A spanyolok egy szűk vereséggel is továbbmehetnek, amivel kiejtenék a németeket a vb-ről

2022. november 29. – 05:59

Másolás

Vágólapra másolva

Sok váratlan eredmény volt már eddig a katari világbajnokságon, a következő négy napban, a csoportkör harmadik fordulójában kiderül, hogy a meglepetést okozó csapatok erősek-e annyira, hogy eljussanak az egyenes kieséses szakaszba, vagy csak egy nagy bravúr volt bennük. A japánok és a szaúdiak nehéz helyzetben vannak népünnepélyt okozó sikerük ellenére, Marokkó viszont szinte páholyba került. Szerbia győzelmi kényszerben van, van olyan opció, hogy Wales és Anglia kéz a kézben juthat tovább, ha az Egyesült Államok újra csak döntetlent játszik. Ugyanígy az argentin–lengyel végén is örülhet mindkét csapat. De haladjunk csoportonként. Ha kedve támadna számolgatni, ezen az oldalon megteheti.

A csoport: 1. Hollandia 4 pont, 2. Ecuador 4, 3. Szenegál 3, 4. Katar 0.
A hátralévő meccsek: Hollandia–Katar, Ecuador–Szenegál, kedd, mindkettő 16 óra

A már kiesett Katar a csoport favoritjával csap össze, és Hollandia egy győzelemmel bebiztosíthatja az első helyét. A másik találkozón nagy csata várható, Ecuador kedvezőbb helyzetben van, a dél-amerikai csapatnak már a döntetlen is elég, míg Szenegálon csak a győzelem segít. Szenegál abban az esetben is továbbjuthat persze egy döntetlennel, ha a hollandok kikapnak Katartól, de erre kicsi az esély. Hollandia 2010-ben ezüstérmes volt, négy évre rá bronzérmes, most ismét elindulhatnak az érmek felé. Ecuador legutóbb 2006-ban jutott tovább a csoportból, a fogadóirodák szerint egyébként sokkal esélyesebb (1,36-os oddsa), mint Szenegál, amelyik 2002-ben, igaz akkor meg sem álltak a negyeddöntőig.

B csoport: 1. Anglia 4 pont, 2. Irán 3, 2. Egyesült Államok 2, 4. Wales 1
A hátralévő meccsek: Anglia–Wales, USA–Irán, kedd, mindkettő 20 óra

Az eddigi teljesítmény alapján úgy látszik, hogy Wales a leggyengébb európai csapat, és rajtuk már csak a győzelem segíthet kedden. A sikerük meg is bolondítaná ezt a csoportot, igaz, Wales még egy komoly bravúr ellenére is kieshet négy ponttal. Abban az esetben viszont továbbmegy, ha nyer és Irán döntetlenre végez Amerika ellen. Ha Irán nyer, ott van a legjobb tizenhat között, amire eddig még sohasem volt példa. Ha az USA nyer, mindenképp továbbjut, teljesen mindegy, mi lesz a másik meccsen. Az Egyesült Államok most tompább, mint nyolc éve, de igazából a vb most kezdődik, és előhozhatnak magukból egy olyan produkciót, amit eddig nem láttunk. Az USA 2010-ben és 2014-ben is sikeresen abszolválta a csoportkört. Anglia csak akkor zuhanna ki, ha egy ötgólos kudarcot szenvedne el. Ám ha ki is kapna öttel, még akkor is ott lenne a következő körben, ha döntetlent hoz a másik meccs.

C csoport: 1. Lengyelország 4 pont. 2. Argentína 3, 3. Szaúd-Arábia 3, 4. Mexikó 1
A hátralévő meccsek: Argentína–Lengyelország, Mexikó–Szaúd-Arábia, szerda, mindkettő 20 óra

Argentína a szaúdiak elleni váratlan vereség után Mexikó legyőzésével életben tartotta a reményeit. Ha Argentína a lengyeleket is megveri, akkor értelemszerűen mindenféle számolgatás nélkül nyolcaddöntős, a döntetlen viszont akkor jó nekik, ha a másik meccsen döntetlen születik. Ha az eddig még gól nélküli Mexikó nyer is, oda kell figyelnie a gólarányra, és igazából csak egy minimum háromgólos sikerrel vehetnék a kezükbe a sorsukat. Ha a szaúdiak nyernek, továbbmennek, rajtuk a döntetlen csak akkor segít, ha a lengyelek legyőzik Argentínát. Mexikó amúgy az elmúlt hét világbajnokságán rendre továbbjutott, ilyen nehéz helyzetben viszont még nem voltak.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

D csoport: 1. Franciaország 6 pont, 2. Ausztrália 3, 3. Dánia 1, 4. Tunézia 1
A hátralévő meccsek: Franciaország Tunézia, Dánia–Ausztrália, szerda, mindkettő 16 óra

A címvédő már továbbjutott, mögötte három csapat harcol a fennmaradó másik helyért. A kapitány Didier Deschamps így már tudja pihentetni a kulcsembereit, ami nagy esélyt kínálhat Tunéziának. A franciák B csapatát sem könnyű persze legyőzni, Tunézián pedig csak a győzelem segíthet, és az is csak akkor, ha az ausztrálok döntetleneznek. Ha azon a meccsen döntetlen születik, Tunézia bármilyen egygólos győzelemmel készülhet a kieséses szakaszra, ami történelmi siker. Ha az ausztrál–dánon nem döntetlen lesz, és Tunézia sem nyer, akkor a győztes nyolcaddöntős. Ha Dánia nyer, és Tunézia is, akkor fontos a győzelem aránya, a dánoknak legalább akkora különbségű siker kell, mint amekkorát Tunézia kicsikar. Ausztrália 2006, Dánia 2018 után biztosíthatja a helyét a világ 16 legjobb csapata közt.

E csoport: 1. Spanyolország 4 pont. 2. Japán 3, 3. Costa Rica 3, 4. Németország 1.
A hátralévő meccsek: Spanyolország–Japán, Németország–Costa Rica, csütörtök, mindkettő 20 óra

A legnagyobb figyelem nyilván ezt a csoport kíséri, hiszen a két korábbi világbajnok közül az egyik viszonylag könnyen a csoportban ragadhat, és még itt is mind a négy csapatnak van esélye a nyolcaddöntőre. A spanyolok a hétgólos győzelmükkel kényelemben vannak, és egy egygólos vereséggel is továbbmennek, ráadásul Japánt viszik magukkal, míg a németeknek véget ér a torna, hacsak nem verik meg nyolc góllal Costa Ricát. A spanyolok taktikázhatnak, ha kikapnak eggyel Japántól, azzal maguk elé is engedik az ázsiaiakat, ezzel viszont lejönnének a brazilok ágáról, és a negyeddöntőben biztosan nem futhatnának össze velük.

Németországnak tehát feltétlenül nyernie kell, és itt említsük meg azt a speciális esetet, ha Spanyolország 2-1-re kikapna, Németország pedig 7-0-ra nyerne, akkor mindkét csapatnak négy pontja és plusz 6-os gólkülönbsége lenne, és ugyanannyi rúgott valamint ugyanannyi kapott gólja. Ebben az esetben jönne a fair play értékelés, ebben a spanyolok a jobbak.

Csavarjunk még egy kicsit a dolgon: Japánnak egy pont továbbjutást ér, ha a németek csak egy góllal győznek. (Ez alól kivétel, ha Japán 0-0-t játszik, a németek pedig 1-0-ra nyernek.) Ha kettővel nyer Hansi Flick csapata, akkor a japánok döntetlennel is kiesnek. A fogadóirodák nem várnak meglepetést, a japánok továbbjutása nyolcszoros pénzt ér, míg a németeknél 1,2-es az odds. Ebben a csoportban mindenesetre előfordulhat, hogy szinte perceként változik a két továbbjutó, ha a japánok gólt vagy gólokat tudnak rúgni. Nyugtázzuk gyorsan azt is, hogy Costa Ricán csak a győzelem segít, ha viszont nyernek, garantált a továbbjutó pozíciójuk.

F csoport: 1. Horvátország 4 pont 2. Marokkó 4, 3. Belgium 3, Kanada 0.
A hátralévő meccsek: Horvátország–Belgium, Marokkó–Kanada, csütörtök, mindkettő 16 óra

A már kiesett Kanada bekavarhat még a csoport végkimenetelébe, de ha Marokkó úgy védekezik, ahogy eddig – az előző öt meccsükön gólt sem kaptak –, akkor nem lesz esélyük a szép búcsúra. Marokkó először és ezidáig utoljára az 1986-os vb-n folytathatta a csoportkör után. Most igen kedvezőek az esélyeik, hiszen már egy döntetlen is elég nekik.

A belga–horváton a győztes továbbjut, a döntetlen a horvátoknak jó, sőt extrém esetben még egy vereséggel is továbblépnek, ha Kanada feltámadna, és megverné Marokkót. Ebben az esetben a két európai jutna tovább.

A 2018-as vb bronzérmese, Belgium már Kanada ellen sem játszott jól, Marokkó ellen sem jelentett komoly veszélyt a kapura. Ettől még az utolsó meccsen, ha mindent beleadnak, ott lehetnek a 16 között.

Fotó: Amanda Perobelli / Reuters
Fotó: Amanda Perobelli / Reuters

G csoport: 1. Brazília 6 pont, 2. Svájc 3, 3. Kamerun 1, 4. Szerbia 1
A hátralévő meccsek: Brazília–Kamerun, Szerbia–Svájc, péntek, mindkettő 20 óra

Brazília favorithoz méltón, kapott gól nélkül nyerte meg az eddigi két meccsét, és mivel már biztosította a helyét a 16 között, Tite kapitány pihentetheti a fontos embereket Kamerun ellen. Ez Kamerunnak jó hír, de a brazilokat természetesen így sem egyszerű legyőzni. Ha Kamerun eggyel nyer, Svájcnak is nyernie kell, míg a szerbeknek csak a kétgólos siker lehet üdvözítő, csak úgy tudnak Kamerun elé kerülni. Svájc a legutóbbi két vb-jén egyaránt továbbjutott, a szerbek 1998-ban érték el a nyolcaddöntőt.

H csoport: 1. Portugália 6 pont, 2. Ghána 3, 3. Dél-Korea 1, 4. Uruguay 1
A hátralévő meccsek: Portugália–Dél-Korea, Uruguay–Ghána, péntek, mindkettő 16 óra

Portugália mögött nagy tülekedés lesz a másik továbbjutó helyért. Mivel innen a második továbbjutó Brazíliával találkozik, nyilván a portugálok mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék az első helyüket, és legalább egy döntetlent összehozzanak Dél-Korea ellen. Az eddig csak kapufákig jutó Uruguay tehát győzelmi kényszerben van, és ha nyer, akkor várhatóan továbblép.

Ha azonban a portugálok kikapnak a harmadik csoportmeccsükön, Uruguay csak akkor folytathatja, ha eggyel nagyobb különbséggel nyer, mint az ázsiai csapat. Ha Ghána egy góllal veri Uruguayt, Koreán csak a háromgólos siker segíthet. Ha Korea egy góllal veri Portugáliát, akkor Uruguaynak háromgólos sikerre van szüksége.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!