Románia már a hetedik egymást követő hónapban a legmagasabb inflációval rendelkező EU-tagállam

2024. október 17. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Európai Unió tagállamai közül ezúttal is Romániában volt a legmagasabb az inflációs ráta, itt éves összevetésben 4,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, miközben szeptemberben 2,1 százalékra csökkent az éves infláció az EU-ban.

Az Eurostat csütörtökön közzétett adatai szerint, melyet az Agerpres foglalt össze, szeptemberben az éves inflációs ráta Írországban (0,0 százalék), Litvániában (0,4 százalék), valamint Szlovéniában és Olaszországban (egyaránt 0,7 százalék) volt a legalacsonyabb.

Romániában, Belgiumban (4,3 százalék), valamint Lengyelországban (4,2 százalék) a legmagasabb.

Idén augusztushoz képest 20 tagállamban – köztük Romániában is – csökkent az éves infláció, két országban stagnált, ötben nőtt. Magyarországon az infláció 3 százalékra csökkent.

EU-s tagállamok inflációja szeptemberben – Forrás: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-euro-indicators/w/2-17102024-ap#fragment-15944082-grio-inline-nav-4
EU-s tagállamok inflációja szeptemberben – Forrás: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-euro-indicators/w/2-17102024-ap#fragment-15944082-grio-inline-nav-4

Az Eurostat adatai arra is rávilágítanak, hogy az energia és az élelmiszerek nélkül számolt fogyasztói árindex, a maginfláció az augusztusi 2,8 százalékról 2,7 százalékra csökkent a múlt hónapban.

Egy másik mutató, amely az energia- és élelmiszerárak mellett a cigaretta- és alkoholárakat is kizárja, az augusztusi 2,8 százalékról szintén 2,7 százalékra csökkent szeptemberben.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) múlt héten arról számolt be, hogy az augusztusi 5,1 százalékról szeptemberben 4,62 százalékra csökkent az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 4,72 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek 3,3 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 7,88 százalékkal nőtt 2023 szeptemberéhez képest.

A Román Nemzeti Bank (BNR) legutóbbi jelentésében a korábbi 4,9 százalékról 4 százalékra módosította a 2024-re szóló inflációs előrejelzését, a jövő év végére pedig 3,4 százalékos pénzromlást prognosztizált. A jegybank kormányzója, Mugur Isărescu leszögezte, az előrejelzéseik a jelenleg rendelkezésre álló adatokra alapulnak, az infláció alakulása a jövendőbeli adó- és pénzügyi intézkedésektől is függ.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!