Itt a vb meglepetése: a szaúdiak bombagóllal verték Argentínát

2022. november 22. – 13:20

Itt a vb meglepetése: a szaúdiak bombagóllal verték Argentínát
Fotó: Dylan Martínez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási meglepetést hozott a katari futball-vb keddi játéknapja: a C csoport első meccsén Szaúd-Arábia 2-1-re nyert Argentína ellen. Pedig az argentinok Lionel Messi tizenegyesgóljával már a 10. percben vezettek, de a második félidő elején a szaúdiak fordítottak, és 2-1-re nyerték a 104 percig tartó meccset.

A világbajnokság egyik legfőbb esélyesének tartott argentin válogatott 35 meccs óta tartó veretlenségi sorozattal, aktuális Copa América-győztesként érkezett Katarba, és csak kevesen számítottak arra, hogy a jó szériájuk éppen Szaúd-Arábia ellen szakad majd meg. Az argentinok a lehető legerősebb kezdőcsapatukkal álltak fel, Lionel Messivel, Ángel Di Maríaval és Lautaro Martínezzel a támadósorban. Az ötödik világbajnokságán szereplő Messi már a 2. percben gólt szerezhetett volna, de a lapos lövését a szaúdi kapus, Mohamed al-Ovaisz oldalra ütötte.

A Messi-gólra így sem kellett sokat várni, a 8. percben egy argentin szabadrúgás után Abdulhamid földre vitte Paredest a tizenhatoson belül, amiért a szlovén bíró büntetőt ítélt. A tizenegyest természetesen Messi végezte el, higgadtan passzolt a kapu bal oldalába, a kapus a másik irányába mozdult el.

A folytatásban a videóbíróé volt a főszerep: a 23. percben Messi tört kapura és lőtt gólt egy jónak tűnő kiugratás után, de a VAR jelezte, hogy lesen kapta a labdát. Négy perccel később, egy hasonló akció végén Martínez nyeste el a labdát a kirohanó kapus mellett, de az argentin szurkolók ennek a gólnak sem örülhettek sokáig, mert a VAR megállapította, hogy az indítás pillanatában az Inter csatára kicsivel közelebb volt a kapuhoz, mint az utolsó előtti szaúdi védő. Martínez aztán lőtt még egy gólt, de szintén lesről, így 45 perc után csak Messi tizenegyesgólja jelentette a különbséget a két válogatott között.

Annak ellenére, hogy az argentinok végig dominálták az első félidőt, a szaúdiak nem játszottak rosszul, pláne nem a vb-n eddig látott két ázsiai válogatotthoz, Katarhoz és Iránhoz képest. Egyszer-egyszer eljutottak az argentin kapu közelébe, és még szögletet is sikerült kiharcolniuk. A lestaktikájuk kifejezetten hatékony volt: az első félidőben hétszer akadt meg les miatt az argentinok támadása.

A második félidő elején a szaúdiak hatalmas meglepetésre, öt perc alatt fordítottak. A 48. percben al-Sehri lépett ki az argentin védők között, majd kilőtte az alsó sarkot. A 53. percben aztán al-Davszari előtt adódott helyzet, amit ki is használt, óriási gólt tekert a felső sarokba.

Az 59. percben az argentin kapitány, Lionel Scaloni hármat cserélt, Papu Gómez helyett beküldte a Manchester City csatárát, Julián Álvarezt, valamint a középpályára Enzo Fernándezt, a védelembe pedig Lisandro Martínezt. Mindent egy lapra feltéve támadnak, de a szúdiak jól védik az előnyüket. A 74. percben a szaúdi kapus Manuel Neuert idézve rohant ki a kapujából, és tisztázott az argentin támadók elől. A 80. percben Messi lőhetett szabadrúgást 20 méterről, de jócskán a kapus fölött szállt el a próbálkozása. A 84. percben Messi fejelt közelről kapura, a középre tartó labdát al-Ovaisz húzta magához.

A negyedik játékvezető 8 perc hosszabbítást jelzett, a szaúdiak még mindig tartják magukat. A csereként beállt al-Amri a gólvonalról fejelt ki egy argentin lövést. A hosszabbítás ötödik percében al-Ovaisz tarolta le csapattársát, al-Sahranit, aki biztosan agyrázkódást szenvedett. Az ápolás miatt percekig állt a játék. A szaúdiaknak még egy cseréjük maradt, al-Breik állt be a hordágyon elvitt al-Sahrani helyett. A 99. percben Álvarez fejelt kapura, de al-Ovaisz látványos vetődéssel fogta a labdát. A játékvezető a 104. percben végül lefújta a meccset. Szaúd-Arábia 2-1-re legyőzte Argentínát, amivel talán az egész vb legnagyobb meglepetését okozták.

Argentína–Szaúd-Arábia 1-2

  • Gólszerzők: Messi 10. (büntető), al-Sehri 48., al-Davszari 53.
  • Sárga lapok: al-Malki 67., al-Bulaihi 75., al-Davszari 79., Abdulhamid 82., al-Ovaisz 92.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!