Rapport-ügy: két elnökségi tag lemondott, Polgár Judit férje is

2022. szeptember 6. – 10:33

frissítve

Rapport-ügy: két elnökségi tag lemondott, Polgár Judit férje is
Rapport Richárd román színekben jöhet vissza a 2024-es budapesti sakkolimpiára – Fotó: Pierre-Philippe Marcou/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap jelentette be a Román Sakkszövetség, hogy a legjobb magyar játékos, a világranglista 13. helyén álló Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását. Az országváltás hátteréről ebben az elemző cikkben írtunk.

Rapport Szombathely mellett, Sén született, ott is nőtt fel. Elsősorban édesapja volt a mecénása, aki kilenc számjegyű összeggel támogatta őt, a versenyzését, miközben a magyar szövetség az előző tíz évben nem igazán tudta segíteni Rapport kiteljesedését, akit a virtuóz, bevállalós stílusa miatt az utóbbi időben több ország is megkörnyékezett.

A románoktól május végén kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot a magyar sakkozó, aki idén Madridban eljutott a nyolcas világbajnoki döntőig, ahol jó kezdés után a nyolcadik helyen végzett. Rapport el is fogadta ez az ajánlatot; amikor erre válaszul a magyar szövetség próbálta itthon tartani, már késő volt. A júniusban kinevezett sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám is próbált segítséget nyújtani az ügy megoldásában, de ezt a folyamatot akkor már nem lehetett visszafordítani.

A dolog odáig fajult, hogy

a Rapport-ügy kezelése miatt ketten is lemondtak az elnökségi tagságukról a Magyar Sakkszövetségben.

A korábban olimpiai ezüstérmes és vb-bronzérmes Gyimesi Zoltán három hete távozott posztjáról. „Ahogy eddig is, továbbra is segítem Ricsit, akármilyen zászló alatt is indul. Nekem Ricsi mindig is Ricsi marad” – mondta a Telexnek Gyimesi, aki a felkészülésében is folyamatosan segítette a sakkozót. A visszavonult játékos bízik benne, hogy a magyar sakk eljut még egyszer a második helyig olimpián.

Rajta kívül dr. Font Gusztáv is elköszönt, ő a múlt kedden, augusztus 30-án. Font nem volt klasszis sakkozó, Polgár Judit férjeként intézte a nemzetközi diplomáciával kapcsolatos dolgokat. Polgár kapcsolatrendszere, telefonkönyve sok esetben hasznos lehet a szövetségnek.

„Sokkal jobban szeretem annál a sakkot, mint hogy a lemondásomról beszéljek”

– ezt a választ adta az érdeklődésünkre Font, aki ártani semmiképp se szeretne a sportágnak. Szimbólum: Font elköszönésével a Magyar Sakkszövetség elveszítette a kapcsolatot a Polgár családdal is, amelyik a nyolcvanas évektől meghatározó szerepet töltött be a hazai sportágban. Igaz, Polgár Zsuzsa és Zsófia is külföldön élnek.

Az elnökségben így nyolcan maradtak – Flumbort András és Pap Géza már évekkel korábban befejezte –, a működésképtelenség ugyan nem fenyeget, de ezek a távozások egyértelmű figyelmeztetések.

A hazai szövetség három és fél éve hivatalban lévő elnöke, Szabó László júliusban Indiában vette át a sakkolimpia zászlaját, a következő eseményeknek Budapest ad otthont 2024-ben. Az idő közben Bukarestbe költöző Rapport már Chennaiban sem játszott, ami nem meglepő, a 2014-es olimpiai második hely után 2016-ban még szerepelt a magyar válogatottban, utána már nem. Rapport országváltása azért érzékeny veszteség, mert így a magyar csapattól már az is bravúr lenne, hogy a legjobb tíz közé bekerüljön a hazai olimpián.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!