp továbbjut, teljesen mindegy, mi lesz a másik meccsen. Az Egyesült Államok most tompább, mint nyolc éve, de igazából a vb most kezdődik, és előhozhatnak magukból egy olyan produkciót, amit eddig nem láttunk. Az USA 2010-ben és 2014-ben is sikeresen abszolválta a csoportkört. Anglia csak akkor zuhanna ki, ha egy ötgólos kudarcot szenvedne el. Ám ha ki is kapna öttel, még akkor is ott lenne a következő körben, ha döntetlent hoz a másik meccs.

C csoport: 1. Lengyelország 4 pont. 2. Argentína 3, 3. Szaúd-Arábia 3, 4. Mexikó 1
A hátralévő meccsek: Argentína–Lengyelország, Mexikó–Szaúd-Arábia, szerda, mindkettő 20 óra

Argentína a szaúdiak elleni váratlan vereség után Mexikó legyőzésével életben tartotta a reményeit. Ha Argentína a lengyeleket is megveri, akkor értelemszerűen mindenféle számolgatás nélkül nyolcaddöntős, a döntetlen viszont akkor jó nekik, ha a másik meccsen döntetlen születik. Ha az eddig még gól nélküli Mexikó nyer is, oda kell figyelnie a gólarányra, és igazából csak egy minimum háromgólos sikerrel vehetnék a kezükbe a sorsukat. Ha a szaúdiak nyernek, továbbmennek, rajtuk a döntetlen csak akkor segít, ha a lengyelek legyőzik Argentínát. Mexikó amúgy az elmúlt hét világbajnokságán rendre továbbjutott, ilyen nehéz helyzetben viszont még nem voltak.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

D csoport: 1. Franciaország 6 pont, 2. Ausztrália 3, 3. Dánia 1, 4. Tunézia 1
A hátralévő meccsek: Franciaország Tunézia, Dánia–Ausztrália, szerda, mindkettő 16 óra

A címvédő már továbbjutott, mögötte három csapat harcol a fennmaradó másik helyért. A kapitány Didier Deschamps így már tudja pihentetni a kulcsembereit, ami nagy esélyt kínálhat Tunéziának. A franciák B csapatát sem könnyű persze legyőzni, Tunézián pedig csak a győzelem segíthet, és az is csak akkor, ha az ausztrálok döntetleneznek. Ha azon a meccsen döntetlen születik, Tunézia bármilyen egygólos győzelemmel készülhet a kieséses szakaszra, ami történelmi siker. Ha az ausztrál–dánon nem döntetlen lesz, és Tunézia sem nyer, akkor a győztes nyolcaddöntős. Ha Dánia nyer, és Tunézia is, akkor fontos a győzelem aránya, a dánoknak legalább akkora különbségű siker kell, mint amekkorát Tunézia kicsikar. Ausztrália 2006, Dánia 2018 után biztosíthatja a helyét a világ 16 legjobb csapata közt.

E csoport: 1. Spanyolország 4 pont. 2. Japán 3, 3. Costa Rica 3, 4. Németország 1.
A hátralévő meccsek: Spanyolország–Japán, Németország–Costa Rica, csütörtök, mindkettő 20 óra

A legnagyobb figyelem nyilván ezt a csoport kíséri, hiszen a két korábbi világbajnok közül az egyik viszonylag könnyen a csoportban ragadhat, és még itt is mind a négy csapatnak van esélye a nyolcaddöntőre. A spanyolok a hétgólos győzelmükkel kényelemben vannak, és egy egygólos vereséggel is továbbmennek, ráadásul Japánt viszik magukkal, míg a németeknek véget ér a torna, hacsak nem verik meg nyolc góllal Costa Ricát. A spanyolok taktikázhatnak, ha kikapnak eggyel Japántól, azzal maguk elé is engedik az ázsiaiakat, ezzel viszont lejönnének a brazilok ágáról, és a negyeddöntőben biztosan nem futhatnának össze velük.

Németországnak tehát feltétlenül nyernie kell, és itt említsük meg azt a speciális esetet, ha Spanyolország 2-1-re kikapna, Németország pedig 7-0-ra nyerne, akkor mindkét csapatnak négy pontja és plusz 6-os gólkülönbsége lenne, és ugyanannyi rúgott valamint ugyanannyi kapott gólja. Ebben az esetben jönne a fair play értékelés, ebben a spanyolok a jobbak.

Csavarjunk még egy kicsit a dolgon: Japánnak egy pont továbbjutást ér, ha a németek csak egy góllal győznek. (Ez alól kivétel, ha Japán 0-0-t játszik, a németek pedig 1-0-ra nyernek.) Ha kettővel nyer Hansi Flick csapata, akkor a japánok döntetlennel is kiesnek. A fogadóirodák nem várnak meglepetést, a japánok továbbjutása nyolcszoros pénzt ér, míg a németeknél 1,2-es az odds. Ebben a csoportban mindenesetre előfordulhat, hogy szinte perceként változik a két továbbjutó, ha a japánok gólt vagy gólokat tudnak rúgni. Nyugtázzuk gyorsan azt is, hogy Costa Ricán csak a győzelem segít, ha viszont nyernek, garantált a továbbjutó pozíciójuk.

F csoport: 1. Horvátország 4 pont 2. Marokkó 4, 3. Belgium 3, Kanada 0.
A hátralévő meccsek: Horvátország–Belgium, Marokkó–Kanada, csütörtök, mindkettő 16 óra

A már kiesett Kanada bekavarhat még a csoport végkimenetelébe, de ha Marokkó úgy védekezik, ahogy eddig – az előző öt meccsükön gólt sem kaptak –, akkor nem lesz esélyük a szép búcsúra. Marokkó először és ezidáig utoljára az 1986-os vb-n folytathatta a csoportkör után. Most igen kedvezőek az esélyeik, hiszen már egy döntetlen is elég nekik.

A belga–horváton a győztes továbbjut, a döntetlen a horvátoknak jó, sőt extrém esetben még egy vereséggel is továbblépnek, ha Kanada feltámadna, és megverné Marokkót. Ebben az esetben a két európai jutna tovább.

A 2018-as vb bronzérmese, Belgium már Kanada ellen sem játszott jól, Marokkó ellen sem jelentett komoly veszélyt a kapura. Ettől még az utolsó meccsen, ha mindent beleadnak, ott lehetnek a 16 között.

Fotó: Amanda Perobelli / Reuters
Fotó: Amanda Perobelli / Reuters

G csoport: 1. Brazília 6 pont, 2. Svájc 3, 3. Kamerun 1, 4. Szerbia 1
A hátralévő meccsek: Brazília–Kamerun, Szerbia–Svájc, péntek, mindkettő 20 óra

Brazília favorithoz méltón, kapott gól nélkül nyerte meg az eddigi két meccsét, és mivel már biztosította a helyét a 16 között, Tite kapitány pihentetheti a fontos embereket Kamerun ellen. Ez Kamerunnak jó hír, de a brazilokat természetesen így sem egyszerű legyőzni. Ha Kamerun eggyel nyer, Svájcnak is nyernie kell, míg a szerbeknek csak a kétgólos siker lehet üdvözítő, csak úgy tudnak Kamerun elé kerülni. Svájc a legutóbbi két vb-jén egyaránt továbbjutott, a szerbek 1998-ban érték el a nyolcaddöntőt.

H csoport: 1. Portugália 6 pont, 2. Ghána 3, 3. Dél-Korea 1, 4. Uruguay 1
A hátralévő meccsek: Portugália–Dél-Korea, Uruguay–Ghána, péntek, mindkettő 16 óra

Portugália mögött nagy tülekedés lesz a másik továbbjutó helyért. Mivel innen a második továbbjutó Brazíliával találkozik, nyilván a portugálok mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék az első helyüket, és legalább egy döntetlent összehozzanak Dél-Korea ellen. Az eddig csak kapufákig jutó Uruguay tehát győzelmi kényszerben van, és ha nyer, akkor várhatóan továbblép.

Ha azonban a portugálok kikapnak a harmadik csoportmeccsükön, Uruguay csak akkor folytathatja, ha eggyel nagyobb különbséggel nyer, mint az ázsiai csapat. Ha Ghána egy góllal veri Uruguayt, Koreán csak a háromgólos siker segíthet. Ha Korea egy góllal veri Portugáliát, akkor Uruguaynak háromgólos sikerre van szüksége.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!