Olaszország 2–0-ra nyert Budapesten, és mehet az NL négyes döntőjére

2022. szeptember 26. – 23:41

frissítve

Olaszország 2–0-ra nyert Budapesten, és mehet az NL négyes döntőjére
A győztes olasz csapat tagjai a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában játszott Magyarország – Olaszország mérkőzés végén a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A taktikusan és felkészülten játszó olaszok 2–0-ra legyőzték a magyar futballválogatottat a Puskás Arénában, így megszerezték a mieink előtt a csoport első helyét, és mehetnek a négyes döntőre. Szalaiék mindent megpróbáltak, de a legnagyobb helyzetek is kimaradtak, Donnarumma több bravúrt bemutatott.

Már fél órával a kezdő sípszó előtt, a bemelegítésnél éltette a magyar szurkolótábor Szalai Ádámot, és amikor a búcsúzó csapatkapitány háromszor egymás után kilőtte 16-ról a bal alsó sarkot, még nagyobb üdvrivalgás támadt. Ám ezt sem lehetett ahhoz fogni, amikor a bemutatásnál mondták a nevét, óriási taps és ujjongás volt a jutalma, ahogy Marco Rossinak is. És még ezt is lehetett fokozni, amikor Csányi Sándor is megköszönte a csatárnak az eddigi 85 meccset és a 26 gólt. Szalai a Himnusz alatt nem tudta visszatartani a könnyeit, sírt. A magyar közönség előtte megtapsolta az olaszok himnuszát, ez is felemelő gesztus volt.

Mivel Magyarország öt forduló után 10 ponttal vezette a Nemzetek Ligája csoportját, egy döntetlennel is az élen maradt volna. A vb-ről a mieinkhez hasonlóan lemaradó olaszoknak mindenképpen győzniük kellett a négyes döntőért. Amikor Marco Rossi átvette a csapat irányítását, a C divízióban a finnek mögött második lett csapatával 2018-ban, aztán az átszervezés után megnyerte a B osztályt, most pedig a legjobbak között gyűjtögette úgy a pontjait, hogy oda-vissza megverte Angliát. Az olaszok elleni kinti meccs nem sikerült, és csak az olaszok ellen volt érezhető, hogy bajban volt a csapat, akkor csúszott szét a védekezés. Az olaszok ellen most sem ment, Roberto Mancini rátapintott magyarok gyenge pontjaira, és ki is használta azokat. Ha kíváncsi a kollégák közvetítésére, megnézheti, mi történt percről percre.

A kapitány egy helyen változtatott a pénteken Lipcsében győztes csapaton, Gazdag Dániel helyett Nego Loic került Szoboszlai mellé, és Szalai Ádám mögé. A honosított játékosnak nem volt idegen ez a poszt, nem játszott mindig védőt.

A második percben Szoboszlai szabadrúgása jó helyről a sorfalba ment, ahogy a középpályás ismétlése is. A következő percben az olaszok a szélen a védelem mögé kerültek, az ötödik percben pedig hatalmas helyzetet alakítottak ki. Szoboszlaitól vették el a labdát a tizenhatosunknál, Cristante jobbról beadta, Gulácsi kezei között átcsúszott a beadása, Szalai Attila azonban gyorsan eszmélt, és a gólvonalról kivágta a labdát az érkező Bonucci elől. Nem sokkal később Raspadori szabadrúgására Di Lorenzo érkezett, 10 méterről fejelt, egy méterrel mellé. Az első negyedórában azt lehetett leszűrni, hogy az olaszok magas letámadása és labdabirtoklása egészen más, mint a németek körülményes passzolgatása. Az olaszok széthúzták a magyar védelmet, és tudatosan rugdosták be a védelem mögé a labdákat, versenyfutásra késztetve ezzel a védőinket.

Gulácsi Péter véd az első félidőben – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Gulácsi Péter véd az első félidőben – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A 20. percben az olaszok veszélyes szöglete után még veszélyesebb magyar kontra futott végig, de mindenki a legjobb helyzetet kereste így szereltek a visszafutó védők.

A 27. percben az olaszok ismét letámadtak, Szalai Attilától már Nagy Ádám sem a legjobb ütemben kapta a labdát, a Pisa középpályása röviden passzolt haza, Gulácsi és Gnonto párharca után a labda felperdülve továbbpattant, épp az érkező Raspadori elé került, aki tolt rajta egyet, és az üres kapuba passzolta.

A gól után a mieink feljebb jöttek, de az olaszoknak nagy helyzeteik voltak, Di Lorenzo 15 méterről tűzte rá, kevéssel ment mellé. Dimarco elfutása után középre tette a labdát, a kavarodásban Raspadori elé került, a lövésébe Kerkez vetődött bele, nagyon kellett ez az önfeláldozó mentés. Az első félidőben a Napoli tízese volt a vendégek legjobb embere. A 41. percben Szoboszlai szabadrúgása veszélyesen kanyarodott középre, Donnarumma elszámította az ívét, Orbán visszarakta, Szalai Attila azonban nem tudta az üres kapu felé irányítani a labdát. A félidő végén Szalai Ádám sárga lapot kapott, a mezénél fogva próbálta felemelni Jorginhót egy ütközésük után.

MÁSODIK FÉLIDŐ: A kimaradt magyar helyzetet góllal büntették

A második félidő egy olasz fejessel kezdődött és hatalmas magyar helyzetekkel folytatódott, nehezen lehetett rekonstruálni, mi történt a kapu előtt. A felgyorsító Fiola ugratta ki Negót a jobb oldalon, akinek a lövését Donnarumma kiütötte a hosszú sarokból, Szalai nem tudta a kapu felé terelni a labdát, Szoboszlai lövését blokkolták, a csereként beállt Styles 19-ről vette célba a kapu bal oldalát, de az olasz kapus úszott a levegőben, és ezt is kiütötte, de még ezzel sem ért véget az akció, mert Szalai visszalőtte a labdát, de fejen találta a kapust.

Azért volt fájdalmas ez a lehetőségsorozat, mert a vendégcsapat az ellentámadásból rögtön eredményes volt. Lang beragadt középen, Cristante így nem volt lesen, és elviharzott a jobb szélen, a középre adására Dimarco a legjobb ütemben érkezett, és három méterről a léc alá bombázta a labdát, Nego ugyan ott volt a nyakán, menteni már nem tudott.

Az 56. percben ismét Nego középre adását lehetett dicsérni, Styles üresen érkezett a kapu elé, lefejelte a labdát, de elakadt a vetődő Donnarummában. Ez volt az utolsó nagy szépítési lehetőségünk. Tíz perc telt el, amikor megint nagy kavarodás támadt az olasz kapu előtt, Szoboszlai szöglete után az olaszok kapusa most nem állt a helyzet magaslatán, Orbán közelről kapura sodorta a labdát, de centikkel mellé ment.

Szalai Ádám 75 perc után búcsúzott – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Szalai Ádám 75 perc után búcsúzott – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A magyar csapat ment, küzdött a gólért, Rossi folyamatosan frissített is a csapatán, a pályán lévők minden erejüket mozgósították, de a támadások befejezésénél ezúttal több hiba csúszott be. A 79. percben egy mintaszerű támadás futott a bal oldalon, Fiola remek indítást kapott, a középre adására Ádám Martin érkezett, elsőre úgy tűnt, felborították a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem látta tizenegyesnek Bastoni lökését. A videózás megerősítette az ítéletet, Ádám szerint büntetőt kellett volna ítélni.

A második félidei teljesítményével az Eb-győzelemben fontos szerepet játszó Donnarumma lett a mezőny legjobbja, öt óriási védése is volt, és nagy tartást adott is a nagy nyomás alatt lévő védelemnek.

A lefújás után Szalai Ádám a B középhez vonult a kapu mögé, és egy rögtönzött beszédet mondott.

„Először is elnézést, hogy ezt a meccset nem hoztuk. Szeretném megköszönni nektek, amit értünk tettetek az elmúlt években, a két Európa-bajnokságon, a Nemzetek Ligájában, szerte Európában. Az összes támogatást és kritikát szeretném megköszönni, amit kaptam, mert attól erősebb lettem. Egy nemzetnek sincs ilyen szurkolótábora. Tegyetek meg mindent azért, hogy a következő selejtezőkről is kijussunk az Eb-re”

– mondta a vezérszurkoló mikrofonjába.

Az olaszok nyerték a csoportot, a bravúrokat bemutató magyarok a második helyen végeztek, így a legközelebbi kiírásban is a legjobbak között szerepelhetnek. Németország a harmadik helyen zárt, Anglia pedig a B divízióban folytathatja.

Magyarország–Olaszország 0–2 (0–1)
Puskás Aréna, 67 ezer néző, v.: Benoît Bastien (francia)
gólszerzők: Raspadori (27.), Dimarco (52.)
sárga lap: Szalai Á. (45.), illetve Acerbi (34.)
Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy (Styles, a szünetben), Schäfer, Kerkez (Gazdag, 57.) – Szoboszlai (Kleinheisler, 85.), Nego (Bolla, 75.) – Szalai Á. (Ádám, 75.)
Olaszország: Donnarumma – Acerbi (Bastoni, a szünetben), Bonucci, Tolói – Di Lorenzo (Mazzocchi, 90.), Barella, Jorginho (Pobega, 72.), Cristante, Dimarco – Raspadori (Scamacca, 72.), Gnonto (Gabbiadini, 65.)

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!