Gyökeresen megváltozik a foci-BL, 2024-től eltűnnek a csoportmeccsek, jön a svájci rendszer

2022. május 10. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligája főtáblájára kerülő csapatok nem fogják tudni a harmadik körben, hogy kivel játszanak a negyedikben, majd az ötödikben és így tovább. Az új lebonyolításnak ez az egyik legfontosabb hozadéka.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden bejelentette, hogyan reformálja meg a Bajnokok Ligáját. Eddig 32 csapat jutott a főtáblára, mostantól 36 klub lehet ott, de nem kilenc csoportban harcolnak a továbbjutásért – eddig nyolc csoportot alakítottak ki –, hanem a sakkból ismert svájci rendszer alapján. A fordulók után egy 36-os táblát látnánk magunk előtt, nem a négy résztvevős csoportokat.

A svájci számítás lényege: a hasonló teljesítményt nyújtó csapatok többször játszanak egymással. Azt szeretnék kiküszöbölni az UEFA-nál, hogy a csoportokban legyen egy outsider, jó eséllyel nulla ponttal kieső, a többinél kevésbé versenyképes klub. A sorsolás pontos részleteiről nem közöltek részleteket, ezért a

Ferencváros példáján keresztül lehet szemléltetni, mi változik.

A Fradi 2020-ban a főtáblára került, ott a Juventusszal, Barcelonával és a Dinamo Kijevvel szemben egy ponttal kiesett. Az új rendszerben nem lennének csoportok, és összefuthatna a dán Midtjyllanddal, amelyik hozzá hasonló erősségű, és egy döntetlennel és két vereséggel rajtolt. Ugyanígy az Istanbul Basaksehirrel is mérkőzhetne, egy török klub ellen nyilván nagyobb esélye lenne a pontszerzésre a hatodik körben például.

Eddig hat meccset játszottak a főtáblára kerülő csapatok, most kapnak plusz kettőt, ami a bevétel szempontjából nem utolsó, de nyilván még nagyobb terhelést is jelent. A nyolc találkozóból négyet idegenben, a másik négyet értelemszerűen hazai pályán kell majd lejátszani.

A kis csapatok, ha erő felett teljesítenek nem zárják el előlük, hogy a nagyokkal játszhassanak, hiszen két győzelemmel feljebb kerülhetnek a már említett 36-os rangsorban. Ha például a Dinamo Zagreb 6 pontos 2 forduló után, akkor összemérheti az erejét az ugyancsak hibátlanul rajtoló Real Madriddal, ha összehúzzák őket.

A nyolc forduló után kialakuló végső 36-os rangsor nyolc legjobb csapata automatikusan a nyolcaddöntőbe kerül, a 9-24. helyezetteket pedig összesorsolják, és a nyolc továbbjutó csatlakozhat a rangsor legjobbjaihoz, és onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódhatnak a küzdelmek.

A létszámemeléssel a bajnokok ágáról nem négy, hanem öt csapat kap jogot a főtáblára. A francia bajnokságnak nem kettő, hanem három hely jár. Az előző kupaidény legjobban teljesítő országai két klubot delegálhatnak a főtáblára. Az idei sorrend alapján az angol ötödik, és a holland második selejtező nélkül főtáblás lesz.

Az átszervezés nemcsak a BL-t érinte, hanem az Európa ligát, és a Konferencia ligát is, ott is hasonló a szisztéma.

Az UEFA a mostani lépésekre a patinás klubok által tervezett, de gyorsan halálra ítélt Szuperliga miatt is kényszerült, és régi vágya, hogy izgalmasabbá tegye a sorozatot, mert gyakorta előfordult, hogy az utolsó csoportmeccseken már nem volt tét. Hogy sikerült-e jó megoldást találni, vagy káoszt okoz, hogy nincsenek előre rögzített időpontokban meccsek, és a vendégszurkolók nem tudnak augusztusban megtervezni egy decemberi meccsnézést, hamarosan kiderül. A jogtulajdonos tévétársaságok életét mindenesetre nem könnyíti meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!