Szalai Ádám befejezte pályafutását a válogatottban

2022. szeptember 21. – 16:32

frissítve

Szalai Ádám befejezte pályafutását a válogatottban
Szalai Ádám a bejelentésekor – Fotó: Kovács Anikó/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Szalai Ádám a telki edzőközpontban szerda délután bejelentette, hogy hétfőn, az olaszok elleni meccs után visszavonul a válogatottságtól.

„Kicsit máshogy terveztem, úgy érzem, tiszteletlenség velem szemben, hogy már délelőtt elég sok minden megjelent rólam. Az még hagyján, hogy valaki megírta, de ezt elég sokan át is vették. Ezért próbáltam minél kevesebbet szerepelni. Lejjebb már nincsen bizonyos szituációkban. Egyetlen egy dolog miatt ülök még itt, a szurkolóink szeretete miatt, akik remélem, a jövőben is ugyanúgy fognak támogatni minket. Már mindent leírtatok, és most megerősítem, befejezem a válogatottban”

– mondta Szalai, akit saját bevallása szerint elkaptak az érzései. Óriási álma volt, hogy válogatott legyen, és óriási élményeket szerzett. A támogatások és a kritikák is segítették abban, hogy felnőtt emberré, igazi személyiséggé váljon.

Nem hirtelen jött a döntése, átgondolta, felelősséggel tartozik a csapata iránt, tette hozzá remegő hangon. Mindenkinek – a játékostársainak, a kapitányoknak, Csányi Sándor elnöknek – megköszönt mindent, és mostantól a fókusz a németek elleni mérkőzésen lesz, amit pénteken rendeznek Lipcsében. Szeretett volna olyan időpontot találni a búcsúra, ami után megtalálhatják az utódát. A két novemberi felkészülési meccsen a kapitány már kísérletezhet, a 2023 márciusban kezdődő Eb-selejtezők előtt.

A Basel csatára 84-szer játszott eddig a csapatban, ezeken a találkozókon 25-ször volt eredményes, amivel a tizenhetedik az örökrangsorban. Ha még egy gólt lő, utoléri Gera Zoltánt.

A 34 éves Szalai még Erwin Koeman kapitánysága idején mutatkozott be a nemzeti csapatban 2009 februárjában, akkor még a Real Madrid Castilla játékosa volt, és Izrael volt az ellenfél. 2010. október 8-án, már a Mainz játékosaként szerepelt először kezdőként, San Marinónak mindjárt hármat vágott, az egyiket 35 méterről. Négy nappal később Finnország ellen is betalált Helsinkiben. 2011 januárjában súlyos térdsérülést szenvedett, de felépült belőle, és a Mainz egyik legjobbja lett, a későbbi világbajnok Schürrle volt például a csapattársa.

2013-ban mondta el emlékezetes beszédét a válogatott lesújtó 8–1-es amszterdami veresége után – a találkozón nem játszott –, amiben tudatta, hogy a magyar szurkolók tíz, de inkább húsz éve folyamatosan át vannak verve, mert a hazai közegben nincs őszinte tiszta beszéd. „Olyan terveket szövögetünk, amik nem reálisak. Az emberek így évről évre csodát várnak. Ilyenkor, egy nagy vereség után egymás hátába döfve a kést mutogatnak az edzők a másikra.”

Számonkérte azt is, miért nem nevelt ki a magyar válogatott egyetlen egy topjátékost, és top edzőt sem az elmúlt tíz vagy húsz évben.

Pintér Attila a meglátásaira is reagálva, a kapitánysága idején egyszer sem hívta meg a keretbe sem, noha akkor éppen a Schalke futballistája volt, és a Bajnokok Ligájában is lehetőséget kapott. Amikor Dárdai Pál átvette a gárda irányítását 2014 októberében, rögtön megkereste, és a románok ellen a bukaresti 1–1-nél már ő volt a center, és egyben a csapat egyik legfontosabb embere, aki nyilvánvalóan vezérszerepet töltött be. 2015 novemberében,

miután a válogatott Norvégiát legyőzve kijutott az Európa-bajnokságra, betért egy körúti kocsmába, és inni kért a drukkereknek.

A 2016-os franciaországi Eb-n az első csoportmeccsen az osztrákoknak ő lőtte az első gólt, 44 év után ért el Eb-n találatot ismét a magyar válogatott. Olyan érzelmek szabadultak fel belőle, hogy sírva fakadt. Izland és Portugália ellen is ott volt a pályán, fontos szerepe volt abban, hogy a csapat csoportelsőként lépett tovább.

Hogy milyen fontos játékosa volt a magyar válogatottnak, azt az Izland elleni zárt kapus Eb-pótselejtező előtti beszéde jól tükrözte.

„Itt van a meccslabdánk, ide akartunk eljutni, ezért dolgoztunk. Ezt az évet meg tudjuk változtatni. Járvány van, elveszítették a munkájukat az emberek, kevesebb fizetést kapnak. Ezt az évet meg tudjuk változtatni. Ez ne legyen nyomás, ez ne legyen semmi, ez egy lehetőség. Ez egy öröm, hogy maximum 120 perc alatt olyan munkája van itt mindenkinek, hogy ezt az évet meg tudjuk változtatni” – tüzelte a társait.

A 2021-re halasztott Európa-bajnokságon a németek ellen az utolsó csoportmeccsen volt eredményes, a müncheni szakadó esőben ő fejelte az első gólt, a 2–2-es eredmény viszont a kiesést jelentette. Bő tíz perc hiányzott a bravúros továbbjutáshoz. A Kicker őt választotta a meccs emberének, és akkor azt posztolta, sohasem fájt neki ennyire egy eredmény.

A nyári Nemzetek Ligája sorozat mind a négy meccsén játszott, még kettő van neki hátra.

A vezetői képesség nem tanulható dolog, az ő vezetői képességeit pedig mindenki elismerte a csapatban, ő tekintették a csapat abszolút értelemben vett vezérének, kapitányának. Nincsenek pótolhatatlan emberek, de ez most nem lesz egyszerű, remélem, megtaláljuk azt a személyt, aki pótolni tudja Ádámot”

– mondta Marco Rossi a válogatott kapitánya.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!